Προεδρικές εκλογές Ουκρανία: Την ψήφο τους έριξαν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

Οι κάλπες στήθηκαν σε μια απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση

Οι κάλπες  έχουν στηθεί στην Ουκρανία για την εκλογή προέδρου σε μια απρόβλεπτη εκλογική αναμέτρηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία έπειτα από μια φιλοδυτική επανάσταση πριν από πέντε χρόνια και προώθησε τους δεσμούς με την ΕΕ, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο του Κιέβου.

«Αυτές οι εκλογές είναι απολύτως απαραίτητες για να προχωρήσουμε μπροστά» και να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ποροσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής με προγενέστερη φιλοδυτική επανάσταση, το 2005, είπε προσερχόμενη να ψηφίσει στο Κίεβο ότι η χώρα «θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά προς μια επιτυχημένη, ευημερούσα ευρωπαϊκή Ουκρανία».

Ο υποψήφιος αουτσάιντερ, ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προηγείτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, πήρε αποστάσεις από το πολιτικό κατεστημένο που χαρακτηρίστηκε από διαφθορά.

«Σήμερα ξεκινάει μια νέα ζωή, χωρίς διαφθορά», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος επίσης ψήφισε στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζελένσκι ακολουθείται από δύο βετεράνους της πολιτικής σκηνής της Ουκρανίας: τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ συνολικά οι υποψήφιοι ανέρχονται στον αριθμό ρεκόρ των 39.

Διαβάστε επίσης