ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Αναρμόδια στη Βουλή με αρμοδιότητα τη λάσπη

Nέο αφήγημα αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου μετά το φιάσκο με την προανακριτική για τη Novartis. Η δικογραφία επιστρέφει στη Δικαιοσύνη, καθώς η επιτροπή προκύπτει αναρμόδια, όπως και η «Α» είχε εξ αρχής αναφέρει.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Στις 17 Απριλίου, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα λάβει επίσημα την τελική απόφαση για την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής, να προχωρήσει την έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για τη NOVARTIS. Μόνο που η απόφαση έχει ήδη ληφθεί μιας και η πλειοψηφία –ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.– θεωρεί πως είναι αναρμόδια η Βουλή να ερευνήσει το αδίκημα της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη Δικαιοσύνη.
Αμέσως μετά την απόφαση περί της αρμοδιότητας, θα ξεκινήσει η σύνταξη πορίσματος και θεωρείται ότι δεν θα εξαντληθεί η χρονική παράταση που η επιτροπή έχει λάβει, έως την 28η Απριλίου, για να το καταθέσει στην Ολομέλεια.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Θοδωρής Δρίτσας, «η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης άκουσε τις εισηγητικές τοποθετήσεις των κ.κ. Νίκου Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ) αναφορικά με το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής».

 

Σύμφωνα, πάντα, με τον Θ. Δρίτσα, και στις δύο τοποθετήσεις, βασική κατεύθυνση και κοινή συνισταμένη είναι η τεκμηρίωση της αναρμοδιότητας της Βουλής, με τους δύο εισηγητές να δηλώνουν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την πληρέστερη και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της πρότασης αναρμοδιότητας.
«Η ειδική επιτροπή αποφάσισε ότι θα λάβει υπόψη της όλο τον πλούτο των επιχειρημάτων και τοποθετήσεων, από όλα τα μέλη της, στις συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί. Θα λάβει υπόψη της τα κείμενα που απέστειλε στην επιτροπή ο Ε. Βενιζέλος και τα όσα κατέθεσε κατά τη διάρκεια της αυτοπρόσωπης παρουσίας του, όπως επίσης και τα όσα αναφέρονται σε ζητήματα αρμοδιότητας, εμμέσως ή αμέσως, στις επιστολές των εννέα ακόμη αναφερομένων πολιτικών προσώπων που εκλήθησαν να καταθέσουν και δεν προσήλθαν», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:
«Η ειδική επιτροπή θεωρεί ότι έχει υποχρέωση, όχι μόνον να διατυπώσει άποψη, αλλά και να διαμορφώσει ένα κείμενο συγκροτημένης επιχειρηματολογίας, κυρίως νομικής, για το κρίσιμο ζήτημα της αρμοδιότητας, πολύ περισσότερο που αυτό αποτελεί εντολή της ολομέλειας της Βουλής. Αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Απριλίου 2018, όπου τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι κατά βάση η τελική συζήτηση και λήψη απόφασης περί της αρμοδιότητας ή μη της Βουλής και διαδικαστικά θέματα».

Δεν θα εξαντληθεί ο χρόνος της παράτασης

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Θ. Δρίτσας, είπε επίσης ότι η έκδοση πορίσματος είναι μια διαδικασία η οποία εμπεριέχει και το ζήτημα της αρμοδιότητας ή μη, αλλά το υπερβαίνει κιόλας, και επομένως είναι άλλο πράγμα η απόφαση για την αρμοδιότητα και άλλο η σύνταξη πορίσματος. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται να προσκληθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν. «Οφείλουμε η διαδικασία για τη σύνταξη πορίσματος να γίνει με τέτοιο τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αρμοδιότητα στις 17 Απριλίου, στη συνέχεια θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να μην αιφνιδιαστεί κανείς», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η ειδική επιτροπή πήρε παράταση των εργασιών της έως 28 Απριλίου, και δεν θα εξαντληθεί σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποχωρήσει σύσσωμα από τις εργασίες της Προανακριτικής, αλλά διατηρούν το δικαίωμα να καταθέσουν τις πορισματικές θέσεις τους στην Ολομέλεια.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν αποχώρησε από την προανακριτική, αλλά σταμάτησε να πηγαίνει «μέχρι να αποφασίσει η επιτροπή ότι είναι αρμόδια, ή αν δεν είναι αρμόδια», για την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.
«Η Βουλή δεν είναι αρμόδια να κρίνει την υπόθεση, θα τη στείλει στο αρχείο και θα μείνει λάσπη για δέκα πολιτικά πρόσωπα», είχε προβλέψει, εξηγώντας πως «το κλίμα είναι ότι δημιουργούμε μία ψευτοσκανδαλολογία, με στόχο μόλις φτάσουμε στις εκλογές –το αργότερο του χρόνου– τα 10 πολιτικά πρόσωπα να μην έχουν κριθεί από κανέναν, αλλά να βγαίνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να λένε ποιοι θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές, αυτοί που εμπλέκονται στα σκάνδαλα».

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Σαμαράς

«Τώρα που τελείωσε η σκευωρία αυτή, θα ψάξουν να βρουν άλλη», είπε ο Αντώνης Σαμαράς ερωτώμενος σχετικά. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω στην υπόθεση της Novartis, τονίζοντας πως «θα το πάω μέχρι τέλους».
Μάλιστα σε συνέντευξη του στο περιοδικό Crash τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία θα είναι σκληρή με τους σκευωρούς και τους συκοφάντες! Θα τους πάω μέχρι τέλους και θα λογοδοτήσουν! Σας το υπόσχομαι!

Αυτά θα τα αντιμετωπίσω με τον μόνο τρόπο που υπάρχει: Θα τους καθίσω στο σκαμνί και θα τους αναγκάσω να αποκαλύψουν ποιος και γιατί τα σκαρφίστηκε.

Εγώ δεν απαντάω τίποτε στους συκοφάντες. Εκείνοι θα πρέπει να απαντήσουν για τις συκοφαντίες τους. Στα δικαστήρια! Να είστε σίγουροι, θα φτάσει κάποτε η υπόθεση αυτή στα δικαστήρια. Και τότε θα βρεθούν εκείνοι στην ανάγκη να απαντήσουν σε πολύ δύσκολες ερωτήσεις…»

 

Διαβάστε επίσης