Προετοίμαζε τη φυγή του ο Τζεβελέκος

Συνομιλίες-«φωτιά» στις οποίες ο προφυλακισμένος, πλέον, δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος ακούγεται να προετοιμάζει τη διαφυγή του στο εξωτερικό νιώθοντας προφανώς τον κλοιό των αρχών να σφίγγει γύρω του, περιλαμβάνονται στη μεγάλη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», την οποία ερευνά η 4η ειδική ανακρίτρια.

Της Καίτης Καλογήρου

Ο κατηγορούμενος για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ακούγεται να διαπραγματεύεται την πώληση των ακινήτων του στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να κόψει κάθε δεσμό με την πατρίδα και να «πετάξει» για άλλες πολιτείες. Οι συνομιλίες αυτές και τα όσα ακούγονται να σχεδιάζει ο κατηγορούμενος αποτέλεσαν τα στοιχεία που οδήγησαν τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να επισπεύσουν την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ένας από τους πρώτους προορισμούς στον οποίο ο δημοσιογράφος σχεδίαζε να «αποδράσει» ήταν η Κύπρος, χωρίς να αποκλείονται και άλλες χώρες. Ακούγεται μάλιστα να αποκλείει με σιγουριά το ενδεχόμενο να εντοπιστεί από τις αρχές, θεωρώντας προφανώς ότι έχει καλύψει καλά τα ίχνη του.

Πλέον, τα ακίνητα του δημοσιογράφου προέδρου της «αμαρτωλής» ΜΚΟ έχουν όλα δεσμευτεί με σχετικά βουλεύματα και έχει απαγορευθεί η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του. Πρόκειται για τα υψηλής αξίας ακίνητα στους Αμπελόκηπους και τη Ρόδο, αλλά και για το πολυτελές αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του ο πρόεδρος της Οργάνωσης.

Εκτός όμως από τις συνομιλίες που καίνε τον δημοσιογράφο, οι ανακριτικές αρχές έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να συγκεντρώσουν και σημαντικά στοιχεία από την άρση που έγινε στο τραπεζικό του απόρρητο. Μάλιστα, όπως προκύπτει, ο Κ. Τζεβελέκος προτιμούσε να σηκώνει και να μεταφέρει μετρητά με σακούλες, αποφεύγοντας έτσι διατραπεζικές κινήσεις που θα μπορούσαν να προδώσουν τα ίχνη του.

Στον παιδικό σταθμό με πιστόλι

Οι… λογαριασμοί, ωστόσο, του προφυλακισμένου πλέον δημοσιογράφου με τη Δικαιοσύνη είναι αρκετά παλιοί και χρονολογούνται από το 2004, όταν ο ίδιος είχε στραφεί κατά του εισαγγελικού λειτουργού κ. Γεωργίου Οικονόμου, ο οποίος υπηρετούσε τότε στη Ρόδο. Ο δημοσιογράφος είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος του εισαγγελέα, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το οικογενειακό του άσυλο όταν εκείνος παρίστατο σε έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του, μετά από καταγγελία ότι ο κατηγορούμενος σήμερα Κ. Τζεβελέκος οπλοφορούσε παράνομα.

Την καταγγελία είχε κάνει στις εισαγγελικές αρχές ιδιοκτήτρια παιδικού σταθμού, η οποία είχε δει τον δημοσιογράφο να οπλοφορεί σε επίσκεψή του στον παιδικό σταθμό, μαζί με τη σύζυγό του το παιδί του και ένα ακόμη πρόσωπο.

Και μπορεί η υπόθεση να έκλεισε ένα χρόνο αργότερα κατόπιν συμβιβασμού των πλευρών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα όσα ανάφερε στη σχετική αγωγή του ο Κ. Τζεβελέκος για την ΜΚΟ της οποίας ήταν πρόεδρος, αλλά και για τη στήριξη που, όπως ανέφερε, είχε και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, στην αγωγή του δεν παραλείπει να σημειώσει ότι είχε συνοδεύσει στο Αζερμπαϊτζάν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως παράλληλη ακολουθία!

«Το έργο μας υποστηρίζεται από σημαντικά νομικά πρόσωπα, διεθνούς κύρους, ενώ μας ενισχύουν με ευαισθησία και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι με την προσφορά τους μας δίνουν δύναμη στο να ξεπερνάμε τα καθημερινά εμπόδια για να βγουν οι νάρκες, ώστε να υπάρξει ειρήνη και συμφιλίωση των λαών, καθώς και οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε κάθε χώρα που υλοποιούμε προγράμματα», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων στην αγωγή του ο Κ. Τζεβελέκος και προσέθετε:

«Για την επιτυχή αυτή ολοκλήρωση του έργου μας λάβαμε τις ευχαριστίες όλων των διεθνών και τοπικών παραγόντων και τα συγχαρητήρια όλων ήταν αναρίθμητα. Καθαρίσαμε από νάρκες περιοχές του Νότιου Λιβάνου, μιας χώρας που δοκιμάστηκε από ένα αιματηρό πόλεμο που διήρκεσε 16 χρόνια. Για το έργο μας αυτό πήραμε συγχαρητήρια από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εκπρόσωπος του οποίου επισκέφθηκε την περιοχή και διαπίστωσε τη σοβαρότητα του εν λόγω έργου μας, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου να συγχαρεί τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι το έργο του είχαν στηρίξει από την πρώτη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πανεπιστήμιο Μάντισον της Ουάσιγκτον, το οποίο εξειδικεύεται σε αυτό τον τομέα και είναι σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ».

Τι ψάχνουν οι αρχές

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών βρίσκονται περισσότερες από 150 ΜΚΟ, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσά μεγαλύτερα των 120.000 ευρώ. Η οικονομική αστυνομία ερευνά τις συνθήκες χρηματοδότησής τους κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, ενώ ακόμη 3 φάκελοι που αφορούν σε ΜΚΟ βρίσκονται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη.

Η Δικαιοσύνη είχε ανοίξει το κεφάλαιο «χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ» τουλάχιστον από το 2011, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για «πάρτι» με κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές από τις έρευνες αυτές έκλεισαν, καθώς δεν εντοπίστηκαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ σε άλλες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα σε αυτή που αφορά τη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», είχαν ασκηθεί, τον Δεκέμβριο του 2012, ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 14 προσώπων-μελών της συγκεκριμένης ΜΚΟ και συγγενών τους.

Από την έρευνα που είχε διενεργήσει η οικονομική αστυνομία προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα 2000-2010, κατά το οποίο η οργάνωση χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων, στα ταμεία της εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων ποσό ανήλθε σε μόλις 6,5 εκατ. ευρώ. Όπως προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τον τραπεζικό λογαριασμό τής ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μελών τής ΜΚΟ για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας, για ανακαίνιση ακινήτων κ.ά. Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, η συγκεκριμένη δικογραφία βρίσκεται στην ανάκριση.

Ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, σε αυτού του είδους της έρευνες που αφορούν δηλαδή σε ΜΚΟ, υπάρχει δυσκολία στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, ενώ το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τον τρόπο λειτουργίας και ίδρυσής τους είναι ασαφές, ευνοώντας κάθε αδιαφανή δραστηριότητα.

Για τις ανάγκες των ερευνών οι αρχές έχουν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Βοσνία, Κύπρο, Αμερική κ.ά., αναζητώντας τις διαδρομές των χρημάτων και τα πρόσωπα που τα εισέπραξαν. Και όλα αυτά, ενώ το κεφάλαιο των μυστικών κονδυλίων δεν έχει ανοίξει ακόμη από τη Δικαιοσύνη….

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έρευνα που διενεργεί η 4η ειδική ανακρίτρια για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», αυτή αναμένεται να στραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα στα υπόλοιπα πρόσωπα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Ανάμεσά τους και κ. Άλεξ Ρόντος, άλλοτε μυστικοσύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και νυν απεσταλμένος της Ε.Ε. στο Κέρας της Αφρικής για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Ρόντος εμφανίστηκε μάλιστα αυτοβούλως την περασμένη Πέμπτη με τον συνήγορό του Ιωάννη Μαντζουράνη στο γραφείο της ανακρίτριας και της γνωστοποίησε τη διεύθυνση της κατοικίας του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα