«Προστάτης της Ελλάδας ο Σολτς»

Γράφουν οι Γερμανικές εφημερίδες αναλύοντας το τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Καγκελάριου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου από την επίσκεψη του  Όλαφ Σολτς στην Αθήνα. Η ξεκάθαρη στήριξη του Γερμανού Καγκελάριου και στην ελληνική οικονομία, αλλά και η θέση που πήρε έναντι των γερμανικών απειλών ικανοποίησε την Αθήνα, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων-Φιλελευθέρων είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έτρεφε μία συμπάθεια στην Τουρκία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και μπορεί ο Όλαφ Σολτς να είναι πιο… πολιτικάντης, αλλά η παρουσία της Αναλένα Μπέρμποκ στο υπουργείο Εξωτερικών (συμπρόεδρος των Πράσινων) αποτελεί εχέγγυο ότι η στάση των Γερμανών δεν θα αλλάξει εύκολα. Το «έφτασα σε μία νέα Ελλάδα» που είπε ο κ. Σολτς αναμφίβολα έχει την δική του σημειολογία, διότι αυτό το είπε ένας σοσιαλδημοκράτης στον πρωθυπουργό μία χώρας που ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Εξάλλου και η εφημερίδα «Handelsblatt» προαναγγέλλοντας την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στην Αθήνα έγραψε: «Απειλές από την Τουρκία: Ο Σολτς προστατεύει την Ελλάδα», τονίζοντας ο Καγκελάριος της Γερμανίας υπερασπίζεται την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών στη διαμάχη Αθήνας- Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά στην ανατολική Μεσόγειο».

Αφήνοντας πίσω την τεταμένη σχέση των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων, η επίσκεψη Σολτς σηματοδοτεί το νέο κεφάλαιο διμερών σχέσεων, σε μια στιγμή, που, για πρώτη φορά, οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ιδιαίτερα θερμές. Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν τη βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Οικονομία, Ουκρανία, τουρκικές προκλήσεις, ενέργεια, η κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και το μεταναστευτικό τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης, που εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς αλλά και στη συνέχεια στο γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για τη στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Γερμανική στήριξη απέναντι στην Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος σε όλες του τις παρεμβάσεις ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν αποδέχεται αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου επιπλήττοντας την Τουρκία με το ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία του άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η Ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο. «Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτη δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», τόνισε από πλευράς του ο κ. Σολτς.

Να σημειωθεί ότι η Αναλένα Μπέρμποκ (υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας), έχει ήδη ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια επίσκεψής στην την Αθήνα και την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. «Τα ελληνικά νησιά είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», είχε δηλώσει τότε η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας με αυστηρό ύφος προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στον Έβρο τα τεθωρακισμένα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως τα τεθωρακισμένα Marder, που πήρε η Ελλάδα από τη Γερμανία (κάποια από τα οποία τα είδαμε στην χθεσινή στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη) θα πάνε στον Έβρο, καθώς εκεί θα είναι πιο χρήσιμα και θα βοηθήσουν περισσότερο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στην ερώτηση «θα είχατε πρόβλημα αν η Ελλάδα τοποθετήσει τα τεθωρακισμένα Marder στα σύνορα με την Τουρκία;», ο Ολαφ Σολτς απάντησε πως δεν είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης να ζητήσει τον λόγο για το πώς η ελληνική πλευρά θα τα χρησιμοποιήσει, καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Όλαφ Σολτς επέστρεψε στο Βερολίνο αποφεύγοντας να επισκεφθεί την Άγκυρα, όπως έκαναν οι προκάτοχοι του στην Καγκελαρία (Μέρκελ, Σρέντερ). «Δεν μεταβαίνει στην Άγκυρα και ο λόγος είναι ότι δεν έχει να πει τίποτα με την Τουρκία» τονίζουν γερμανοί αναλυτές.

Τα ταξίδια του Μητσοτάκη

Χθες ο πρωθυπουργός μετέβη στο Καλπάκι για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, ενώ μεθαύριο Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου θα ταξιδέψει σε Εσθονία και Λιθουανία αντίστοιχα. Δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούν με αγωνία τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις 3 Νοεμβρίου θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου θα επισκεφτεί την Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα το Σαρμ Ελ Σεΐχ για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνει ο ΟΗΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα