Premier League: Από τον Γιώργο Δώνη στον Κώστα Τσιμίκα

Του Νίκου Συνοδινού

Πέρασαν 24 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Δώνης άνοιξε τον δρόμο της Αγγλίας για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το «τρένο» έκανε το μεγάλο άλμα και μετά τον Παναθηναϊκό υλοποίησε ένα όνειρο ζωής. Να παίξει στην Premier League. Από το 1996 μέχρι σήμερα που ο Κώστας Τσιμίκας πήρε μεταγραφή για τη Λίβερπουλ, μόλις 25 Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν θητεία στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς απέτυχαν και ως εκ τούτου οι άξιοι πρεσβευτές του ποδοσφαίρου μας στη Μεγάλη Βρετανία μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης που πήρε το Λιγκ Καπ με τη Λέστερ και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που κατέκτησε πριν από λίγες ημέρες το Κύπελλο με την Άρσεναλ, είναι οι μόνοι Έλληνες οι οποίοι έχουν πάρει κάποιον τίτλο στην Αγγλία.

Η ελληνική 25άδα της Premier League και η σφραγίδα που έχει αφήσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έχει ως εξής:

Γιώργος Δώνης (Μπλάκμπερν)

Η αρχή έγινε τον Ιούνιο του 1996 με τον Γιώργο Δώνη. Έχοντας διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη και στο Champions League με τον Παναθηναϊκό, έμεινε ελεύθερος και μετακόμισε στην Μπλάκμπερν, η οποία έναν χρόνο νωρίτερα (1994-95) είχε στεφθεί πρωταθλήτρια στο Νησί. Ο τότε 26χρονος άσος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής, ενώ στον ενάμιση χρόνο που παρέμεινε στα «ρόδα» πραγματοποίησε 22 εμφανίσεις και πέτυχε δύο γκολ. Μάλιστα, ήταν και ο πρώτος που βρήκε δίχτυα στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, στο 1-1 κόντρα στην Έβερτον στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996.

Θοδωρής Ζαγοράκης (Λέστερ)

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης άφησε τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ το 1998 και πήρε τον δρόμο για την Αγγλία για λογαριασμό της Λέστερ. Με τον Μάρτιν Ο’ Νιλ στον πάγκο τότε των «αλεπούδων» αγωνίστηκε σε 50 αναμετρήσεις και πέτυχε και τρία γκολ, ενώ αξέχαστη παραμένει η «φωτοβολίδα» του κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο του 1999. Επιπρόσθετα, βρέθηκε σε δύο τελικούς Λιγκ Καπ, εκ των οποίων στον πρώτο η ομάδα του γνώρισε την ήττα από την Τότεναμ στο «Γουέμπλεϊ», αλλά στον δεύτερο το 2000 κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στην Τρανμίρ 2-1, στο ίδιο γήπεδο.

 Νίκος Νταμπίζας (Νιούκαστλ – Λέστερ)

Ο Νίκος Νταμπίζας έφυγε από τη χώρα μας πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό, με προορισμό τον αγγλικό Βορρά και τη Νιούκαστλ το 1998 σε ηλικία 24 ετών. Στο Νησί πραγματοποίησε εξαιρετική καριέρα και καθιερώθηκε στα μετόπισθεν των «ανθρακωρύχων», ενώ πέρα από τις 130 συμμετοχές και τα 11 γκολ που κατέγραψε στον σύλλογο, πήρε μέρος και σε δύο τελικούς Κυπέλλου, στους οποίους η ομάδα του γνώρισε ισάριθμες ήττες από Άρσεναλ (1998) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα (1999). Τον Ιανουάριο του 2004 έκλεισε το «κεφάλαιο» Νιούκαστλ και άνοιξε νέο στη Λέστερ, στην οποία είχε 51 συμμετοχές και ένα γκολ.

Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (Νιούκαστλ)

Το επιτυχημένο «εγχείρημα» του Νταμπίζα έδωσε την ευκαιρία στον Γεωργιάδη να αγωνιστεί στη Νιούκαστλ. Είχε 10 συμμετοχές στη μία σεζόν που έπαιξε.

 

Βασίλης Μπορμπόκης (Ντέρμπι)

Έπειτα από δύο σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας με τις «λεπίδες» της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο Βασίλης Μπορμπόκης έκανε το μεγάλο βήμα στην Πρέμιερ Λιγκ το 1999 με τη μεταγραφή του στην Ντέρμπι. Στα «κριάρια» είχε 16 συνολικά συμμετοχές και παρέμεινε έναν χρόνο, πριν γυρίσει στην Ελλάδα.

Στάθης Ταυλαρίδης (Άρσεναλ – Πόρτσμουθ)

Ο Στάθης Ταυλαρίδης ήταν ένα από τα πολλά ταλέντα που πήρε η Άρσεναλ (στα 21 του χρόνια από τον Ηρακλή). Τελικά, δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Είχε στους «κανονιέρηδες» μόλις μία συμμετοχή στο πρωτάθλημα με αντίπαλο τη Σαουθάμπτον, ενώ στην Πόρτσμουθ αγωνίστηκε τέσσερις φορές.

Κώστας Κωνσταντινίδης (Μπόλτον)

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης πήγε δανεικός στην Μπόλτον, αλλά ποτέ δεν καθιερώθηκε και πραγματοποίησε μόλις τρεις εμφανίσεις, προτού επιστρέψει στη Γερμανία.

Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον – Χαλ)

Αγωνίστηκε στην Μπόλτον από το 2003 έως το 2008 και ήταν βασικό στέλεχος. Με 137 συμμετοχές και 20 γκολ έγινε ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη Χαλ, όπου αγωνίστηκε μόλις δύο φορές.

Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας)

Με το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης στο στήθος, έπειτα από την εντυπωσιακή πορεία της Εθνικής μας στο Euro 2004 της Πορτογαλίας, ο Βασίλης Λάκης πήρε μεταγραφή στους νεοφώτιστους τότε στην Premier League «αετούς» της Κρίσταλ Πάλας. Δεν είχε βέβαια αρκετό χρόνο συμμετοχής (10) και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην ΑΕΚ, αφού η Πάλας τερμάτισε στη 18η θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκε από την κατηγορία.

Κώστας Χαλκιάς (Πόρτσμουθ)

Ο Έλληνας πορτιέρο δεν βρήκε ποτέ θέση βασικού στην Πόρτσμουθ και με μόλις έξι συμμετοχές «μετακόμισε» στην Ισπανία και τη Μούρθια.

Γιάννης Σκοπελίτης (Πόρτσμουθ)

Ο Γιάννης Σκοπελίτης ήταν ο ηγέτης του Αιγάλεω και τη σεζόν 2005-06… εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με τη μεταγραφή στην Πόρτσμουθ. Έμεινε ένα χρόνο και αγωνίστηκε 18 φορές.

Φάνης Γκέκας (Πόρτσμουθ)

Στα γερμανικά γήπεδα «οργίασε», αλλά στην Αγγλία δεν «έπιασε». Αγωνίσθηκε μόλις λίγα λεπτά στην Premier League όταν μπήκε ως αλλαγή στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον και επέστρεψε στη Γερμανία και τις «ασπιρίνες» της Λεβερκούζεν.

Άγγελος Μπασινάς (Πόρτσμουθ)

Παίκτης της Πόρτσμουθ έγινε το 2009 και ο Άγγελος Μπασινάς. Οι αλλαγές προπονητή τού στοίχισαν και αγωνίστηκε μόλις 17 φορές.

Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι)

Η εντυπωσιακή καριέρα του Γιώργου Σαμαρά στα ολλανδικά γήπεδα με τη Χέρενφεν τράβηξε τα βλέμματα αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων το 2006 που έριζαν για την απόκτησή του. Από την Αγγλία η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι είχαν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο οι «πολίτες» ήταν τελικά αυτοί που τον ενέταξαν στο δυναμικό τους τον Γενάρη του 2006, καταβάλλοντας το ποσό των έξι εκατομμυρίων λιρών, που αποτελούσε ρεκόρ (για την εποχή) για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο Σαμαράς έπαιξε σε 54 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε 8 γκολ, πριν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2008 με προορισμό τη Σέλτικ, εκεί όπου μεγαλούργησε.

Σωτήρης Κυργιάκος (Λίβερπουλ, Σάντερλαντ)

Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός έμεινε δύο χρόνια στην Λίβερπουλ παίρνοντας μεταγραφή τον Αύγουστο του 2009 έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ από την ΑΕΚ και πραγματοποίησε 30 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με τρία γκολ και 49 παρουσίες συνολικά. Τον Ιανουάριο του 2012 γύρισε στο αγγλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Σάντερλαντ ως δανεικός και έπαιξε τρία ματς στην κατηγορία.

Απόστολος Βέλλιος (Έβερτον)

Το 2011 πήρε από τον Ηρακλή μεταγραφή για την Έβερτον. Αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια και σημείωσε τρία γκολ.

Βαγγέλης Μόρας (Σουόνσι)

Μία μόλις εμφάνιση έκανε ο Βαγγέλης Μόρας με τη Σουόνσι, στο ισόπαλο 2-2 κόντρα στη Γουλβς τον Οκτώβρio του 2011.

Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ)

Ο Γιώργος Καραγκούνης έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό το 2012 και πήρε τον δρόμο για το Λονδίνο και τη Φούλαμ. Έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι στο «Κρέιβεν Κότατζ» και πέτυχε το παρθενικό του γκολ στον σύλλογο τον Ιανουάριο του 2013 κόντρα στη Γουίγκαν. Στο τέλος της σεζόν έμεινε ελεύθερος από τους Λονδρέζους, αλλά λίγο αργότερα ήρθε σε συμφωνία με τον σύλλογο και παρέμεινε για ακόμα μία χρονιά. Στα δύο συνολικά χρόνια της παρουσίας του στους Λονδρέζους μέτρησε 39 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

 

Χάρης Μαυρίας (Σάντερλαντ)

Ο Χάρης Μαυρίας πήγε στο Νησί για λογαριασμό της Σάντερλαντ το καλοκαίρι του 2013, αλλά αγωνίσθηκε μόνο τέσσερις φορές στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ)

Ο Κώστας Μήτρογλου φόρεσε τη φανέλα της Φούλαμ. Οι πολλοί τραυματισμοί του επέτρεψαν να παίξει μόλις τρεις φορές, πριν επιστρέψει στον Ολυμπιακό.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ)

Ο διεθνής αμυντικός αγωνίσθηκε στην Γουότφορντ από το 2015 μέχρι και την 1η Αυγούστου 2020. Μέτρησε 114 συμμετοχές και πέντε γκολ.

Ορέστης Καρνέζης (Γουότφορντ)

Ο Ορέστης Καρνέζης αγωνίστηκε την περίοδο 2017-18 στην Γουότφορντ, αλλά είχε μόλις 14 συμμετοχές.

Κώστας Σταφυλίδης (Στόουκ)

Στη Στόουκ Σίτι αγωνίστηκε δανεικός το 2018, αλλά έπαιξε μόλις πέντε φορές. Είχε ακόμα ένα πέρασμα στο Νησί, αλλά η Φούλαμ το 2015 αγωνιζόταν στην Championship.

Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ)

Η μεταγραφή του στην Άρσεναλ το 2018 προκάλεσε αίσθηση στην Ελλάδα. Έκτοτε έπαιξε μόλις οκτώ φορές και δόθηκε δανεικός, ενώ σήμερα αγωνίζεται στη Στουτγκάρδη.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ)

Το 2018 άφησε την Μπορούσια Ντόρτμουντ για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Άρσεναλ. Έχει παίξει 44 φορές και έχει σημειώσει τρία γκολ. Πριν από λίγες ημέρες πήρε το Κύπελλο Αγγλίας κι έγινε ο δεύτερος Έλληνας που κατέκτησε τίτλο στο Νησί.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα