Προπονητής: Η νέα ζαριά του «Τίγρη»…

Η ΑΕΚ άλλαξε 14 προπονητές σε εννιά χρόνια, μέσος όρος παραμονής οι 185 μέρες. Αν ο Μελισσανίδης ξαναφέρει ντόρτια, θα’ χει ντέρτια

Η ΑΕΚ αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. Έρχονται μοδάτοι στα Σπάτα και φεύγουν παλιομοδίτες σε χρόνο ρεκόρ. Πριν καν δείξουν την πραμάτεια τους. Δεν είναι μονάχα η ΑΕΚ. Όλες οι ομάδες το ίδιο κάνουνε. Κι αν ο Μαρτίνς κάθισε τόσο καιρό, είναι γιατί έδειξε ότι κάτι παίζει στον Ολυμπιακό. Ακόμα κι όταν δεν πήρε τίτλο, έδειξε ότι κάτι γίνεται μέσα το γήπεδο, άσχετα τώρα που δεν βλέπεται φέτος ο Ολυμπιακός. Η ΑΕΚ εγκατέστησε τροχονόμο στα Σπάτα για τους προπονητές. Πολύ σοβαρά θα μιλήσουμε.

Ο Μελισσανίδης έκανε και άτυχες επιλογές σε προπονητή και ατυχίες είχε με πολλούς παίκτες. Δεν τον παίρνει να κάνει ακόμα μία. Στην «ΟΠΑΠ Arena – Αγιά Σοφιά» θα μπει η ΑΕΚ το καλοκαίρι. Τέρμα τα πειράματα. Ο Μελισσανίδης διαπραγματεύεται με προπονητές που θα μείνουν στην ΑΕΚ μέχρι να την φτιάξουνε ομάδα. Με προπονητές που είναι μεγαλύτερο μέγεθος από τους παίκτες. Είναι η τελευταία ζαριά του «Τίγρη». Άπαξ και ξαναφέρει ντόρτια, θα’ χει ντέρτια.

Έτσι είναι. Άπαξ και σε μια ομάδα έρθει ένα προπονητής παγκοσμίως άγνωστος, στα αποδυτήρια θα τον καταπιούν οι παλιοσειρές. Έτσι γίνεται παντού. Κι αυτός, για να μην χάσει την θέση του, κάνει ό,τι του λένε με τον τρόπο του οι παλιοσειρές. Αυτό γίνεται παντού. Έτσι κι έρθει κανένα από τα ονόματα σαν του Ρούντι Γκαρσία ή του Αντρέα Πίρλο, του Ματίας Αλμέιδα ή του ντι Φραντσέσκο, ποιος θα τολμήσει να κουνηθεί; Κανένας, σου λέω εγώ. Για να ξέρουμε τι λέμε, δηλαδή.

Πάμε παρακάτω. Να το πάρουμε αλλιώς. Στην Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς κανένας δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον προπονητή, οι περισσότερες ομάδες παίρνουν γιατί είναι υποχρεωμένες, όχι ότι βασίζονται κάπου. Ο Απόλλωνας άλλαξε πέντε την ίδια περίοδο. Άπαξ και τους είχε εμπιστοσύνη, δεν θα τους άλλαζε. Πετράκης, Φέστα δυο φορές, Ισμαήλ, Τεννές.  Δεν είναι μικρό πράγμα ο προπονητής, ρε. Οι παλιοί θα ξέρουνε τον Ζιστ Φοντέν, τον Γάλλο σέντερ φορ, που στα τελικά του Μουντιάλ του ΄’58 στην Σουηδία είχε βάλει 13 γκολ. Δεν πέφτει αυτό το ρεκόρ. Είχε κάνει μία έρευνα για 20 χρόνια και είπε ότι αυτό που παίζεται σήμερα στο γήπεδο, είναι έργο του προπονητή 67% και το υπόλοιπο οι αυτοσχεδιασμοί.

Να μην ξεφύγω, όμως. Για την ΑΕΚ σου’ λεγα. Πολύ καλά κάνει και ψάχνει από τώρα προπονητή. Όχι για να μάθει την ομάδα. Κουταμάρες είναι αυτές. Να σου πω, πως δουλεύει ο κάθε σοβαρός προπονητής. Με παραβολή θα στο πω. Δημοσιογραφική. Το λένε ακόμα οι παλιοί δημοσιογράφοι. Έχεις μία σελίδα μπροστά σου λευκή και θέλεις να την ντύσεις με ειδήσεις. Μάλιστα. Πρώτα θα ξέρεις τι θα βάλεις μέσα και μετά πως θα την στήσεις, το κασέ που λένε. Όχι το ανάποδο. Έτσι είναι και οι ομάδες. Άπαξ κι ο νέος προπονητής προσαρμόζεται στους παίκτες, άντε γεια.

Οι παίκτες πρέπει να προσαρμόζονται σ’ αυτόν. Μπορούν, όμως, να προσαρμόζονται όλοι στον προπονητή; Όχι, βέβαια. Γι αυτό κι ο σοβαρός προπονητής, αφού μελετήσει τους παίκτες και ξέρει τι μπορεί και τι δεν μπορεί ο καθένας, λέει στον πρόεδρο, «πάρε μου αυτόν, αυτόν και αυτόν, γιατί εγώ θέλω να παίξω έτσι». Την μαγιά δηλαδή.

Να σου πω και το άλλο. Όταν είχε πάει ο Φερνάντο Σάντος στον ΠΑΟΚ, τον ρωτήσανε αν θα παίξει 4-3-3, που είναι το αγαπημένο του. Κι απαντάει ότι με τους παίκτες που είχε τότε ο ΠΑΟΚ στο ρόστερ του, δεν μπορεί να παίξει έτσι. Και πλακώσανε μετά οι ημιμαθείς δημοσιογράφοι και γράφανε ένα κάρο παπαριές. Ότι ο Σάντος απαρνήθηκε τον εαυτό του κι άλλες τέτοιες κουταμάρες. Και μιας και είπα για δημοσιογράφους, σου ζαλίζουνε τον έρωτα ειδικά αυτοί οι τηλεπεριγραφείς με μούρη – Καβούρι. Τώρα παίζει με τρεις πίσω, τώρα παίζει με τέσσερις, τώρα παίζει με δυο κόφτες και ό,τι τους έρθει στο μυαλό. Ο καθένας έχει την δική του αλήθεια και την μοστράρει στον κόσμο. Άπαξ κι είσαι μάγκας και γνώστης κύριε δημοσιογράφε, κάτσε κι εξήγησέ μου, τι αλλάζει στην επίθεση και τι στην άμυνα, όταν μία ομάδα παίζει με τρεις ή με τέσσερις. Ότι παίζει μερικές φορές ο Μαρτίνς με τρεις πίσω, το βλέπει κι η γιαγιούλα στο χωριό. Τι αλλάζει θέλω να μου πεις.

Κάθεσαι και πουλάς πνεύμα, γιατί έχεις απαίδευτο κόσμο, που δεν χαμπαριάζει από συστήματα και τακτικές. Και βλέπεις στα σχόλια στα social media, όλοι έχουν άποψη για το πώς πρέπει να παίζει ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και άλλοι. Έτσι είναι. Άπαξ κι είσαι μάγκας, περιέγραψε τι άλλαξε ο Μπούργος στον Άρη, πως μεταφράζεται στο γήπεδο αυτό το 67% που έγραψε ο Ζιστ Φοντέν. Σοκ παθαίνουν οι ξένοι προπονητές που έρχονται στην Ελλάδα, όταν τους μεταφράζουνε τι γράφουνε γι αυτόν οι εφημερίδες και τα sites και τι λένε στα ράδια και την τηλεόραση. Δηλαδή, θα έρθει αύριο ο Πίρλο ή ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ, που το’ μαθε το ποδόσφαιρο από ηλικίας οκτώ ετών και θα διαβάζει τον κάθε Τσατάλη να γράφει για τα λάθη που έκανε. Παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και γυρνάει στην Ιταλία.

Επανέρχομαι στην ΑΕΚ και την απόφαση του Μελισσανίδη για ξένο προπονητή. Τον φέρνεις και ακούς πόσους παίκτες θέλει να φτιάξει την μαγιά, που σου είπα. Και τον αφήνεις να δουλέψει. Και μην ακούς ούτε Κονέ ούτε Παπαδημητρίου. Κι όχι μου’ παν σού’ παν και άλλες τέτοιες παπαριές. Να σου πω και το άλλο. Η ΑΕΚ όπως βλέπεις και στον πίνακα, παίρνει ό,τι καρυδιάς καρύδι. Έλληνες, Πορτογάλους, Γεωργιανούς,  Ισπανούς, Σέρβους, γερμανοααναθρεμένους, Ιταλούς. Ό,τι να’ ναι. Και μην πει κανένα κορόιδο κι ο Μαρτίνς από την Β’ κατηγορία ήρθε στον Ολυμπιακό. Αυτό μπορεί να γίνει μία φορά στις είκοσι, δεν γίνεται κάθε μέρα. Ή, μπορεί κανένα ξυπνιτζής να πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ομογενοποιημένο πια, όποιον και να πάρεις, το ίδιο είναι. Παπαριά.

Ρωτάω τώρα εγώ. Ένας προπονητής δουλεύει το ίδιο στην Αγγλία και την Γερμανία, το ίδιο στην Ιταλία και την Ισπανία; Όχι ρε. Πρώτα απ όλα οι κλιματολογικές συνθήκες. Τις λαμβάνουνε υπ όψιν. Να στο κάνω λιανά. Στην Βραζιλία δεν υπάρχουνε καλοί προπονητές; Υπάρχουνε. Οι βραζιλιάνικες ομάδες παίζουν σε τέτοιες ταχύτητες όπως στην Ευρώπη; Ποτέ σου λέω εγώ. Βαρετό είναι το ποδόσφαιρο, αργό. Γιατί; Διότι με ζέστη καρακαμπίλα και υγρασία στο φουλ, δεν μπορεί ένας προπονητής να ζητάει από τα μπακ ν’ ανεβοκατεβαίνουν από επτά φορές σε κάθε ημίχρονο, γιατί θα τους βγει η γλώσσα απ έξω. Θα κλατάρουν. Γι αυτό σου λέω. Ο προπονητής πρέπει να είναι από χώρα που έχει ίδιες κλιματολογικές συνθήκες και ίδιο σωματότυπο παικτών με την Ελλάδα. Η ΑΕΚ δεν έχει την δυνατότητα να πάρει τους σούπερ παικταράδες όπως τα μεγάλα κλαμπ στην Αγγλία, την Γερμανία, την Ισπανία και δεν λογαριάζει λεφτά για συγκεκριμένο σωματότυπο

Να στο κλείσω. Δες, πόσους προπονητές άλλαξε η ΑΕΚ από τότε που επανήλθε στην Super League 1. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Σε εννιά χρόνια κάθισαν στον πάγκο 14 προπονητές. Οι 12 στα χρόνια της Super League1. Που πάει να πει, ότι μέσος όρος σε κάθε προπονητή είναι τα 24 παιχνίδια. Και χρόνος παραμονής 185 μέρες. Δεν παίζει αυτό το πράγμα.

.

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ     ΗΜΕΡΕΣ     ΑΓΩΝΕΣ               Ν.Ι.Η.

Τραϊανός Δέλλας  50      7        4-1-2

Γκουστάβο Πογιέτ 173    28      18-5-5

Τιμούρ Κετσπάγια         134    7        3-2-2

Ζοσέ Μοράις        92      14      3-8-3

Μανόλο Χιμένεθ   527    79      47-21-11

Μαρίνος Ουζουνίδης      219    34      18-7-9

Μανόλο Χιμένεθ   110    16      10-2-4

Μιγκέλ Καρντόσο 55      4        1-1-2

Νίκος Κωστένογλου       104    13      7-3-3

Μάσιμο Καρέρα    380    50      27-12-11

Μανόλο Χιμένεθ   185    30      12-6-12

Βλάνταν Μιλόγεβιτς       99      7        3-1-3

Αργύρης Γιαννίκης         142    23      11-4-8

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα