Πρόκληση με το «καλημέρα»

Δεν ξεκίνησε καλά η αποστολή Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά (οι πρώτοι έξι έφτασαν την Κυριακή το απόγευμα στη Χίο). Ήδη από την πρώτη ημέρα ουσιαστικής εφαρμογής της συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων που δεν δικαιούνται ασύλου, η γειτονική χώρα φρόντισε να προκαλέσει.

Όπως έγινε γνωστό, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε στη Χίο παρατηρητή, ο οποίος έφερε στο διαβατήριό του τη σφραγίδα του ψευδοκράτους, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική Δημοκρατία. Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε επίτηδες προκειμένου να προκληθεί επεισόδιο, ενώ ο Τούρκος παρατηρητής κρατήθηκε για κάποιες ώρες στο τελωνείο της Χίου. Οι συνάδελφοι του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνήθηκαν να εργαστούν ένα δεν αφήνονταν ελεύθερο το έκτο μέλος της αποστολής.

Αρχικά στον Τούρκο αστυνομικό επετράπη η είσοδος για διανυκτέρευση στο νησί, αλλά το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκε στο τελωνείο μέχρι να αποφασιστεί εάν θα γίνει αποδεκτός και θα αναλάβει δράση στο hotspot ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Τσεσμέ και από εκεί στη Σμύρνη.

«Το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η είσοδος στη χώρα μας με τέτοιο διαβατήριο απαγορεύεται ρητά. Συνεπώς δεν μπορεί να μη γνώριζαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα στελέχη προέρχονται από μία Υπηρεσία που ασχολείται με ζητήματα ασύλου στην Τουρκία και γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την πάγια θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ψευδοκράτος», ανέφεραν στελέχη του υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η λύση που δόθηκε
Τελικά, το θέμα που προέκυψε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως έγινε γνωστό στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές Αρχές, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση. Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στα κατεχόμενα, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου. Τελικά, ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα