Προδρόμου:«Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε επιχειρήσεις στη Συρία»

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας για την Κύπρο από πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Λευκωσία «ουδόλως εμπλέκεται στις επιχειρήσεις».

Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών από την ε/κ πλευρά, ο κ. Προδρόμου, ρωτήθηκε αν ζητήθηκαν διευκολύνσεις από χώρες-εταίρους για επιχειρήσεις κατά της Συρίας, για να δώσει αρνητική απάντηση.

«Είναι λογικό να γίνεται πολλή συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι εκτός του χώρου επιχειρήσεων, δεν δρομολογείται τίποτα από την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος «ουδόλως εμπλέκεται στις επιχειρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν ή σχεδιάζονται και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας για την ίδια την Κύπρο».

Ως προς το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου ως ορμητήριο για ενδεχόμενες επιχειρήσεις του Λονδίνου κατά της Δαμασκού, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία συμμετοχή, καμία συνεννόηση για τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μπορεί να σχεδιάζουν άλλες δυνάμεις». «Οι Βάσεις είναι Βάσεις» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση, για το ενδιαφέρον της Γαλλίας να έχει διευκολύνσεις σε στρατιωτικές υποδομές στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με τη Γαλλία, όσο και με άλλους εταίρους μας στην ΕΕ έχει διαρκή συνεργασία».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρόσφατες κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξήγαγε η Κύπρος με τη Γαλλία, πρόσθεσε όμως ότι οι πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή «δεν αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς εξάλλου αν το Παρίσι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα τετραμερές σχήμα συνεργασίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα κράτη για την επέκταση των τριμερών συνεργασιών σε τετραμερείς, πιθανώς στο μέλλον και για πολυμερείς».

Αυτό, συνέχισε, δείχνει ότι είναι μια επιτυχημένη διαδικασία και ένα μοντέλο συνεργασίας στην περιοχή. Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βλέπει θετικά το ενδεχόμενο ενώ υπενθύμισε ότι ήδη πραγματοποιήθηκε μια τετραμερής με τη συμμετοχή της Ιταλίας.

Ανάλογα με τις προοπτικές και τα ζητήματα στα οποία χτίζεται η συνεργασία «θα έχουμε εξελίξεις στο επόμενο διάστημα» κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

 

Διαβάστε επίσης