Προκαλεί για ακόμα μία φορά η Τουρκία: «Το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ μας ανήκει»

Απροκάλυπτη επίθεση σε Total και Eni

Το σχοινί τεντώνει για ακόμα μία φορά η Τουρκία κλιμακώνοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως υποστηρίζει, μέρος του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ απροκάλυπτη ήταν και η επίθεση που έκανε σε Total και Eni.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, εκτός από την Κύπρο, «επιτέθηκε» και στις εταιρείες που θα προχωρήσουν στις έρευνες στο οικόπεδο 7. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Χαμί Ακσόι.

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες τις οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων, πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας», επισημαίνει.

Μάλιστα, ο Ακσόι κατηγορεί τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση αδειών στο οικόπεδο 7 «αγνοεί εντελώς τους Τουρκοκύπριους, που έχουν νόμιμα δικαιώματα για το σύνολο του νησιού και αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας».

Ο Τούρκος Αχμέτ Ακσόι αναφέρει ότι ένα τμήμα της περιοχής του οικοπέδου 7 «παραμένει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, που έχει καταχωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη». «Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στην χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ», τόνισε.

 

Διαβάστε επίσης