Πούτιν: Φτάσαμε κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή χάρη στην αλαζονεία της Δύσης

Ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε τις προϋποθέσεις για να καθίσει η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για την κατάπαυση πυρός

Ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, ο κόσμος έχει φτάσει κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συναντησης που είχε την Παρασκευή με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ήταν η Ουάσιγκτον εκείνη που υπονόμευσε τη στρατηγική σταθερότητα ανακοινώνοντας τη μονομερή αποχώρηση από τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία, την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στον ανοικτό ουρανό. Μαζί με τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το επί δεκαετίες σύστημα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ελέγχου των όπλων στον ευρωπαϊκό χώρο. Τελικά, ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε φτάσει -και αυτό είναι απαράδεκτο – κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκκλήσεις να προκληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, καταδεικνύει τον «υπερβολικό τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών».

Ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε ακομα τις προυποθέσεις για να καθίσει η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για την κατάπαυση πυρός. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλες τις κατεχόμενες περιοχές (Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονμπας και Ντονέτσκ) για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι ένας άλλος όρος θα πρέπει να είναι η δήλωση του Κιέβου ότι αποκηρύσσει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα