Προπαγάνδα, ανθρώπινο λάθος, fake news ή… κάτι άλλο;

Πολλά και εύλογα ερωτήματα γεννιούνται για το κείμενο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών που «υπογράφουν περισσότερα από 320 πρόσωπα της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης». Αυτό, καθώς, τουλάχιστον τρεις από τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται να το έχουν «υπογράψει» αρνούνται κατηγορηματικά κάθε σχέση! Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά!

Μεσημέρι της Κυριακής 15 Ιουλίου και στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναρτάται (και μάλιστα δημόσια) ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Περισσότερα από 320 πρόσωπα της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών». Πρόκειται για κείμενο που η γλώσσα του θυμίζει έντονα τη ρητορική της κυβέρνησης, καθώς αποθεώνει τη συμφωνία και χαρακτηρίζει ακροδεξιούς όσους αντιδρούν. «Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (“Βόρεια Μακεδονία”) έναντι όλων και με συνταγματική αναθεώρηση καλύπτει πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις και μάλιστα τις διασφαλίζει ακόμη περισσότερο, ενώ αποδεικνύει, έμπρακτα, τη βούληση της γειτονικής χώρας για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο, ενώ μπορεί ακόμα να διαβάσει κανείς ότι:

«Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στην Ευρώπη παρατηρείται η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού, φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων έχουν κυλήσει ποταμοί αίματος στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια σ’ αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στη χώρα μας, με αυτή τη Συμφωνία, ερχόμαστε στην πράξη αντιμέτωποι με το τέρας του φασισμού και με όσους το τροφοδοτούν, κύκλοι που εκφράζουν το πιο σκοτεινό παρελθόν, διχάζουν τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνοπροδότες και εθνοσωτήρες. Ο διχασμός αυτός πλήττει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, όταν στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη γειτονιά μας επινοούνται επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί που προοιωνίζουν σκοτεινό μέλλον.

Εμείς, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες, στηρίζουμε τη Συμφωνία, γιατί είμαστε κατά των εθνικισμών και των αναθεωρητισμών, γιατί είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας ευρωπαϊκής, βαλκανικής γειτονιάς, γιατί η Συμφωνία υπερβαίνει τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εντάσεις. Είμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας των λαών. Στηρίζουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

Οι τρεις διαψεύσεις
Ο τίτλος του δημοσιεύματος όπως αναρτήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ γρήγορα το κείμενο αυτό γίνεται «σημαία» στα φιλοκυβερνητικά Μέσα, ενώ το αναδημοσιεύει ακόμη και η ανεξάρτητη ΕΡΤ (σε… πανηγυρικό ύφος) αποδίδοντας το μεν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά χρησιμοποιώντας το για να… καταδείξει πως όλα βαίνουν καλώς με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, λίγη αργότερα σκάνε τρία ηχηρά «χαστούκια», καθώς τρία από τα πρόσωπα που φέρονται να το έχουν υπογράψει δηλώνουν παντελή άγνοια. Ο λόγος για την συνθέτρια και τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, την τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου και τον ζωγράφο, σκηνογράφο και συγγραφέα Κυριάκο Κατζουράκη.

Η αναδημοσίευση του θέματος από την ΕΡΤ με πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νένα Βενετσάνου: «Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών. Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ. Ποιοί είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και ποιά σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό. Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθειά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι’ αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων , αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές».

Λένα Αλκαίου: «Δηλώνω ότι ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου στο σχετικό έγγραφο. Δεν θέλω να εμπλακώ καθόλου στο συγκεκριμένα θέμα. Την στάση μου απέναντι στα πράγματα την ορίζω μέσα από το τραγούδι και τον πολιτισμό.

Κυριάκος Κατζουράκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφές (υποθέτω διανοουμενοκαλλιτεχνών), μόλις πληροφορήθηκα ότι έχει και τη δική μου υπογραφή. Έλαβα με μέιλ το κείμενο και δεν το υπέγραψα. Το κείμενο όμως κυκλοφόρησε σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, η ζημιά δηλαδή έγινε. Έστω εκ των υστέρων παρακαλώ να γίνει διόρθωση. Το γιατί δεν υπέγραψα μπορεί κάποια στιγμή αν μου ζητηθεί να απαντήσω δημόσια, εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος».

Σιγήν ιχθύος…

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν έχει προβεί σε κάποιον σχολιασμό – απάντηση, το κείμενο μπορεί κανείς να το διαβάσει κανονικά και στην ΕΡΤ, οι καλλιτέχνες παλεύουν μέσω των social media να δείξουν ότι δεν έχουν καμία σχέση και η κυβερνητική προπαγάνδα συνεχίζεται κανονικά. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μάθουμε, ποιος και γιατί αποφάσισε να δοθεί στη δημοσιότητα αυτό το κείμενο -πολλώ δε μάλλον χωρίς τις υπογραφές ατόμων που αναφέρονται σε αυτό-, με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι και αυτό εκτεθειμένο.

♦ Ω του θαύματος, το απόγευμα της Δευτέρας διαπιστώσαμε ότι από την ανάρτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ (χωρίς καμία αναφορά σε διόρθωση) διαπιστώσαμε ότι είχαν αφαιρεθεί τα ονόματα των Νένας Βενετσάνου και Κυριάκου Κατσουράκη (της Λένας Αλκαίου παρέμενε), ωστόσο, τα ονόματα και των δύο καλλιτεχνών παρέμεναν στο κείμενο που είχε αναδημοσιεύσει η ΕΡΤ κ.ά. Μέσα με πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης