«Προς όφελος του νησιού η κατασκευή του hot spot»

Ούτε συζήτηση δεν δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το hot spot, με τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, να ξεκαθαρίζει πως «θα θα φτιαχτεί όπως ήδη έχουν φτιαχτεί τη Σάμο, στη Λέρο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη».

Μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 98,4, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην ΕΕ και προς όφελος τη ίδιας της Ελλάδας αλλά και προς όφελος του νησιού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται με ένα τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος, η καταγραφή και η ταυτοποίηση και μέσα σε 48 ώρες οι πρόσφυγες αλλά και οι παράτυποι μετανάστες να περνάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να έρχονται στα κέντρα μετεγκατάστασης, από όπου θα γίνεται η μεταφορά σε άλλες χώρες προορισμού».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «ήδη το Σχιστό είναι πλήρως έτοιμο, σήμερα ή αύριο ο υπεύθυνος από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έρθει να το παραλάβει. Όσοι έχουν έρθει στο Σχιστό έχουν εντυπωσιαστεί, όχι μόνο οι Έλληνες που πηγαίνουν εκεί. Προχθές υπήρξε μια επίσκεψη του Αυστριακού πρεσβευτή, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος. Βεβαίως έχουμε αναλάβει να δημιουργήσουμε κάτι το αντίστοιχο και στη Βόρειο Ελλάδα. Έχει επιλεγεί ο χώρος των Διαβατών, το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και έχουν γίνει ορισμένες εργασίες. Νομίζω λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

«Έχουμε πει και στους δημάρχους ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν ολοκληρωθεί – και παραμένει αυτή η λογική και αυτή η ένταση – αν η πρόταση είναι ικανοποιητική να το μεταφέρουμε το αντίστοιχο relocation camp. Έκαναν έξι προτάσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Από ‘κει και πέρα δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς, να μη γίνει εδώ και να γίνει παραπέρα, βγαίνει το παραπέρα και μας λένε παραπέρα. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και ανθρώπινο», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Παράλληλα, σε ερώτηση που του έγινε για τα σενάρια αποβολής της Ελλάδας από την Σένγκεν, απάντησε: «Οι ενέργειες είναι για να αποτραπεί μια τέτοιου είδους λογική περί Ευρώπης φρούριο. Δεν είναι, αυτό που λέτε, τα σύνορα των Σκοπίων, είναι τα σύνορα της Ελλάδας, είναι τα σύνορα της Ευρώπης εκεί. Είναι βεβαίως και τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Όπως και στα νησιά μας και στον Έβρο είναι τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Αυτό λοιπόν πρέπει εμείς με πολιτικό τρόπο να το δούμε. Υπάρχουν και φωνές στην Ευρώπη που αντιλαμβάνονται πως η ντεφάκτο κατάργηση της Σένγκεν βάζει φυτίλια στην ιδέα της ΕΕ και της ενωμένης Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό. Άρα δουλεύουμε σε πολιτικό επίπεδο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε να μη συμβεί πουθενά κλείσιμο συνόρων».

Τέλος για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαδικασία ελέγχου των προσφυγικών ροών ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε μια σημαντική μείωση τις τελευταίες μέρες και μετά από αυτή την ανακοίνωση. Είναι μια ενέργεια στην προσπάθεια να μην υπάρχουν διαδικασίες κλειστού χαρακτήρα. Βεβαίως δεν αρκεί μια απόφαση, χρειάζεται να δούμε και ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουν και οι δικές μας υπηρεσίας, του ΥΠΕΘΑ.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής: η τουρκική ακτοφυλακή και  ο αντίστοιχος στόλος επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ο ελληνικός στόλος, μιλάμε για έρευνα και διάσωση, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτά είναι σαφώς ξεκαθαρισμένα και έχουν να κάνουν με την έρευνα και διάσωση στην οποία συνδράμουν και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ . Δεν έχει να κάνει με την φύλαξη των συνόρων. Τα σύνορά μας τα φυλάμε μια χαρά και με όλες μας τις δυνάμεις.

Για να το ορίσουμε: εννοούμε έρευνα διάσωση και επιστροφή μέσα από κάποιες διαδικασίες στα τουρκικά παράλια. Αυτό έχει να κάνει και με την πληροφόρηση. Είναι δυνατό να γίνονται επαναπροωθήσεις στα παράλια της Τουρκίας. Μέσα στο επιχειρησιακό σχέδιο θα λυθεί και το πώς θα γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν πχ διασώζονται κάποιοι άνθρωποι στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ο τρόπος που θα επιστραφούν είναι στοιχείο του επιχειρησιακού σχεδίου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα