Προκόπης και… αντίβαρο κρίνουν τις Πρέσπες!

Άγνωστο παραμένει ακόμα πότε θα πάει στη Βουλή –και αν πάει– για κύρωση η συμφωνία με την πΓΔΜ, καθώς το πολιτικό κόστος φαίνεται να είναι μη διαχειρίσιμο, ενώ προσχώματα φέρεται να δημιουργεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου από εκείνο που με επιμέλεια προσπαθούν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να περάσουν προς τα έξω σε ό,τι αφορά το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση ανοχής, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί εφόσον η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, είναι το λιγότερο που απασχολεί.

Διόλου απίθανο είναι πλέον οι εξελίξεις να βγάλουν αληθινούς τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μπορεί ο υπουργός Άμυνας να αποχαιρέτησε τις μονάδες που επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας πως ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκε εκεί ως υπουργός, όμως ο παραιτηθείς αλλά παραμένων αντιπρόεδρος Σγουρίδης έστω και άτσαλα είχε υποστηρίξει ότι μπορεί να μην πάει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Και μπορεί λοιπόν «ο Καμμένος να το έχει πάρει απόφαση για τις Πρέσπες», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε πως είναι στο χέρι του πρωθυπουργού πότε θα πάει στη Βουλή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα από τον Μάρτιο χωρίς όμως να είναι σαφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας θα ήθελε να τελειώσει άμεσα με αυτό το θέμα. Όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος. Σήμερα γίνονται συνεχώς μετρήσεις για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η κύρωση. Προς το παρόν, οι πολιτικές συνέπειες μοιάζουν σημαντικές για το κόμμα που κρατιέται με νύχια και με δόντια. Οπότε αναζητείται ένα αντίβαρο που να τραβήξει τα βλέμματα αλλού, ενόσω στη Βουλή θα γίνεται εκείνο που έχει ήδη συμφωνηθεί.

 

Οι πρόθυμοι βουλευτές

Το θέμα των πρόθυμων βουλευτών φαίνεται να έχει πια ξεπεραστεί, καθώς όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πως, είτε έτσι – είτε αλλιώς, θα βρεθούν οι απαραίτητοι. Εκείνο που μένει ανοιχτό, όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο, την άποψη του οποίου μετράει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ενστάσεις για την κύρωση της Συμφωνίας, ενώ το θέμα κυριάρχησε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Φαίνεται να θεωρεί πως επιχειρείται από τα Σκόπια αλλοίωση των όσων έχουν συμφωνηθεί για να ικανοποιηθούν όσοι έχουν ενστάσεις στο εσωτερικό της χώρας και πολύ περισσότερο στη Βουλή της πΓΔΜ.

Στο δημόσιο μήνυμά του ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθεί ερμηνείες αυτής οι οποίες είναι αυθαίρετες, τονίζοντας μάλιστα ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Σημείωσε δε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση η επίλυση του ζητήματος του ονόματος να γίνει σύμφωνα με την Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο.

 

«Δεν έχουμε τελειώσει»

«Ως προς αυτό, όμως», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Για να γίνει αυτό πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο Σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Και εδώ θέλω να τονίσω το εξής, το οποίο είναι σαφές από την πλευρά μας, ιδίως λόγω ορισμένων, εντελώς ανακριβών, δηλώσεων από την πλευρά αξιωματούχων της ΠΓΔΜ: Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της, ν’ αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες. Άλλωστε, τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Οι πληροφορίες της «Α» επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να προχωρήσει χωρίς να έχει πριν λάβει το πράσινο φως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από την πλευρά του φέρεται να δέχεται πιέσεις και από άλλες πολιτικές δυνάμεις να καθυστερήσει –αν όχι ακυρώσει– την κύρωση της συμφωνίας.

Αν και η ακύρωση είναι απίθανη, καθώς υπάρχει δέσμευση της χώρας μας, μια πολύμηνη καθυστέρηση δεν μπορεί να αποκλειστεί και σε συνδυασμό με το σημαντικό αντίβαρο που απαιτείται έτσι ώστε «ο Αλέξης να μη μείνει με τη ρετσινιά του προδότη», όπως μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «Α».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα