Προηγούνται, αλλά απέχουν από την αυτοδυναμία

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία παραμένουν το φαβορί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα φέρεται να εξασφαλίζει το 35,5% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Multidados για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου TVI.

Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από εκείνο μιας άλλης δημοσκόπησης της εταιρείας Pitagorica την περασμένη εβδομάδα, που εμφανίζει τους Σοσιαλιστές με 43,2%, το υψηλότερο ποσοστό όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 20,3%, σύμφωνα με την Multidados, ενώ η δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας της εταιρείας Pitagorica τους έδινε το 21,6%.

Σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα κατανομής των εδρών που ισχύει στη χώρα, η απόλυτη πλειοψηφία επιτυγχάνεται με ποσοστό 42%- 45% των ψήφων. Αλλά με 35,5% των ψήφων οι Σοσιαλιστές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν τη στήριξη άλλου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όταν οι Σοσιαλιστές ανήλθαν στην εξουσία το 2015 κέρδισαν την κοινοβουλευτική στήριξη δύο αριστερών κομμάτων, του Αριστερού Μπλοκ και των Κομμουνιστών. Τα κόμματα αυτά εμφανίζουν ποσοστά αποδοχής 14,7% και 5,6% αντίστοιχα, με βάση τη δημοσκόπηση της Multidados, σε σύγκριση με 9,2% και 6,8% που είχαν στη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας από την εταιρεία Pitagorica.

Ένας πιθανός ρυθμιστικός παράγοντας είναι το κόμμα ΡΑΝ (Πρόσωπα-Ζώα-Φύση), που σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση θα λάμβανε 7,9% στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης