«Πριν σβήσουν τα φώτα»: Ο Κώστας Λαλιώτης, μιλά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μετά από πολλά χρόνια σιωπής, γυρίζει τον χρόνο πίσω στον Νοέμβρη του '73 - Τι απαντά στους επίδοξους «λοβοτομητές» της σύγχρονης ιστορίας;

Ο Κώστας Λαλιώτης στα φοιτητικά του χρόνια έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ενώ ήταν και ένας από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (όντας μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής). Παράλληλα ήταν ένας από τους τρεις – Κυριάκος Σταμέλος και Στέφανος Τζουμάκας οι άλλοι δύο – που είχαν κληθεί να διαπραγματευτούν με τον στρατό την αποχώρηση των φοιτητών από το Μετσόβειο τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα καθώς λίγα λεπτά μετά ακολούθησε η εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Από την πτώση της χούντας μέχρι και σήμερα το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει ελάχιστες φορές για τα γεγονότα του Νοέμβρη του ’73. Η πιο πρόσφατη παρέμβασή του έγινε τον Νοέμβριο του 2019 με ένα μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ΕΦΣΥΝ.

Το κείμενο είχε τίτλο «Το Πολυτεχνείο Ζει με τις πυρακτωμένες αλήθειες του και σκοπός του ήταν  «να απαντηθεί ουσιαστικά και τεκμηριωμένα μια ψευδέστατη, άθλια και νοσηρή “αφήγηση” ενός χουντικού Αξιωματικού», όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Ολη Νύχτα Εδώ», όπου παρουσιάζονταν μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στην εξέγερση (φοιτητές και στρατιωτικοί).

Ωστόσο χθες Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ο κ. Λαλιώτης προλογίζοντας το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα» έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για όλα όσα έζησε εκείνη την εποχή. 

Ο κ. Λαλιώτης σε μία ομιλία περίπου 45 λεπτών έκανε λόγο για «αναθεωρητική» τάση για μια διαφορετική προσέγγιση ιστορικών ορόσημων, με αρκετούς εκφραστές και θιασώτες στην Ελλάδα: «Έχουν εστιάσει την «άοκνη» προσπάθειά τους να «επαναγράψουν» με το δικό τους τρόπο τις αλήθειες για την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας το 1967, για το Δημοκρατικά αντιστασιακό φρόνημα του Ελληνικού Λαού απέναντι στη Χούντα, για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, για την τραγωδία της Κύπρου».
«Το Πολυτεχνείο δεν ήταν ένα, αλλά χιλιάδες. Όσοι οι νέοι μιας γενιάς. Όσα τα λεπτά των τριών ημερών. Όσες οι ημέρες μιας ολόκληρης επταετίας. Το Πολυτεχνείο προέκυψε μέσα από χιλιάδες αλήθειες, χιλιάδες γιατί και πώς, χιλιάδες μικρές ιστορίες και μικρές αφηγήσεις πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Προέκυψε από τη φαντασία και την τόλμη των νέων, κυρίως φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, από τη δίψα τους για Ζωή και Ελευθερία», υπογράμμισε ακόμη.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε πως «το Πολυτεχνείο δεν έγινε από το ίδιο ύφασμα, δεν είχε ποτέ το ίδιο χρώμα. Δεν σφύριζαν ποτέ όλοι μαζί την ίδια στιγμή τον ίδιο σκοπό και δε φώναζαν το ίδιο σύνθημα. Εκτός από μία και μόνο στιγμή, την ύστατη στιγμή. Το Πολυτεχνείο έμοιαζε και κυρίως ήταν ένα «πολύχρωμο ύφασμα», που όλοι είχαν το δικαίωμα και την υποχρέωση να βάζουν και έβαζαν ένα διαφορετικό νήμα, ένα διαφορετικό χρώμα για να υφάνουν και να υψώσουν τη σημαία της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ανεξαρτησίας στη χώρα μας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο περίφημο φύλλο της «Πανσπουδαστικής νο8» λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ενα είναι σίγουρο και αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το Πολυτεχνείο δεν έγινε από «κατοικίδιους», από εκπροσώπους του Τίποτα, από αντικειμενικούς παρατηρητές και δογματικούς αναλυτές. Η εξέγερση δεν έγινε από τους πανταχού απόντες. Δεν έγινε από αφυδατωμένους και φυγόμαχους, από καιροσκόπους και χαμαιλέοντες. Όλοι αυτοί δεν κυκλοφορούσαν τότε στους δρόμους, γιατί όλα «… τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά …».
5732602

«Αυτές οι επισημάνσεις θεωρώ ότι είναι καίριες για να μην παρερμηνευτεί η μαρτυρία του Μίμη για γεγονότα και πρόσωπα τόσο για το τεύχος της «Πανσπουδαστικής Νο 8» για την «Ύβρι Νο 8», (όπως την αποκαλεί ο ίδιος), όσο και για το Κομματικό παρασκήνιο και τον καθοδηγητικό μικρόκοσμο του αμετάκλητου σφάλματος», υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης.

«Το Τεύχος αυτό συμπεριλαμβάνει το Κείμενο, την ανάλυση και τα συμπεράσματα για το Πολυτεχνείο που γράφτηκαν και εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 1974, δηλαδή εκ των υστέρων, περίπου 3 μήνες μετά την Εξέγερση. Δυστυχώς όμως αποτέλεσε το «Μαύρο Κουτί» για τον πρωταρχικό ηγετικό και καθοδηγητικό πυρήνα της ΚΝΕ την περίοδο του Πολυτεχνείου. Το Κείμενο της «Πανσπουδαστικής – Νο 8» αποτυπώνει ένα ανεξήγητα εξόφθαλμο ιστορικό και συνάμα τραγικό πολιτικό λάθος, ένα προκλητικό και συνάμα τραγικό ηθικό ολίσθημα ενός μικρού και ξεκομμένου καθοδηγητικού πυρήνα.

Κατά τη γνώμη μου η «Πανσπουδαστική – Νο 8» δεν έχει καμμία σχέση με την αλήθεια της Κατάληψης και της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε κατάφωρη αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές παραδόσεις της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ εκείνης της δύσκολης εποχής. Κατά τη γνώμη μου αδικεί κατάφωρα την ιστορία και τη δράση μιας μεγάλης και «ηρωικής» πολιτικής νεολαίας με αδιαμφισβήτητες πολιτικές περγαμηνές και ηθικές υποθήκες.

Η ηγεσία του ΚΚΕ με αργόσυρτες διαδικασίες πήρε πολιτικές αποστάσεις από αυτό το Κείμενο. Δεν το κατήγγειλε πολιτικά αμέσως και κατηγορηματικά. Όμως δεν το υιοθέτησε πολιτικά και κομματικά ποτέ. Παραμένει πάντα ένα έκθετο και λησμονημένο Κείμενο στην πολύχρονη ιστορία του Κόμματος.

Προσωπικά με το «Κείμενο» αυτό της «Πανσπουδαστικής Νο 8» έχω ριζικά και κατηγορηματικά διαφωνήσει. Το έχω καταδικάσει τόσο για τις προκλητικές και ανιστόρητες περιγραφές των γεγονότων της Εξέγερσης όσο και για την απόπειρά του να στιγματίσει πολιτικά και να εξοντώσει ηθικά έναν κορυφαίο συναγωνιστή μας, τον Διονύση Μαυρογένη, προς τον οποίο έχω εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μου.

Ταυτόχρονα θέλω να είμαι σαφέστατος, ειλικρινής και κατηγορηματικός καταθέτοντας τη δική μου μαρτυρία. Ανεξάρτητα από τις διαφορές και τις αντιπαραθέσεις μας, τα στελέχη της ΚΝΕ και της ΑΝΤ-ΕΦΕΕ ήταν πάντα συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές σε όλο το τριήμερο της εξέγερσης και πάντα στις επάλξεις της Εξέγερσης.

Τα «παιδιά της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ» από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου, από όλους τους Εθνικο-Τοπικούς Συλλόγους Φοιτητών ήταν εκεί στο Πολυτεχνείο από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή.

«Τα παιδιά της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ», έχουν πρόσωπο, έχουν όνομα, έχουν δράση, έχουν καθαρή στάση αντίστασης και ζωής. Ήταν πανταχού παρόντες μαζί με όλους Εμάς και Εμείς μαζί με Αυτούς.

Ο Μίμης στο Βιβλίο του περιγράφει με ενάργεια ονομαστικά την παρουσία τους, τη συμμετοχή και την κορυφαία δράση τους κατά το τριήμερο της Κατάληψης του Πολυτεχνείου. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις μας η ιστορική αλήθεια είναι μία και αδιαμφισβήτητη. Τελεία και παύλα», υποστήριξε στη συνέχεια.

5732396

Στη συνέχεια κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για την απαρχή της 21ης Απριλίου 1967 είπε ότι η «’’Χούντα – Μπάμπουσκα’’ ήταν ενιαία και αδιαίρετη. Είχε τους ίδιους πάτρωνες και γεννήθηκε ως τέρας από την ίδια μήτρα. Αυτή η ‘’Χούντα – Μπάμπουσκα’’ έχει ένα οικογενειακό κομματικό και παραταξιακό δέντρο με βαθειές ρίζες, με ιστορική ταυτότητα και DNAϊκό πολιτικό αποτύπωμα».

«Η δομή της, η δικτύωσή της και τα σημαίνοντα πρόσωπά της έλκουν την  καταγωγή  τους,  την  ισχύ  τους  και  τη  ‘’νομιμότητά’’  τους»-μεταξύ άλλων όπως είπε- «στο μετεμφυλιακό Κράτος και Παρακράτος της Βαθειάς Δεξιάς», επεσήμανε ακόμη. «Αυτή η Αμερικανόπνευστη «Χούντα – Μπάμπουσκα»… έβαλε στο «γύψο» τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της με την κατάργηση των Κομμάτων, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των Πολιτών, με τη σύλληψη και την κράτηση, με την φυλάκιση, την εξορία, τον εκτοπισμό και τη δίωξη δεκάδων χιλιάδων Δημοκρατικών και Προοδευτικών Πολιτών, με τον εκφοβισμό και το φακέλωμα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Τέλος αναφερόμενος στην «γενιά» του Πολυτεχνείου, υποστήριξε ότι «μια ολόκληρη ”γενιά” φώτισε το ορόσημο και το μήνυμα των αγώνων της» και πρόσθεσε με νόημα ότι «ενα είναι σίγουρο και αναμφισβήτητο γεγονός, ότι το Πολυτεχνείο δεν έγινε από ”κατοικίδιους”, από εκπροσώπους του Τίποτα, από αντικειμενικούς παρατηρητές και δογματικούς αναλυτές. Η εξέγερση δεν έγινε από τους πανταχού απόντες. Δεν έγινε από αφυδατωμένους και φυγόμαχους, από καιροσκόπους και χαμαιλέοντες».

5732461

Πηγή – protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα