ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ποιοι «ειδικοί» είπαν «όχι» στον Κυριάκο;

Οι άπιστοι Θωμάδες προτείνουν το κράτημα μικρού... καλαθιού όταν πρόκειται για τόσο κάθετες και απόλυτες διαψεύσεις

Από το ξεκίνημα της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, ο πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει ότι κάθε του απόφαση υπαγορεύτηκε από τις εισηγήσεις των ειδικών. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, και στην πρώτη συνέντευξή του μετά την άρση της καραντίνας μιλώντας στο STAR, επικαλούμενος ως τελευταίο παράδειγμα την απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Αυτά σε ό,τι αφορά την υγειονομική διαχείριση της κρίσης. Διότι στην πολιτική διαχείριση είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη ευθύνη των κινήσεων στη σκακιέρα, κλείνοντας τα αυτιά σε συστάσεις και συμβουλές.

Ομολογήθηκε για παράδειγμα από τον ίδιο, σε μία άλλη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ότι οι υπουργοί του τού έλεγαν να μην προχωρήσει στο lockdown γιατί «θα καταστραφούμε!». Ως γνωστόν, δεν τους άκουσε…

Το ίδιο φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών, έστω κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το είπε χθες στη Μάρα Ζαχαρέα. Το ότι διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού λίφτινγκ δεν σημαίνει ότι αυτά τα σενάρια ήταν αποκυήματα της φαντασίας πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων. Αντιθέτως, ήταν πέρα ως πέρα υπαρκτά και μάλιστα είχαν και αρκετούς υποστηρικτές στο ευρύτερο νεοδημοκρατικό περιβάλλον.

Επομένως, προς συζήτηση μένει μόνο το πώς φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη. Αν δηλαδή η σκέψη για πρώρες κάλπες εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής ικανού πολιτικού οφέλους που θα έδινε την εικόνα ενός ανεύθυνου τακτικιστή πρωθυπουργού. Ή αν τελικά πέτυχε το κόλπο –όπως λένε κάποιοι– της αντιπολίτευσης να ρίχνουν λάδι στη φωτιά ενός εκλογικού σεναρίου μόνο και μόνο για να το κάψουν, αφού το τελευταίο πράγμα που θα άντεχαν στην παρούσα φάση ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά είναι να αντιπαρατεθούν στις πραγματικές κάλπες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι άπιστοι Θωμάδες που προτείνουν το κράτημα μικρού καλαθιού όταν πρόκειται για τόσο κάθετες και απόλυτες διαψεύσεις. Διότι θυμίζουν –λένε–  τους ποδοσφαιροπροέδρους που όσο εντονότερα διαψεύδουν την αλλαγή φρουράς στην άκρη του πάγκου της ομάδας τους, τόσο πιο κοντά φέρνουν την απόλυση του προπονητή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα