Προς διαπραγμάτευση θρίλερ με την τρόικα

 H Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ανήκει στο παρελθόν και πλέον ο Αντώνης Σαμαράς έχει στρέψει την προσοχή του αποκλειστικά και μόνο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που εκτιμάται ότι θα είναι επίπονη και υψηλού ρίσκου.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει την παραμικρή υποχώρηση και να δεχθεί τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων παρά την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί από την τριμερή, η οποία επιστρέφει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Από την άλλη, όμως, είναι προφανές ότι οι δανειστές έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα είναι το πολύ 500 εκατομμύρια ευρώ, η αντίπερα όχθη το προσδιορίζει σε περίπου δύο δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα.

Από την πλευρά τους, Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούν «κλειδί» το ύψος του πιθανού δημοσιονομικού κενού για το 2014, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο παρεμβάσεων, κυρίως στο ασφαλιστικό.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνονται εύκολα αντιληπτά και από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημείωσε: «Εάν η τρόικα επιμείνει στα νούμερα που μας λέει για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τότε θα έχουμε πρόβλημα». Και αυτό γιατί αν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν υιοθετήσουν τα όσα λέει η ελληνική πλευρά, τότε θα ζητήσουν από την κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας αφού, μεταξύ άλλων, υπάρχει η άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερεκτιμά τα προσδοκώμενα έσοδα του προϋπολογισμού και αντίθετα υποεκτιμά τις δαπάνες, ειδικά τις κοινωνικές.

Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τη στάση ορισμένων κυβερνήσεων καθώς αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως δέχονται «ανήσυχα τηλεφωνήματα» από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, στις οποίες δεν αρέσει το γεγονός ότι από την Ελλάδα εκπέμπεται το μήνυμα «όχι νέα μέτρα» αντί για το «θα επιτύχουμε τους στόχους μας».

Παράλληλα, η Ευρωζώνη φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη σημασία και παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την κινητικότητα στο δημόσιο, αφού κατά τους εταίρους η ριζική μεταρρύθμιση και συρρίκνωση του οποίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα