Προβληματίζει το ΤΣΜΕΔΕ

«Tα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύουν στις τράπεζες και ο ρόλος τους είναι να χορηγούν συντάξεις». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη αναφορικά με τη θέση του συνολικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μια θέση η οποία εκφράστηκε και με την απαγόρευση που επέβαλε το Δημόσιο στα ταμεία να μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως ήταν φυσικό, στο άκουσμα της παραπάνω δήλωσης το μυαλό των πιο μυημένων περί τα εγχώρια τραπεζικά πράγματα πήγε –πού αλλού;– στην περίπτωση της Attica Bank. Κι αυτό γιατί το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών, ως βασικός μέτοχος της Attica Bank καλείται να βάλει πλάτη στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας με 397 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των stress tests της ΤτΕ (ή 434 εκατ. ευρώ, κατά το δυσμενέστερο σενάριο), προκειμένου να αντιμετωπίσει πιστωτικούς κινδύνους για την περίοδο 2014-2016.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα το «Α+plus», υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη στάση που θα κρατήσει το ΤΣΜΕΔΕ. Κι εξηγούμαστε: με δεδομένη την ανάγκη της τράπεζας για κεφαλαιακή ενίσχυση, για την Attica Bank ανοίγονταν τρεις δρόμοι «διαφυγής» από το πρόβλημα: είτε να δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο, είτε να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή και να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή εν τέλει να κάνει και τα δύο μαζί.

Σε αυτά, λοιπόν, τα ενδεχόμενα μένει να εξηγηθεί ποια θα είναι η «συμμετοχή», ο «ρόλος» του ΤΣΜΕΔΕ, που όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Λέγαμε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας: «Μπορεί οι κ.κ. Γκ. Μάναλης και Ι. Γαμβρίλης να μίλησαν για στήριξη της τράπεζας από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ, όμως για τη στάση του Ταμείου των Μηχανικών υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να περιορισθεί κατά την ανακεφαλαίωση στο ποσοστό του 34% από το 51% των μετοχών που κατέχει σήμερα.

»Κι αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θέλει να υπάρχει μεγαλομέτοχος σε ποσοστό άνω του 34%. Το ερώτημα που γεννάται έχει να κάνει με το εάν το ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλει το ποσόν που αντιστοιχεί για να μειωθεί το ποσοστό στο 34% ή αν θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, Ι. Γαμβρίλης, που συμβαίνει να είναι και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ(!), μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Ίσως τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες, αφού η αυτονομία είναι το μεγάλο στοίχημα των διοικούντων την Attica Bank».

Αβεβαιότητα και ακινησία

Βέβαια αυτή η ποθούμενη τοποθέτηση του κ. Γαμβρίλη δεν ήρθε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αβεβαιότητα. Μια αβεβαιότητα που έχει παράπλευρες συνέπειες, καθώς το 17% μετοχικής συμμετοχής (σ.σ. αν υποθέσουμε ότι το 51% του ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να κατέλθει στο 34%) είναι μετέωρο και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η… αιώρησή του δημιουργεί στους δυνητικούς επενδυτές μια εκ των ων ουκ άνευ διστακτικότητα να ανοίξουν τα χαρτιά τους, πόσω μάλλον να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Αν κάποιοι επιμένουν στην ανάγκη να διευκρινίσει τη στάση του ο κ. Ι. Γαμβρίλης, είναι γιατί έχει ταυτόχρονα και την ιδιότητα του προέδρου της Attica και κατέχει το πόστο του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την πρώτη ιδιότητά του θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης και της αμκ, άρα να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση για την τράπεζα. Την ίδια ώρα όμως, ως πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, ο κ. Γαμβρίλης πρέπει να διαφυλάξει τα συμφέροντα του βασικού μετόχου.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Ο κ. Γαμβρίλης είναι πλέον ο μοναδικός –μετά την αποχώρηση Κωστόπουλου από την Alpha Bank– εκτελεστικός πρόεδρος που υπάρχει στην τραπεζική «πιάτσα», οπότε η όποια απόφασή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Προς το παρόν όμως υπάρχουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και σε αυτές τις περιπτώσεις η πράξη έχει αποδείξει ότι συμβαίνουν δύο πράγματα: ή σπάνε τα καρπούζια ή επικρατεί ακινησία. Ενδεχόμενα που ούτε το ένα ούτε το άλλο μοιάζει να είναι προς το συμφέρον της τράπεζας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα