Προληπτικό μπλόκο

Αίσθηση έχει προκαλέσει η παρέμβαση της ανακρίτριας της Κω που με έγγραφό της ζητεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega να μην μεταδώσει εκπομπή σχετικά με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι όπου πολλοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό η ανακρίτρια ζήτησε να μην μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη η  εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, με την  αιτιολογία ότι θα παραβιασθεί η μυστικότητα της ανάκρισης. Μάλιστα, η ανακρίτρια ζητά να σταματήσει να προβάλλεται και το διαφημιστικό τρέιλερ της εκπομπής.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, ανέφερε ότι στην εκπομπή εμφανίζονται και καταθέτουν σημαντικές πληροφορίες πρόσωπα που έζησαν από κοντά την τραγωδία, όπως ένας δύτης που βούτηξε στο ναυάγιο.

«Η πρωτοδίκης πάει ένα βήμα παραπάνω, απαγορεύοντας μας γενικά να ασχοληθούμε με την υπόθεση. Αυτή την υπόθεση, την ξεκινήσαμε πριν από 10 μέρες όταν μάθαμε αυτό που έγινε στο Φαρμακονήσι. Έχω μιλήσει με τους ανθρώπους όπου ζήσανε αυτή την τραγωδία και με ανθρώπους του λιμενικού. Πήραμε άδεια για να κάνουμε αυτή την εκπομπή από λιμενικές και στρατιωτικές αρχές. Κάναμε την ερευνά μας και μιλήσαμε με τους ανθρώπους που εντοπίσανε το ναυάγιο, τον δύτη που βούτηξε και είδε το ναυάγιο και τα σώματα των μεταναστών. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι κάνεις μπορεί να μπει εμπόδιο. Βέβαια, κάποιοι μάρτυρες μας είπαν πως η κ. πρωτοδίκης τους συνέστησε να μην μιλήσουν στους δημοσιογράφους», είπε ο δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων του μεγάλου καναλιού.

Η περίπτωση της προληπτικής απαγόρευσης της εκπομπής «Πρωταγωνιστές»,έρχεται να προστεθεί στην προχθεσινή σύλληψη από την Κρατική Ασφάλεια της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου, επειδή ανάρτησε στο ιστολόγιό της την Εφημερίδα της Κυβέρνησης που αναθέτει στα ΟΥΚ του Λιμενικού αρμοδιότητες Αντιτρομοκρατικής.

Ωστόσο, παρά την παρέμβαση του δικαστικού λειτουργού, το Mega ανακοίνωσε ότι η εκπομπή θα προβληθεί κανονικά.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΔΗΜ.ΑΡ. επισημαίνεται πως:

«Η δικαστική απόφαση που απαγορεύει την προβολή εκπομπής του Mega για τη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τη μυστικότητα της ανάκρισης, επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη αντιλήψεις και πρακτικές που δεν είναι συμβατές με τη λειτουργία του τύπου και τις αρχές της ελευθεροτυπίας.

Τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά,δεν είναι εχθροί της δικαιοσύνης. Όπως κατ’επανάληψη έχει αποδειχθεί και στη χώρα μας, είναι αρωγοί και συμπαραστάτες της στην αναζήτηση της αλήθειας».