Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι… πετσοκομμένοι συνταξιούχοι

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν συνταξιούχοι ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων τους (κυρίων και επικουρικών) και του εφάπαξ.

Αρχικά οι συνταξιούχοι είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και η αρμόδια τριμελής επιτροπή, τις εισήγαγε στο ΣτΕ, για να συζητηθούν λόγω της σπουδαιότητας τους με διαδικασίες εξπρές αλλά και επειδή το θέμα αφορά ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, καθώς εκατοντάδες είναι οι προσφυγές συνταξιούχων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει υποχρεωτικά «οδηγία» για τους δικαστές στα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία.

Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που έγιναν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Ακόμα, ότι οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Ενας από τους συνταξιούχους ζητεί να του επιδικαστεί το ποσό των 5.000 ευρώ για την ηθική βλάβη η οποία του προκλήθηκε από την παράνομη συμπεριφορά του Ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένος, ενώ όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να τους καταβληθούν οι διαφορές στις συντάξεις και το εφάπαξ.

Διαβάστε επίσης