Προφυλακίστηκαν οι δύο Πακιστανοί που σχεδίαζαν χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο
Δήλωσαν αθώοι και αποδέχτηκαν εν μέρει τις κατηγορίες σύμφωνα με τον δικηγόρο τους
Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά την απολογία τους οι δύο Πακιστανοί που κατηγορούνται ότι άνηκαν σε τρομοκρατική οργάνωση που σύμφωνα με τις Αρχές επρόκειτο να προκαλέσουν «λουτρό αίματος» με στόχο εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθηνάς.
Οι δύο συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Οι δύο συλληφθέντες πακιστανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Τι λέει ο δικηγόρος τους
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος τους, Ηρακλής Στάβαρης, ο οποίος διορίστηκε από το δικαστήριο έκανε δηλώσεις υποστηρίζοντας πως και οι δύο δηλώνουν αθώοι και αποδέχονται εν μέρει τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο ο ένας δήλωσε εν μέρει την ενοχή του και υπό τον φόβο της απειλής από τον 30χρονο «καθοδηγητή», ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν και φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της επίθεσης και φέρεται να δρα για λογαριασμό των «Φρουρών της Επανάστασης».
Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως ό,τι έκανε υπό τον φόβο απειλής τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του που βρίσκεται στο Πακιστάν.
«Ισχυρίζεται ότι επειδή είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και παρελθόν ο τρίτος που διαφεύγει τον απειλούσε και πίστευε ότι τον απειλούσε», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.
Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αποδέχεται το κομμάτι της απόπειρας, καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο πήγε, είδε το χώρο και υπαναχώρησε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο στο εστιατόριο-συναγωγή ισραηλινών συμφερόντων είχε βρεθεί μία φορά, κάνοντας αυτοψία του χώρου και τραβώντας κάποιες φωτογραφίες.
«Είδε ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο και θα υπάρχουν συνέπειες», συμπλήρωσε ο κ. Στάβαρης.
Ο δεύτερος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και πως ήταν βοηθός. Ότι δέχθηκε ένα μήνυμα και όταν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται έκοψε οποιαδήποτε επικοινωνία.
Ακόμα έκανε λόγο για την ύπαρξη στη δικογραφία η ύπαρξη ενός πληρωμένου εκτελεστή για κάποιο άλλο χτύπημα.
Η ΕΥΠ ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο επιχείρησης, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος» και ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα συνέλαβε τον 27χρονο Χαϊντέρ που ζούσε στη Ζάκυνθο και τον 29χρονο Χουσεΐν που ζούσε στη Λακωνία. Είχαν μπει παράνομα στη χώρα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια κι εργάζονταν κάνοντας κυρίως αγροτικές εργασίες. Η σύλληψή τους, έγινε με το πρόσχημα της διοικητικής απέλασης, ενώ κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν συνομιλίες, με τον φερόμενο αρχηγό.
Οι Αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγράψει τους δύο Πακιστανούς κατά τις επισκέψεις που έκαναν στην περιοχή του Ψυρρή, προκειμένου να αποτυπώσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το εστιατόριο – συναγωγή που σκόπευαν να χτυπήσουν κατόπιν των εντολών από τον 30χρονο «καθοδηγητή».
Παράλληλα οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στο περιεχόμενο 1.000 συνομιλιών που υπάρχουν ανάμεσα στον 27χρονο Χαϊντέρ που φέρεται να ήταν ο αρχηγός του τρομοκρατικού θύλακα στην Ελλάδα και του 30χρονου «καθοδηγητή» και οι οποίες εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ρόλος του «καθοδηγητή» από το Ιράν
Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές του εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.
Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα και χαρακτηρίζεται ως «δυνατό κεφάλι» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκεται σε εκτελέσεις και απαγωγές.
Όσον αφορά τις επαφές με τον 30χρονο φερόμενο εγκέφαλο που έδινε τις εντολές από το Ιράν, όπως διαπιστώθηκε αρχικά χρησιμοποιούσε ένα νούμερο το οποίο ανήκε στο Ντουμπάι, το οποίο όμως από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε δεν φαίνεται να μπήκε ποτέ στην ελληνική επικράτεια
Στην πορεία όμως, ζήτησε από τον 27χρονο Χαϊντέρ, να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή What’s App, όπως και έκανε. Στη συνέχεια αυτόν τον λογαριασμό τον χρησιμοποιούσε ο 30χρονος, χωρίς νούμερο, μόνο με τη συσκευή, στην προσπάθεια του να καλύψει τα ίχνη του.