Πρόγραμμα μόνο για τους «σκληρούς πελάτες του»

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα με την περίοδο ευμάρειας που υποσχέθηκε από το Μέγαρο Μουσικής

Η πραγματικότητα διαψεύδει όλο το δήθεν κυβερνητικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος καίγεται για να μη χάσει το βαθύ κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε Ευρωπαϊκές, Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου αποφάσισαν να «πλασάρουν» στην κοινωνία το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη τετραετία.

Έτσι, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, στο «άντρο της πλουτοκρατίας» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ υποσχέθηκαν στον λαό μία περίοδο ευμάρειας, προσπαθώντας να κρύψουν επιμελώς ότι ήδη έχουν υπογράψει δεσμεύσεις για τη χώρα μέχρι το 2023, δηλαδή για την επόμενη τετραετία. Δεσμεύσεις που μπορούν να αλλάξουν μόνο εάν οι εταίροι-δανειστές αποδεχθούν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από αυτά που έχουν υπογράψει οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος. Όπως επισημαίνει σε όλες του τις συνεντεύξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει ως βάση την επαναδιαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία βρίθει ανακριβειών, όπως το περιβόητο της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2014. Απλά με τα όσα ανακοίνωσε στο Μέγαρο Μουσικής ο κ. Τσίπρας απλά θέλει να ικανοποιήσει τη λαϊκίστικη πτέρυγα που έχει σαν σκληρό πυρήνα το βαθύ κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ.

Όπως μας έχει δείξει η πολιτική ιστορία στην Ελλάδα, ο κόσμος που ακολουθεί μια παράταξη ακόμη και όταν αυτή είναι στην αντιπολίτευση (ειδικά η εκλογική βάση του βαθέως κρατικοδίαιτου ΠΑΣΟΚ) το κάνει όταν πιστεύει πως σύντομα θα επανέλθει στην εξουσία. Ίσως και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα κατατέθηκε, απλά για να κρατήσει αυτούς τους πελάτες και να πιστέψουν ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην εξουσία.

 

Ψεύτικες υποσχέσεις

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποσχέθηκε 500.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, όταν επί ημερών του μοίρασε μία θέση εργασίας στα δύο με το 55% των προσλήψεων να έγιναν με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Υποσχέθηκε μείωση στη φορολογία και του πρώτου κλιμακίου στον φόρο εισοδήματος, όταν προ ολίγων εβδομάδων για να ξεψηφίσει τη μείωση του αφορολογήτου κατήργησε όλα τα αντίμετρα, στα οποία αναφέρονται και οι σχετικές μειώσεις. Μέσα σε αυτά τα αντίμετρα ήταν και η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ.

Δεσμεύτηκε για αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, επί της ουσίας αναστέλλει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν επανέλθει από το 2016.

Ένα άλλο μεγάλο παραμύθι ήταν οι προσλήψεις στην Υγεία και στην Παιδεία, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί καμιά δεκαριά φορές. Την ίδια ώρα έκανε λόγο ότι όλα τα νήπια θα έχουν θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, λησμονώντας ότι το 2018 έμειναν 35.000 εκτός σταθμών.

Υποσχέθηκε μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50% όπως το παρέλαβε το 2015 και ο ίδιος το έφθασε στο 100%, ενώ σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για το πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο θα πρέπει να τονιστεί ότι υποβάθμισε τη Διαύγεια.

Πολλοί, λοιπόν, αναρωτιούνται τι ακριβώς ψάχνει για την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας. Παλαιότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον είχε χαρακτηρίσει πολιτικά υδαρή. Δηλαδή, δεν διαθέτει πολιτικό σχήμα, κινείται σαν το νερό που παίρνει το σχήμα του δοχείου που βρίσκεται. Οπότε εκτιμά πως οι δήθεν δεσμεύσεις του θα μπορούν να του επιτρέψουν να συγκρατήσει ένα πιστό ακροατήριο, στο οποίο και θα στηριχθεί.

Όμως θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να συγκρατήσει και το θεώρημα, πως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία το νερό εξατμίζεται…

 

 

 

Διαβάστε επίσης