ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ: Από Νοέμβρη και βλέπουμε…

Σε πυροτέχνημα εξελίσσεται η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη διεξαγωγή άμεσα των εσωκομματικών εκλογών. Και λέμε πυροτέχνημα, διότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, ώστε η οργάνωση να είναι άρτια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η ΕΔΕΚΑΠ (η Επιτροπή Δεοντολογίας και Καταστατικού) συνεδρίασε και έλαβε προσφορές από τις εταιρείες για την online διασύνδεση των καλπών που θα στηθούν.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής προέδρου από τη βάση. Αποτελείται από 11 μέλη που έχουν εκλεγεί από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και πρόεδρος είναι ο Θόδωρος Καπετανάκης. Ήδη υπάρχουν ενστάσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ζητά να τοποθετηθεί ως επικεφαλής της διαδικασίας ένα πρόσωπο κύρους, όπως ήταν το 2017 ο Νίκος Αλιβιζάτος. Όμως, η πλευρά Γεννηματά ούτε καν το συζητά, προσφέροντας επιχειρήματα σε πιθανούς συνωμοσιολόγους ότι θα υπάρξει λαθροχειρία.

Όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τεχνολογικοί πάροχοι θέλουν κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί ένα φιάσκο ανάλογο με αυτό της Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2015, όταν δεν κατέστη δυνατόν να διεξαχθούν οι εκλογές και ανήμερα που θα άνοιγαν οι κάλπες μετατέθηκαν οι εκλογές.

Οπότε, γίνεται αντιληπτό η πρεμούρα της κας Γεννηματά για εκλογές ακόμη και εντός του Οκτωβρίου ήταν μία επικοινωνιακή φούσκα, προκειμένου να δείξει η ίδια και οι συνεργάτες της ότι δεν φοβούνται και θεωρούν δεδομένη την επανεκλογή της. Επίσης, η Επιτροπή Δεοντολογίας συζήτησε το κείμενο και την ημερομηνία έναρξης συλλογής υπογραφών για τους υποψηφίους. Ήδη οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει έναν μαραθώνιο για να συλλέξουν 5.000 μοναδικές υπογραφές ο καθένας από μέλη του κόμματος, ώστε να κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό και συνεχίζουν τη συλλογή με στόχο να παρουσιάσουν ένα μεγάλο αριθμό υπογραφών, που μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Τουναντίον, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Χάρης Καστανίδης, αλλά έμπειροι επί των θεμάτων του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τελικά ο πρώην υπουργός θα καταφέρει να πιάσει τον μαγικό αριθμό των 5.000 υπογραφών.

 Η ΔΕΘ και ο Λοβέρδος

Στο μεταξύ ικανοποιημένοι επέστρεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι συνεργάτες της κας Γεννηματά. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η παρουσία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη ΔΕΘ ήταν επιτυχημένη, καθώς παρουσίασε το εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο του ΚΙΝΑΛ με τον τίτλο «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο». Το σχέδιο στηρίζεται σε οκτώ άξονες και όπως είπε η κα Γεννηματά «είναι ο δρόμος για τη Νέα Αλλαγή, για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή».

Οι οκτώ άξονες αναφέρονται στο νέο παραγωγικό μοντέλο με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, σε ειδικό πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις και προτείνει αλλαγή του προσανατολισμού του προϋπολογισμού και της φορολογικής πολιτικής. Επίσης αναφέρεται σε μία παιδεία με ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους, αλλά και σε ένα σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικά κράτος, υπόσχεται άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά όλων των εργατικών δικαιωμάτων, προτείνει νέο σχέδιο στήριξης της νέας γενιάς και, τέλος, στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ υπάρχει και ειδικός άξονας για ένα σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης στηριζόμενο στην αποκέντρωση με διάχυση πόρων και ψηφιακό μετασχηματισμό παντού.

Βέβαια, το εναλλακτικό πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ πήγε άπατο, καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο τής Χαριλάου Τρικούπη αδυνατεί να το προωθήσει στα ΜΜΕ. Ειδικά αυτή την εποχή, όπου όλοι ασχολούνται με το πώς θα προχωρήσουν την υποψηφιότητα της κας Γεννηματά και όχι με την προβολή του κόμματος.

Τη ίδια ώρα, οι άλλοι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες και τις παρεμβάσεις για να προωθήσουν τις δικές του υποψηφιότητες. Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος σέρνει πρώτος τον χορό και μεθαύριο Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου (18:00) θα παρουσιάσει διαδικτυακά το τελικό κείμενο της πολιτικής του διακήρυξης, όπως είχε δεσμευθεί από την ημέρα που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του με μότο την «Πράσινη Επανάσταση» για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Τότε ο πρώην υπουργός με συνεχείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του, τον πράσινο ήλιο, καθώς και μουσική υπόκρουση από τα Carmina Burana, είχε δώσει στη δημοσιότητα την πολιτική του διακήρυξη και είχε ανακοινώσει: «Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να καταστήσουμε το Κίνημα αυτό μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση και αύριο μεταρρυθμιστική δύναμη εξουσίας», για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο το όνομά μας. Είναι η ιστορία μας. Είναι η ψυχή μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι η πηγή της υπερηφάνειάς μας».

 Η Κεντρική Επιτροπή και οι ημερομηνίες

Ο επόμενος σταθμός, που πιθανόν να υπάρξουν και εντάσεις, είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, όπου εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Εκεί θα παρουσιαστούν τα νεότερα σχετικά με τις επαφές της Επιτροπής Δεοντολογίας και Καταστατικού, και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το πότε και το πώς θα διεξαχθούν οι δύο γύροι των εσωκομματικών εκλογών.

Μία πιθανή ημερομηνία, η οποία συζητείται έντονα, είναι το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου. Όμως την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένες οι πανελλαδικές αρχαιρεσίες των δικηγορικών συλλόγων. Οπότε, με βάση τη λογική (αν και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική), οι ημερομηνίες αυτές θα αποκλειστούν. Έτσι, θα εξεταστούν τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου (4-5 και 11-12). Το απώτατο όριο 18-19 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, θα πρέπει κι αυτό να αποκλειστεί, διότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία η εκλογική διαδικασία, καθώς μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και με ανοιχτά τα μαγαζιά ποιος θα έχει διάθεση να πάει να ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ…

Όποιος εκλεγεί θα έχει ένα στενό περιθώριο ολίγων μηνών να ανασυντάξει το κόμμα, καθώς ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι από τον Μάρτιο του 2022 εισερχόμαστε σε διακεκαυμένη ζώνη πρόωρων εθνικών εκλογών. Ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη έθεσε το δίλημμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συμφωνούν οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους. Η κα Γεννηματά τις προσδιορίζει για τον Μάιο του 2022, ο κ. Καστανίδης τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης δίνει ως απώτατο όριο το φθινόπωρο του 2022. Ο μόνος που έχει διαφορετική άποψη είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πρόσφατα σε συνομιλητές του εκτιμούσε πως μπορεί να το πάει μέχρι τέλους ο πρωθυπουργός, με το σκεπτικό ότι «αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο, ούτε στο Κέντρο, ούτε στην Αριστερά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα