ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ: Casus belli η νέα φορο-αφαίμαξη στα κέρδη των παικτών

Στο ΥΠ.ΟΙΚ. ψάχνουν έξτρα έσοδα αλλά οι αντιδράσεις της αγοράς του στοιχηματισμού είναι μεγάλες, χτυπώντας το καμπανάκι πως ούτε περισσότερα λεφτά θα μπουν στα κρατικά ταμεία και ότι θα κάνει πάρτι ο παράνομος τζόγος

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σε αυτό το πλαίσιο μοιάζει να εντάσσεται και η κυβερνητική πρόθεση, η οποία εκφράστηκε διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, και αφορά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών με τους οποίους επιβαρύνονται οι παίκτες διαδικτυακών παιγνίων.

Ο λόγος, αυτό που προλογίσαμε, εν ολίγοις η «μετάγγιση» φρέσκου και ζεστού χρήματος στον κρατικό κορβανά. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται από το οικονομικό ρεπορτάζ, ο σχεδιασμός προβλέπει:

>>Αύξηση φόρου στο 3% για διαδικτυακά κέρδη από €100-€200 (σ.σ. σήμερα τα κέρδη μέχρι €100 είναι αφορολόγητα και τα κέρδη από €101-€200 επιβαρύνονται με φόρο 2,5%).

>>Αύξηση φόρου στο 6%, από 5% που είναι σήμερα, στα κέρδη της κλίμακας €201-€500.

>>Αύξηση φόρου στο 9%, από 7,5% που είναι σήμερα, για τα κέρδη που ξεπερνούν τα €500.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους συντελεστές για τη φορολόγηση των κερδών από το Τζόκερ τού ΟΠΑΠ να διαμορφώνονται στο 10% για κέρδη από €100 έως €200 ευρώ, στο 15% για κέρδη από €201 έως €500 και στο 20% για κέρδη που θα υπερβαίνουν τα €500.

Στο… αντάρτικο οι στοιχηματικές

Αυτό που δεν αποτελεί ούτε πληροφορία ούτε φήμη αλλά πραγματικότητα είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στους κόλπους των διοικήσεων των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού καθώς και στους πράκτορες του ΟΠΑΠ.

Ξεκινώντας από τις πρώτες, σε κοινή ανακοίνωσή τους οι 10 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο (Bet365, Betshop, Bwin, Interwetten, Netbet, Novibet, Sportingbet, Stoiximan, Vistabet, Winmasters) κατ’ αρχάς κάνουν λόγο για αιφνίδια και δίχως προηγούμενη σχετική ενημέρωση ή διαβούλευση, εκδήλωση πρόθεσης για επιπλέον φορολογία παικτών στα διαδικτυακά παιχνίδια, την οποία και χαρακτηρίζουν «ως μια ακόμη “εύκολη λύση” για την κάλυψη των δημοσίων εσόδων».

Στη συνέχεια υπογραμμίζουν ότι από την έναρξη ισχύος του νέου σταθερού πλαισίου των διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα, το 2021, είναι η δεύτερη φορά που σε διάστημα 6 μηνών το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επιπλέον φορολογία στα διαδικτυακά παίγνια, αλλάζοντας –όπως υποστηρίζουν– τους όρους λειτουργίας της αγοράς, «κάτι που αποτελεί ευθεία στρέβλωσή της».

Η φορολογική «αφαίμαξη» και το «σπρώξιμο» στον παράνομο τζόγο

Οι διοικήσεις των στοιχηματικών εταιρειών στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η φορολογία έρχεται να προστεθεί στο υψηλό κόστος των 5.000.000 ευρώ που καταβάλλουν οι εταιρείες για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα και στη φορολογία ύψους 35% επί των εσόδων τους, συντελεστής που όπως λένε είναι ένας από τους υψηλότερους πανευρωπαϊκά. Συμπληρώνουν, δε, με έμφαση ότι οι εταιρείες μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολόγησής τους δημιουργούν για το κράτος συνολικά έσοδα που κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 350.000.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή τους, οι στοιχηματικές εταιρείες δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην εν γένει συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία (βλ. αγορά εργασίας και απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων, ενίσχυση της διαφημιστικής αγοράς με δαπάνες άνω των €100.000.000 ετησίως), στον εγχώριο αθλητισμό (κατασκευή και εκσυγχρονισμός αθλητικών χώρων, βασικοί χορηγικοί αιμοδότες ομάδων και αθλητών, καλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις την αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτεί τους Έλληνες πρωταθλητές), αλλά και την κοινωνία στηρίζοντας οργανισμούς και φορείς με κοινωνική παρέμβαση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κοινωνικό αποτύπωμά τους, οι στοιχηματικές εταιρείες το συνδέουν και με τη γάγγραινα του παράνομου τζόγου εξηγώντας ότι η επιβολή πρόσθετης φορολογίας, όπως τεκμηριώνεται από όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά παραδείγματα, οδηγεί έμμεσα στην ενίσχυση της παράνομης αγοράς, την οποία μέχρι σήμερα τόσο το ίδιο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και οι ενέργειες της ΕΕΕΠ έχουν περιορίσει έως εκμηδενίσει.

«Αιτία πολέμου» και για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δυσαρέσκεια των πρακτόρων τού ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ), για την πρόθεση του ΥΠ.ΟΙΚ. να αυξήσει τη φορολογία των κερδών των παικτών. Με επιστολή τους και αυτοί, που είχε ως αποδέκτη τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι πράκτορες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στις κυβερνητικές προθέσεις κάνοντας λόγο για ξαφνική και άκαιρη ενέργεια, η οποία πλήττει άμεσα τα έσοδα και τη βιωσιμότητα των 4.000 πρακτορείων ΟΠΑΠ και των περίπου 20.000 εργαζομένων τους, σε μια περίοδο που τα καταστήματά τους υπόκεινται ακόμη όπως λένε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Χαρακτηρίζοντας φορολογικό παραλογισμό και την υιοθέτηση εν μέσω lockdown νέας κλίμακας φορολογίας παικτών το 2020 και την επανάληψη της πρακτικής σήμερα, η ΠΟΕΠΠΠ θυμίζει ότι οι πράκτορες είχαν αποκλειστεί από οποιαδήποτε διαβούλευση και τότε και τώρα, σημειώνουν ότι κανένα από τα δεδομένα που είχαν παραθέσει στο υπουργείο δεν ελήφθη υπόψη και πως εν τέλει αποδείχτηκαν Κασσάνδρες καθώς επιβεβαιώθηκαν οι επισημάνσεις τους ότι «η νέα κλίμακα φορολόγησης θα οδηγούσε σε σημαντικές επιβαρύνσεις για τους παίκτες, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στον παράνομο τζόγο και επιφέροντας πλήγματα στα έσοδα του Κράτους και στο εισόδημα των πρακτόρων ΟΠΑΠ». Πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα οι εκπρόσωποι των πρακτόρων αναρωτιούνται ανοιχτά τι κάνει τους αρμόδιους του ΥΠ.ΟΙΚ. να πιστεύουν ότι με τις επιπλέον επιβαρύνσεις για τους παίκτες θα αυξηθούν τα προσδοκώμενα έσοδα όταν ο ίδιος ακριβώς έμεινε ανεκπλήρωτος και με την αρχική χαμηλότερη κλίμακα φορολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή της η ΠΟΕΠΠΠ επικαλείται την ακολουθούμενη πρακτική από τις περισσότερες χώρες διεθνώς (ενδεικτικά Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.), όπου δεν επιβάλλεται καν φόρος στα κέρδη των παικτών, ώστε αυτοί να παραμείνουν στα νόμιμα δίκτυα παιγνίων και να προληφθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Με την υπόμνηση ότι αρνούνται να δεχτούν ότι οι απόψεις τους αγνοούνται για ακόμη μία φορά, η ΠΟΕΠΠΠ ζητά άμεση συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών και «αναθεώρηση των μέτρων που έρχονται να πλήξουν περαιτέρω τον κλάδο μας που δέχεται πισώπλατα χτυπήματα από τις άστοχες επιλογές σας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα