Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: «Ή μοιραζόμαστε τον πλούτο των κοιτασμάτων ή συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις»

Προειδοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας – Λευκωσίας να κλιμακώνονται

Για ακόμα μία φορά επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την πρόταση της Τουρκίας περί μοιρασιάς των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας πως ένα κάτι τέτοιο δεν συμβεί η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων», τόνισε ο Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». «Καμία χώρα ή διεθνής θεσμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει για το θέμα αυτό», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Το σχόλιο Τσαβούσογλου για τη νέα κυβέρνηση

Ακόμη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Άγκυρα θέλει να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και όχι να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Πάντως, η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας μόνο επιθυμία για αποφυγή των εντάσεων δεν δείχνει. Τελευταία παραδείγματα, οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του τελευταίου 24ωρου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ την Τετάρτη χαρακτήρισε «κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης» την Ελλάδα και την Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας ότι το «Γιαβούζ» θα κάνει τις γεωτρήσεις που έχουν αποφασιστεί.

Αυτή ήταν η απάντηση της Άγκυρας στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτή, καταδίκασε τις γεωτρήσεις που πρόκειται να κάνει το «Γιαβούζ» και κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου.

Οι σχέσεις Αθήνας με την γείτονος χώρα συνεχίστηκε επίσης από τον ο εκπρόσωπο του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας προειδοποίησε: «Αν ο νέος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχίσει με αυτό το ύφος, τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά».

Τσαβούσογλου: Το σχέδιο της ΕΕ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να στραφεί και κατά της ΕΕ. Σήμερα στις Βρυξέλλες γίνεται η πρώτη συζήτηση για τις προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ των κυρώσεων είναι η διακοπή χρηματοδότησης αλλά και επαφών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Τα βήματα που κάνει η ΕΕ εναντίον μας δεν θα βοηθήσουν. Μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ», σχολίασε ο Τσαβούσογλου.

 

Διαβάστε επίσης