Πρεμιέρα σε… πέντε δόσεις

Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι, η ώρα ζυγώνει… Μετά από πολλές παλινωδίες, έστω και με κουτσουρεμένη πρεμιέρα, η βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας σε συλλογικό επίπεδο αποκαλύπτεται. Η Super League1 δεν αρχίζει με τις καλύτερες των προσδοκιών, αλλά το ενδιαφέρον πάντα στο ξεκίνημα είναι μεγάλο, καθώς η ώρα της αλήθειας για την εικόνα των ομάδων φθάνει και αποκαλύπτεται η δουλειά που έχει γίνει με το νέο υλικό που έχει στα χέρια του κάθε προπονητής.

Το μπάχαλο που επικράτησε τους τελευταίους μήνες οδήγησε τη διοργανώτρια για πρώτη φορά στην ιστορία να ορίσει σε… πέντε δόσεις την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος! Στην τραγική αυτή εικόνα έρχεται να προστεθεί και η απουσία φιλάθλων στις κερκίδες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος παραμένει το ίδιο όπως την περασμένη σεζόν, δηλαδή οι ομάδες στις θέσεις από 1-7 θα κρατάνε τους βαθμούς τους και μέσα από διαδικασία πλέι οφ, με αγώνες εντός κι εκτός έδρας θ’ αναδεικνύονται όχι μόνο οι… Ευρωπαίοι, αλλά και ο πρωταθλητής. Αντίστοιχα από τις θέσεις 8-14 οι ομάδες θα συμμετέχουν σε πλέι άουτ, μετά την ολοκλήρωση των οποίων η τελευταία θα υποβιβάζεται, ενώ η 13η θα δίνει διπλό αγώνα μπαράζ με τον δευτεραθλητή της Super League2 για μια θέση στη μεγάλη κατηγορία.

Προσδοκία για καλύτερες διαιτησίες υπάρχει, καθώς ο αποτυχημένος Πορτογάλος Βίτορ Μέλο Περέιρα έφυγε και τη θέση του πήρε ο Άγγλος Μαρκ Κλάτενμπεργκ, που ήδη πάντως αποδομήθηκε από τον Ολυμπιακό για τη διατήρηση στην Επιτροπή Διαιτησίας των Ελλήνων Τριτσώνη, Κουκουλάκη, Καλύβα, Λώλη και Ιωσηφόγλου, σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί. Πάντως, τη νέα περίοδο δεν θα έχουμε μόνο VAR στα παιχνίδια, αλλά και τη γραμμή του οφσάιντ, ώστε τα λάθη των διαιτητών να περιοριστούν.

Όσον αφορά τη γεωγραφία των 14 ομάδων που συμμετέχουν, η Αττική παραμένει με πέντε ομάδες, μόνο που τη θέση του Πανιώνιου παίρνει ο Απόλλων Σμύρνης, ο οποίος πλαισιώνεται από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο. Η Θεσσαλονίκη παραμένει με δύο εκπροσώπους, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη, ενώ η Περιφέρεια διατηρεί τη… μισή κατηγορία, μόνο που αντί της Ξάνθης θα συμμετάσχει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Τον Άγιαξ της Ηπείρου πλαισιώνουν ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Βόλος, Λαμία, ΟΦΗ και Παναιτωλικός.

Μέχρι το 1959 ο πρωταθλητής Ελλάδας αναδεικνυόταν από ειδικό τουρνουά, ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά με τη συμμετοχή ομάδων μόνο από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Μετά από τα πρωταθλήματα των τριών ενώσεων, οι καλύτερες ομάδες έπαιρναν μέρος σε μια τελική φάση, μίνι πρωτάθλημα ένας προς όλους, για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Από την 1η Μαρτίου 1959 η καθιέρωση του ΠΡΟΠΟ στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη επιτυχία, παρουσίασε μια ατέλεια. Δεν είχε μια σταθερή σύνθεση αγώνων για να κινεί το ενδιαφέρον των παικτών, καθώς δεν υπήρχε ομοιόμορφη διασπορά ελληνικών αγώνων από εβδομάδα σε εβδομάδα. Έτσι η Πολιτεία κινήθηκε εσπευσμένα για τη θέσπιση της Α΄ Εθνικής, με συμμετοχή και ομάδων από την Περιφέρεια, που θα είχε ένα μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Ήδη το οδικό δίκτυο της χώρας ήταν αρκετά βελτιωμένο και τα αεροπορικά ταξίδια είχαν μπει στη ζωή του κόσμου, κάτι που διευκόλυνε τη μετακίνηση των ομάδων….

Αν το 1959 οι εισπράξεις από τα εισιτήρια και η όποια ενίσχυση της Πολιτείας ήταν οι πηγές εσόδων για τις ομάδες, με τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν. Μπήκαν οι διαφημίσεις, τα έσοδα από το ΠΡΟΠΟ, αλλά η επανάσταση στα οικονομικά των ομάδων έγινε με την τηλεόραση.

Στα πρώτα χρόνια η εικόνα από τα γήπεδα μεταφερόταν στους κινηματογράφους με τα «επίκαιρα», όπου υπήρχαν ολιγόλεπτα στιγμιότυπα από κινηματογραφικό φακό. Μάλιστα, δεν υπήρχε η πολυτέλεια συνεχούς λήψης, οπότε δεν  υπήρχε επιλογή φάσεων, αφού συχνά έχαναν και τα γκολ.

Στις 30 Νοεμβρίου 1969 για πρώτη φορά μεταδόθηκε ζωντανά αγώνας της Α΄ Εθνικής στην κρατική τηλεόραση. Ήταν το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Εθνικός-Παναθηναϊκός. Σε αυτό βοήθησε η τεχνολογία που είχε αναπτυχθεί για την κάλυψη του ευρωπαϊκού στίβου, που είχε διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Στα 60 χρόνια πρωταθλημάτων, τρεις ομάδες, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, δεν απουσίασαν ποτέ. Για πολλά χρόνια η… μόνιμη παρέα αποτελείτο από τέσσερις ομάδες, αλλά τη χάλασε η ΑΕΚ, όταν έπεσε το 2013.

Η Ξάνθη, που έπαιξε τα 30 τελευταία χρόνια, θα λείψει για πρώτη φορά από τότε που είχε ανέβει. Πλέον μόνο ο νεότερος Αστέρας Τρίπολης από τότε που προβιβάστηκε στη μεγάλη κατηγορία δεν έχει πέσει, αν και το 2011 βαθμολογικά επρόκειτο να υποβιβαστεί, αλλά αποβλήθηκε ο Ηρακλής.

Ο Ηρακλής έχει υποβιβαστεί τρεις φορές, καμία από αυτές με βαθμολογικά κριτήρια, αλλά για μη αγωνιστικούς λόγους.

ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ: Το ρεκόρ των 500 αγώνων
Mε βάση τα επίσημα στοιχεία της Super League που καταγράφονται στο εξαιρετικό της λεύκωμα για τα 60 χρόνια της Α΄ Εθνικής, ο Μίμης Δομάζος έχει το ρεκόρ συμμετοχών. Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 1978 είναι ήδη 36 ετών και έχει να παίξει στον Παναθηναϊκό από τον Οκτώβριο. Εκεί σταμάτησε με 492 συμμετοχές (υπολογίζοντας και μπαράζ) και αποφάσισε να αλλάξει φανέλα.
Συμπαίκτης με τον άλλο Μίμη, τον Παπαϊωάννου. Ο Δομάζος χάνει δύο παιχνίδια στην 3η και 4η αγωνιστική και έτσι, όταν στη 10η στις 10 Δεκεμβρίου 1978 είναι να γίνει το ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, ο Μίμης είναι στις 499 συμμετοχές. Ο Φέρεντς Πούσκας τον ξεκινάει βασικό και μέσα στη Λεωφόρο ο Δομάζος γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φτάνει τις 500 συμμετοχές στον πρωτάθλημα! Εκπληκτικό επίτευγμα στα 36 χρόνια του, όπως και οι 538 αγώνες που έφτασε έως το τέλος της καριέρας του.

Το «κλαμπ των 500» έχει μέλη που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μετά τον Δομάζο, ο Νιόπλιας έφτασε τους 510, ο Γιώργος Κούδας τους 504 και ο Θωμάς Μαύρος τους 502.

ΤΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 1.086 λεπτά απαραβίαστου

Την περίοδο 1964-65 ο Παναθηναϊκός κάνει ένα φανταστικό δεύτερο γύρο αμυντικά και δέχεται μόλις δύο γκολ σε 16 αγώνες! Τερματοφύλακας σε αυτή την πορεία είναι ο Τάκης Οικονομόπουλος.

Στις 17 Ιανουαρίου 1965, για τη 14η αγωνιστική, δέχεται την ισοφάριση από την Προοδευτική στο Νέο Φάληρο σε 2-2 από τον Σπύρο Καλλή στο 79ο λεπτό.

Ακολουθούν 11 αγώνες, όπου ο Παναθηναϊκός δεν δέχεται γκολ με τον Τάκη κάτω από τα δοκάρια. Όταν λήγει ο αγώνας Παναθηναϊκού – Πιερικού 0-0, ο Οικονομόπουλος έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη για 1,001 λεπτά!

Στις 16 Μαΐου για την 26η αγωνιστική παίζει στο Χαριλάου με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Μέχρι το 64΄ προηγείται με 4-0 και φαίνεται ότι το σερί θα συνεχιστεί, αλλά στο 85΄ ο Γιάννης Καραμυτηλιός κάνει τη ζημιά και σκοράρει, για να μειώσει σε 4-1.

Το σερί του Οικονομόπουλου σταμάτησε σε 1.086 λεπτά. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν μπόρεσε τερματοφύλακας να ξεπεράσει τα χίλια λεπτά και φυσικά το ρεκόρ του Τάκη παραμένει.

Περισσότερο τον πλησίασαν ο Γιόζεφ Βάντσικ με 908 λεπτά και ο Βασίλης Κωνσταντίνου με 907, και οι δύο, όπως και ο Τάκης, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σερί στην ιστορία!

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μοιράζονται τα μεγάλα επιτεύγματα σε σερί, που έχουν να κάνουν με νίκες, ήττες και γκολ.

Τα σερί νικών τα κατέχει ο Ολυμπιακός. Από το καλοκαίρι του 2015, όταν και ξεκίνησε το πρωτάθλημα, και μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 κέρδισε 17 παιχνίδια στη σειρά. Είχε προηγηθεί η ισοπαλία με τον Πλατανιά στην τελευταία αγωνιστική  του 2014-15, καθώς τα ρεκόρ μετρούν και με καλοκαίρια ενδιάμεσα. Το σερί σταμάτησε πάλι από τον Πλατανιά στα Περιβόλια, πάλι με σκορ 1-1, στις 18 Ιανουαρίου 2016.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην κατάφερε ποτέ να τερματίσει σεζόν αήττητος, όμως είναι αυτός που έχει καταφέρει να μείνει για 58 αγώνες χωρίς ήττα. Και αυτό έγινε στα χρόνια του Γουλανδρή. Σχεδόν δύο σεζόν χωρίς ήττα, αλλά ούτε μια ολόκληρη! Την 1η Οκτωβρίου 1972 έχανε στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ για την 3η αγωνιστική του 1972-73. Ακολούθησαν 31 παιχνίδια στη σεζόν χωρίς ήττα και έρχεται και η επόμενη σεζόν, το 1973-74, όπου δεν χάνει τα πρώτα 27 παιχνίδια. Μέχρι τις 21 Απριλίου 1974, που ξαναπηγαίνει στην Τούμπα και χάνει.

Το σερί με γκολ ανήκει στον Παναθηναϊκό, με 57 παιχνίδια να σκοράρει συνεχώς, όπως και το μεγαλύτερο σερί απαραβίαστης εστίας για 11 αγώνες.
Αναλυτικά τα ρεκόρ…

 

Μεγαλύτερο σερί νικών
17: Ολυμπιακός (Αύγουστος 2015 – Ιανουάριος 2016)
Μεγαλύτερο σερί νικών εντός
29: Ολυμπιακός (Δεκέμβριος 2014 – Νοέμβριος 2016)
Μεγαλύτερο σερί νικών εκτός
12: Ολυμπιακός (Φεβρουάριος 1999 – Νοέμβριος 1999)

 

Μεγαλύτερο σερί χωρίς ήττα
58: Ολυμπιακός (Οκτώβριος 1972 – Απρίλιος 1974)
Μεγαλύτερο χωρίς ήττα εντός
85: Παναθηναϊκός (Μάρτιος 1973 – Απρίλιος 1978)
Μεγαλύτερο σερί χωρίς ήττα εκτός
34: Ολυμπιακός (Ιανουάριος 2012 – Μάρτιος 2014)

Μεγαλύτερο σερί με γκολ
57: Παναθηναϊκός (Μάρτιος 1963 – Φεβρουάριος 1965)
Μεγαλύτερο σερί με γκολ εντός
61: Παναθηναϊκός (Μάιος 1992 – Ιανουάριος 1996)
Μεγαλύτερο σερί με γκολ εκτός
29: Ολυμπιακός (Νοέμβριος 2000 – Νοέμβριος 2002)

 

Μεγαλύτερο σερί χωρίς να δεχτεί γκολ
11: Παναθηναϊκός (Ιανουάριος 1965 – Μάιος 1965)
Μεγαλύτερο σερί χωρίς να δεχτεί γκολ εντός
12: Ολυμπιακός (Ιανουάριος 1979 – Οκτώβριος 1979)
Μεγαλύτερο σερί χωρίς να δεχτεί γκολ εκτός
12: Παναθηναϊκός (με ένα άνευ αγώνα) (Φεβρουάριος 1970 – Νοέμβριος 1970)
11: Ολυμπιακός (Ιανουάριος 2013 – Σεπτέμβριος 2013)

 

Κανείς έξι γκολ σε ένα ματς

Στα χρόνια της Α΄ Εθνικής και της μετεξέλιξής της σε Super League, δεν υπάρχει παίκτης που να πέτυχε έξι γκολ σε ένα ματς.

Στις 27 Μαΐου 1962 για την 28η αγωνιστική, η Δόξα Δράμας, που δεν έχει νίκη στην έδρα της έξι μήνες, υποδέχεται την ομάδα έκπληξη της χρονιάς, τον νεοφώτιστο Φωστήρα.

Στην επίθεση της Δόξας παίζει ένας επιθετικός, που έχει ξεχωρίσει με επτά γκολ έως τότε. Ο 21 ετών Σάββας Τσοκαταρίδης βρίσκεται σε τρομερή μέρα και πετυχαίνει πέντε γκολ, στο 19ο, το 29ο, το 41ο, το 57ο και το 79ο λεπτό! Η Δόξα νικά 5-0 δίνοντας χαρά στον κόσμο της μετά από πολύ καιρό.

Από τότε δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής που να καταφέρει να τον ξεπεράσει, ωστόσο άλλοι ένδεκα μπόρεσαν να τον ισοφαρίσουν πετυχαίνοντας πέντε γκολ σε ένα αγώνα.

Οι παίκτες που πέτυχαν πέντε γκολ σε ένα αγώνα στην Α΄ Εθνική

  1. Σάββας Τσοκαταρίδης, Δόξα Δράμας – Φωστήρας 5-0 (27.05.1962)
  2. Κώστας Νεστορίδης, ΑΕΚ – Ηρακλής 5-0 (02.06.1963)
  3. Βασίλης Κυριακού, Αιγάλεω – Απόλλων 2-6 (26.02.1967)
  4. Θανάσης Κουβάς, Βύζας – Ολυμπιακός Λευκωσίας 5-1 (07.04.1968)
  5. Γιώργος Δέδες, Πανιώνιος – Ολυμπιακός Λευκωσίας 8-0 (22.10.1969)
  6. Μιχάλης Δράκος, Ρόδος – Καβάλα 5-1 (15.04.1979)
  7. Δημήτρης Σεϊταρίδης, Εθνικός – Ατρόμητος 10-0 (17.05.1981)
  8. Θωμάς Μαύρος, ΑΕΚ – Αιγάλεω 5-2 (27.01.1985)
  9. Κριστόφ Βαζέχα, Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 5-3 (23.09.1995)
  10. Ντέμης Νικολαϊδης, ΑΕΚ – Καλαμάτα 6-1 (23.02.1997)
  11. Γκόραν Βλάοβιτς, Παναθηναϊκός – Παναχαϊκή 8-1 (20.10.2001)
  12. Μάρκους Μπέργκ, Παναθηναϊκός – Πανθρακικός 5-1 (17.04.2016)

 

Ο Ντούσαν και ο Γκέραρντ

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ο πρώτος σε συμμετοχές προπονητής με 647, ενώ πέντε ακόμα έχουν ξεπεράσει τους 500 αγώνες σε πάγκους. Ο Γιάννης Ματζουράκης έχει δουλέψει σε 23 διαφορετικές σεζόν. Ο Γιώργος Παράσχος έχει διατελέσει προπονητής σε 22 σεζόν, ενώ έχει και 12 ως παίκτης, δηλαδή έχει παρουσία σε 34 από τις 60 χρονιές της Α΄ Εθνικής/Super League.

Φυσικά, τα 15 διαδοχικά χρόνια που κάθισε ο Έγκεν Γκέραρντ στον πάγκο του ΟΦΗ, αποτελούν ρεκόρ στην 60χρονη ιστορία των πρωταθλημάτων.

 

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΡΗΣ-ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 3-1

20:30 Π.Α.Ο.Κ.-Α.Ε.Λ.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

18:00 Ο.Φ.Η.-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

18:30 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ.-ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ

20:30 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠ.-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

18:15 ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜ.-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

19:30 A.E.K.-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα