Γκάζι για τις κλειστές δομές,«ωτασπίδες» για τις αντιδράσεις  

Παρά τις φωνές των νησιωτών για τη δημιουργία μέσω επίταξης νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας, στην κυβέρνηση επιταχύνουν τις διαδικασίες ευελπιστώντας να καταστεί διαχειρίσιμο το πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει προχωρήσει έως τις αρχές του καλοκαιριού η αποσυμφόρηση των νησιών, με μείωση στο μισό του αριθμού των μεταναστών που θα παραμένουν σε αυτά και θα διαμένουν πλέον σε κλειστές δομές, επιδίδεται η κυβέρνηση, εν μέσω πάντως συνεχιζόμενων αντιδράσεων στα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι, εφαρμόζοντας ολόκληρο το πλέγμα μέτρων που έχει δρομολογήσει –επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, δημιουργία κλειστών δομών– θα επιτύχει την αποσυμφόρηση, αλλά και τη μείωση των ροών, ώστε το ζήτημα να καταστεί τελικά διαχειρίσιμο, με τη συνδρομή και των αλλαγών που θα προωθηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ώρα, βέβαια, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης για  επίταξη ακινήτων και εκτάσεων γης σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, η οποία και έχει ξεσηκώσει τσουνάμι αντιδράσεων από τους κατοίκους και τους τοπικούς άρχοντες των νησιών που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των ροών. Ωστόσο τα αρμόδια «γαλάζια» στελέχη εξηγούν ότι το εν λόγω μέτρο κρίθηκε αναγκαίο «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας  για τη διαχείριση της κρίσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα».

«Το τελευταίο διάστημα», λέγεται χαρακτηριστικά από τις κυβερνητικές πηγές, «πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Δεν υπήρχε συμφωνία. Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποφάσεις».

Έτσι εξηγούν το αιφνιδιαστικό της απόφασης και διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά τους ανησυχούντες ότι, μόλις δημιουργηθούν οι ελεγχόμενες κλειστές δομές, «οι σημερινές άναρχες δομές θα κλείσουν».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες δεν πρόκειται να σταματήσει. Εξ ου και είχε ιδιαίτερη σημασία το ραντεβού της Πέμπτης, το οποίο είχε προγραμματιστεί σε υλοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, να πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο συναντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους. Μετά από την τελευταία σύσκεψη που είχε γίνει στις 23 Ιανουαρίου, ο κ. Μηταράκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών και αυτό θα βάλει σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες.

Το μήνυμα και ο στόχος

Σύμφωνα, πάντα, με το Μαξίμου, η υλοποίηση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα επιφέρει τη μείωση  στο μισό του αριθμού αυτών που βρίσκονται σε δομές, οι οποίες μάλιστα θα είναι κλειστές. Στην κυβέρνηση πιστεύουν, επίσης, ότι το σχέδιό τους για το μεταναστευτικό θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά όσον αφορά τις ροές, καθώς «με τις κλειστές δομές το μήνυμα που στέλνεται είναι πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν αλλά θα επιστρέφουν».

Στην ουσία οι συγκεκριμένες δομές θα κλείνουν τα βράδια και οι διαμένοντες σε αυτές θα έχουν δικαίωμα ελεγχόμενων εξόδων με κάρτα. Όπως αναφέρουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, στα νέα κλειστά κέντρα θα φιλοξενούνται οι νέες αφίξεις χάριν της διευκόλυνσης των διαδικασιών ταυτοποίησης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όσοι επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά –γεγονός που θα βαραίνει κατά της χορήγησης ασύλου– και όσοι αποδεδειγμένα δεν δικαιούνται ασύλου και ως εκ τούτου βρίσκονται στη διαδικασία της επιστροφής.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

>>Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου

>>Αυξημένες επιστροφές

>>Αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων

>>Δημιουργία κλειστών δομών

Σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες

Παράλληλα με τους παραπάνω χειρισμούς, πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των συνεπειών του μεταναστευτικού-προσφυγικού αναλαμβάνονται από την κυβέρνηση και σε διεθνές επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καθιστά σαφές στους Ευρωπαίους συνομιλητές του πως η… ασυλία που απολαμβάνουν κράτη-μέλη της Ε.Ε., που ενώ απολαμβάνουν των ευεργεσιών της ζώνης Σένγκεν δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά, όσο και με κυβερνήσεις «κομβικών» για το ζήτημα χωρών, όπως είναι η Γερμανία, επιχειρώντας να συνδιαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το αποκαλούμενο «Δουβλίνο 4», ώστε να καταστούν δικαιότεροι οι όροι του μεταναστευτικού εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υποδοχή του γερμανικού σχεδίου, αλλά και την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό και εκτιμά πως θετικές – τελεσίδικες εξελίξεις θα υπάρξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η προεδρία της Ε.Ε. περνά σε γερμανικά χέρια.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση κινούνται και για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, πρωτίστως στα νησιά και δευτερευόντως στην ενδοχώρα, που επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα