Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι Στοιχηματικές για τον νέο φόρο στα κέρδη των παικτών

Πανηγυρισμοί από τους αθλητικούς φορείς για τα έσοδα από τα στοιχηματικά κέρδη, αλλά αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή, τότε θα κλαίνε μαζί με την κυβέρνηση

Ένα σύννεφο φαίνεται ότι σκιάζει την αγορά τυχερών παιχνιδιών, αλλά και ότι μπορεί να φέρει καταιγίδα μέσα στο κατακαλόκαιρο για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της.

Αυτό το σύννεφο δεν είναι άλλο από την προ ολίγων μηνών τροποποίηση του τρόπου φορολόγησης των κερδών που προκύπτουν από παιχνίδια που παίζονται με στήλες, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των κερδών των παικτών έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες στην αγορά, ενώ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τις διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των κερδών των παικτών

Πριν δούμε τι άλλαξε, ας ξεκινήσουμε από το τι ίσχυε μέχρι πρότινος αρχής γενομένης από τις πρόνοιες του νόμου 4141/2013. Σε αυτόν τον νόμο η φορολογική επιβάρυνση των παικτών διαχωριζόταν στα εξής τρία κλιμάκια:

α) Μηδενικός φόρος (0%) για καθαρά κέρδη έως 100€.

β) Φόρος 15% για καθαρά κέρδη από €100-€500.

γ) Φόρος 20% για καθαρά κέρδη από €500,01 και πάνω.

Ωστόσο, λίγο πριν εκπνεύσει το 2020 και σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περί «Ρυθμίσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού -COVID-19» το υπουργείο Οικονομικών ενέταξε ρύθμιση για την αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια, προκειμένου από τα έσοδά της να ενισχυθούν ποδοσφαιρικά αθλητικά σωματεία. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, ο φόρος θα επιβάλλεται ανά δελτίο και όχι ανά στήλη όπως συνέβαινε πριν. Η νέα κλίμακα φορολόγησης για τους παίκτες διαμορφώνεται ως ακολούθως:

α) 2,5% φόρος για κέρδη από €100 ευρώ και πάνω.

β) 5% φόρος από τα €200 και πάνω.

γ) 7,5% φόρος για κέρδη που ξεπερνούν τα €500.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ναι μεν μειώνεται ο εν λόγω φορολογικός συντελεστής, αλλά διευρύνεται το πλήθος των παικτών που πλέον θα υπόκεινται σε φορολόγηση, ενώ προκύπτει φόρος ακόμα και για μικρά ποσά.

Το επικοινωνιακό  colpo grosso για τον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι η επίμαχη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή εμφανίζεται να μειώνει τη φορολογία. Το δε δημοσιονομικό «κόλπο» είναι ότι την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη διάταξη υπόσχεται να αυγατίσει τα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση περισσότερων παικτών και έτσι, το κράτος μπορεί να «ποντάρει» σε έσοδα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Οι γνωρίζοντες, πάντως, λένε ότι οι «λογαριασμοί» του ΥΠΟΙΚ έγιναν χωρίς τον… ξενοδόχο εν προκειμένω τις στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

 

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ένωση Στοιχηματικών Εταιρειών

Ήδη η υπό σύσταση Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας έχει εναντιωθεί στην αλλαγή φορολόγησης κερδών από τυχερά παιχνίδια αποστέλλοντας από τον περασμένο Δεκέμβρη επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε πρόσφατα και αντίδραση της διεθνούς ένωσης εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού με ακόμη μία επιστολή του γενικού διευθυντή του Betting & Gaming Council (BGC), Pierre Tournier, με αποδέκτη επίσης τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σε αυτή την επιστολή, η αλλαγή της νομοθεσίας από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «αιφνιδιαστική» και ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατάθεσης αιτήσεων για τη λήψη νόμιμων αδειών από σειρά διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων μεγάλοι και εισηγμένοι διεθνείς όμιλοι του κλάδου, οι οποίες έχουν καταθέσει και εγγυητικές επιστολές, αναμένοντας την κατακύρωση των αδειών από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Ειδικότερα στην επιστολή Tournier καταγράφονται μία σειρά σοβαρών ενστάσεων όπως ότι:

>>Ενδέχεται οι νομοθετικές αλλαγές όχι μόνο να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο και να μειώσουν τον τζίρο του online στοιχήματος, αλλά και να στρέψουν τους παίκτες στον παράνομο τζόγο.

>>Ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί αθέμιτος ανταγωνισμός που θα έχει ως παράπλευρη συνέπεια την απομάκρυνση μελλοντικών επενδύσεων από διεθνείς ομίλους που σκόπευαν να διατηρήσουν ή να ενεργοποιηθούν στην ελληνική αγορά στοιχηματισμού.

>>Υπάρχει το σοβαρό ενδεχομένου να θεωρηθεί η διάταξη του ΥΠΟΙΚ κρατική ενίσχυση υπέρ των αθλητικών σωματείων και ως τέτοια να «αμφισβητηθεί τόσο από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αυτό το τελευταίο είναι που καίει την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς η Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναζητώντας δικαίωση. Κι αν τελικά αυτή η δικαίωση έρθει, τότε η κυβέρνηση θα έχει μεγάλα τρεξίματα.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος μόνο τούτο: όπως προαναφέρθηκε, από τα επιπλέον έσοδα που θα «γεννήσει» η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών από τα τυχερά παίγνια θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για τον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Σε αυτή τη βάση υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη απόφαση που φέρει τις υπογραφές του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλος, με την οποία καθορίζονται το πλαίσιο (βλ. προϋποθέσεις, κριτήρια κατανομής) αλλά και ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης στις δικαιούχους  αθλητικές ομάδες. Μάλιστα η πρώτη καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από την εκκαθάριση των εσόδων που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παιγνίων.

Αφήνοντας στην άκρη τις πανηγυρικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και αθλητικών παραγόντων για την ικανοποίηση ενός «πολύχρονου πάγιου αιτήματος της αθλητικής κοινότητας» και για την εξασφάλιση ακόμη ενός «σπουδαίου οικονομικού μέτρου στήριξης για την ανάπτυξη του αθλητισμού», κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να σκεφτεί τι θα συμβεί αν εκπέσει ως παράνομη κρατική ενίσχυση η εν λόγω χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων.

Διότι σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί η  κυβέρνηση να ανακτήσει τα κονδύλια που θα έχει δώσει, διακινδυνεύοντας την επαναφορά στη δημοσιονομική κανονικότητα (βλ. εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα