Προκαλούν οι Τούρκοι: Ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι έξι μίλια

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και επαναφέρει τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο  δίνοντας έτσι ηχηρή απάντηση στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στη συζήτηση για τα αναδρομικά των ενστόλων στη Βουλή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι ηΤουρκία κατέθεσε για πρώτη φορά αίτημα για είσοδο στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι αναφέρει ότι «η χώρα μας αναγνωρίζει φυσικά τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας» και «ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα». «Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική» συμπληρώνει η Άγκυρα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό, μια χώρα που θέλει να κάνει χρήση του εναέριου χώρου μιας άλλης χώρας, έχει την υποχρέωση να ζητήσει την άδεια και για πολιτικές αλλά και για στρατιωτικές πτήσεις. Όπως είναι φυσικό, η χώρα μας αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος που εκτείνεται στα 6 μίλια και σε πτήσεις προς την Ελλάδα και σε πτήσεις που γίνονται μέσω της Ελλάδος κάνει αίτηση άδειας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις. Αυτή, δεν είναι μια νέα πρακτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η Ελλάδα όρισε τον εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου.

Διαβάστε επίσης