Προκαλεί τους Μακεδόνες ο Τσίπρας: «Εμείς θα είχαμε λύσει το θέμα με τις φανέλες»

Στα Σκόπια μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρώτο Prespa Forum, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχωρησε στο κρατικό πρακτορείο MIA και την ανταποκρίτρια στην Αθήνα, Σάνια Ρίστοβσκα, επαναλαμβάνει την ικανοποίησή του για τη σύναψη της Συμφωνίας από την κυβέρνησή του, παρά το πολιτικό κόστος, αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα αυτοκριτικής για το πώς την διαχειρίστηκε επικοινωνιακά η κυβέρνηση: “Ίσως αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα έκανα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κοινοποιηθούν σε όλο τον ελληνικό λαό τα οφέλη της Συμφωνίας που τώρα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν σύμφωνα με σχετικές έρευνες”, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν λείπουν ωστόσο και οι αιχμές προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι: “Πάντως η Ελλάδα άλλαξε, η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε και κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω. Κάθε φορά που ακούω τον Ζόραν Ζάεφ να λέει ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δίνει μάχες για την τήρηση της Συμφωνίας και το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας χαμογελάω και σκέφτομαι: Κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω”.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα παράλληλα, το “κλειδί” για την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι η σταθερή επικοινωνία, ο σεβασμός, η επιμονή και το χτίσιμο εμπιστοσύνης, τα οποία επικαλέστηκε και για το ζήτημα που προέκυψε με τις φανέλες της Εθνικής, θέμα για το οποίο ισχυρίστηκε πως αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ “θα είχε λυθεί εγκαίρως” και με τρόπο που να προβλέπεται στη Συμφωνία.

Συγκεκριμένα , στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν θα έκανε κάτι διαφορετικό αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη πολιτική έναντι της Βόρειας Μακεδονίας  συγκριτικά με όσα κάνει η τωρινή ελληνική Κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε επακριβώς:

«Αν ήμασταν κυβέρνηση θα είχαμε προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της Συμφωνίας και στην προώθηση της στρατηγικής μας σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Θα είχαμε προχωρήσει στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα είχαμε ήδη κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος και την δύο πλευρών, θα είχαν προωθηθεί οι εργασίες για τα εμπορικά σήματα και θα είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Ιούνη του 2019 για τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υλοποιήθηκε από την Ελλάδα.

Κυρίως, θεωρώ πάρα πολύ σημαντική την καθημερινή συνεργασία των δύο χωρών για την παρακολούθηση και υλοποίηση της συμφωνίας στη βάση συγκεκριμένου οδικού χάρτη. Η υλοποίηση της Συμφωνίας δεν γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Μόνο με σταθερή επικοινωνία, σεβασμό, επιμονή και χτίζοντας εμπιστοσύνη μπορούμε να απαντήσουμε μαζί σε όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Συμφωνία. Οπότε θα βάζαμε ψηλά τον πήχη της υλοποίησης της Συμφωνίας από την Ελλάδα και θα ζητούσαμε το ίδιο από τους φίλους μας.

Στο πλαίσιο αυτό – και όπως έγινε και με πολλές άλλες δημόσιες οντότητες στη Βόρεια Μακεδονία ιδίως την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – θα είχε λυθεί εγκαίρως και το θέμα με τις φανέλες της εθνικής ομάδας, με τρόπο που προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στο πρώτο Prespa Forum το οποίο πραγματοποιείται 1η και 2 Ιουλίου, θα συμμετάσχουν ως ομιλητές μεταξύ άλλων  οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μάθιου Νίμιτς, Φεντερίκα Μογκερίνι, Έντι Ράμα, Γιοχάνες Χαν κ.α.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα