Προσεκτικά και όχι μεγάλα βήματα ώσπου να τελειώσει η πολεμική κρίση η «οδηγία» Στουρνάρα για την οικονομία

Ο διοικητής της ΤτΕ δεν «βλέπει» διάρκεια του πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα

Στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην ελληνική οικονομία και στην οικονομία της ευρωζώνης αναφέρθηκε μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα και πως όλα τα σενάρια εξαρτώνται από το τι θα γίνει στην Ουκρανία, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι παρά το μέγεθός της η Ρωσία δεν είναι μεγάλη οικονομική δύναμη, δεδομένου ότι η οικονομία της αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ έχοντας περίπου το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας.

Αντιθέτως η Ρωσία είναι σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα γιγαντιαίο μέγεθός στον τομέα της καθώς παράγει πάνω από το 10 με 11% της παγκόσμιας ενέργειας. «Κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας δεν θα ταράξει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε αγαθά και υπηρεσίες, και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά σαφώς θα υπάρξει επίπτωση σημαντική στον τομέα της ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για την Ελλάδα ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «εισάγουμε το 20% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και αν λάβετε υπόψη ότι τα 2/3 των ενεργειακών αναγκών μας εισάγονται, έχουμε μέση εξάρτηση».

«Οι επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από το ουκρανικό θα είναι μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,5% με την υπόθεση ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν γρήγορα. Το πολύ χειρότερο σενάριο προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2% -από 4,2% στο 2,2%- δηλαδή δεν βλέπουμε ύφεση. Τάσεις στασιμοπληθωριστικές ναι, αλλά ύφεση αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, δεν βλέπουμε» ανέφερε εξάλλου ο Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ο δεν πληθωρισμός θα διαιωνιστεί στο 2023 και 2024.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει να αγοράσει ομόλογα ούτε για Ελλάδα ούτε για τις υπόλοιπες χώρες.

«Αποφασίσαμε (ως ΔΣ της ΕΚΤ) να μειώσουμε τις καθαρές αγορές, αλλά δε θα μειώνεται ο ισολογισμός της ΕΚΤ, όταν σταματήσουν οι αγορές, θα υπάρχουν επαναγορές, επανεπενδύσεις» εξήγησε και συνέχισε:

«Η ΕΚΤ έχει “ανοιχτή την ομπρέλα” για τα ελληνικά ομόλογα. Η νομισματική πολιτική είναι επεκτακτική, και θα είναι επεκτακτική για πολλούς μήνες ακόμα».

Πρόσθεσε δε, ότι τo 2023 δεν θα ισχύσει ο κανόνας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να μειώνει κατά 1/20 το χρέος της. «Δεν γνωρίζουμε αν θα ισχύει γενική χαλάρωση του κανόνα όπως μέχρι σήμερα» δήλωσε πάντως ο κ. Στουρνάρας.

Προσεκτικά βήματα…

«Η κυβέρνηση έδωσε από τα μεγαλύτερα ποσά κατά της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυτό αντανακλάται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός νοικοκυριών επιχειρήσεων και το κράτος, έχουν σημαντικά αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό γεγονός όπως αυτό» τόνισε.

«Δεν βλέπω ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ. Πρέπει όμως, συμπλήρωσε, να κάνουμε προσεκτικά βήματα, όχι μεγάλα βήματα, έως ότου τελειώσει η κρίση αυτή.
«Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας την συντεταγμένη ευρωπαϊκή στάση και στην οικονομία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα