«Προληπτικό πρόγραμμα με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους»

Ευθέως προληπτική γραμμή στήριξης μετά το μνημόνιο ζητά για την Ελλάδα η ΕΚΤ, δια στόματος του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη χώρα μας.

Ενα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε ο Φρανσέσκο Ντρούντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Όπως όμως επισημαίνει, η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.

«Ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε επίσης τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές.

Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού.

Αν και δεν θα πρέπει να υπερτονιστεί ο άμεσος αντίκτυπος της άρσης του waiver, ωστόσο η διατήρησή του επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση περιόδων τυχόν αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μια αξιόπιστη συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνέβαλε επίσης και στην πρόληψη των διακυμάνσεων στις καταθέσεις και, κατ’ επέκταση, θα διευκόλυνε τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

To waiver αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing – QE), το οποίο θα περιλαμβάνει αγορές που σχετίζονται με την επανεπένδυση ομολόγων που έχουν αποπληρωθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Ωστόσο, μετά από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει καίρια σημασία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να το αναλάβει η ίδια η Ελλάδα, που θα πρέπει να έχει και την κυριότητά του. Η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται επομένως πλήρως στις ελληνικές αρχές».Σ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα