Πρώτα διακοπές και μετά ανασχηματισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις για δομικές αλλαγές, αλλά το πιθανότερο είναι να σπάσουν υπουργεία και να αλλάξουν αρμοδιότητες

Λίγες μόνο ώρες μετά το «κλείσιμο» του σεναρίου πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ήρθαν τα σενάρια για ανασχηματισμό. Και μαζί η συνήθης ονοματολογία για το ποιοι φεύγουν από το κυβερνητικό σχήμα και το ποιοι προβάρουν υπουργικά κοστούμια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εξάλλου και ο ανασχηματισμός ήταν μεταξύ των εισηγήσεων προς τον πρωθυπουργό από τους συνεργάτες του,  οι οποίοι λογικά σκέφθηκαν πως ένας ανασχηματισμός κατακαλόκαιρο αφενός μεν θα ήταν χρήσιμος για να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα η εκλογολογία (κάτι που βολεύει το Μαξίμου για να διατηρήσει το όπλο του αιφνιδιασμού), αφετέρου δε να περάσουν στα ψιλά οι αντιδράσεις και οι γκρίνιες από τους κομμένους υπουργούς, αλλά και από αυτούς που ξημεροβραδιάζονταν στον ράφτη για να αποκτήσουν το πιο λαμπερό υπουργικό ένδυμα. Όμως, όπως λένε και κάποιοι εκ των παλαιών συνομιλητών του κ. Μητσοτάκη «ο Κυριάκος είναι άλλη εντελώς κατάσταση, όπως λένε και οι ΑΕΚτζηδες. Πρώτον επιμένει στους θεσμούς, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι συχνά-πυκνά τους παραβιάζουν». Και το σημαντικότερο δεν του αρέσουν οι δομικοί ανασχηματισμοί, κάτι που είχαμε συνηθίσει σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, από το 1974, με όλους τους πρωθυπουργούς, οι οποίοι όταν ξεκινούσαν έφταναν στο σημείο να ξηλώσουν όλη την κυβέρνηση με τρανότερο παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, που συνήθως σε κάθε ανασχηματισμό άλλαζε τουλάχιστον 20 υπουργούς!

Τουναντίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους υπουργούς ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια του ο ανασχηματισμός. Το σκεπτικό του πρωθυπουργού είναι σαφές και εδράζεται στην τακτική που έχει ακολουθήσει ο ίδιος σε ολόκληρο το διάστημα της κυβερνητικής θητείας. Οι όποιες αλλαγές έχουν κριτήριο την ουσία και όχι την επικοινωνία, συνηθίζουν να τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, κάτι που φαίνεται να επικρατεί και στην προκειμένη περίπτωση. Επιθυμεί να διατηρήσει το προνόμιο των αλλαγών στο υπουργικό του συμβούλιο, για όταν εκείνος κρίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μετακινήσεις που θα προωθήσουν το κυβερνητικό έργο με ορίζοντα την άνοιξη του 2023.

Όλα είναι πιθανά

Η κατάλληλη χρονική συγκυρία λοιπόν δεν συμπίπτει ούτε με τον Ιούλιο ούτε με τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, κανείς δε θα πρέπει αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο με το που θα μπει το φθινόπωρο. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανόν να επαναφέρει την εισήγηση του ανασχηματισμού. Με βάση, λοιπόν, κάποιες εκ των προτάσεων των συνεργατών του «ο ανασχηματισμός πρέπει να είναι δομικός και να αξιοποιηθούν κυρίως βουλευτές της Ν.Δ. και φυσικά το νέο σχήμα να έχει σαφή εκλογική στόχευση». Οι εισηγητές αυτής της πρότασης υποστηρίζουν ότι πρέπει να μετακινηθούν και πρωτοκλασάτοι υπουργοί για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα και στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και στο κόμμα και στην κοινωνία το «ουδείς αναντικατάστατος». Όπως επίσης και το ότι «όταν υπάρχει καλό στρατηγικό κ σχέδιο όλοι μπορούν να το υπηρετήσουν».

Μία τέτοια εκδοχή, δηλαδή ένας δομικός ανασχηματισμός με μετακινήσεις πρωτοκλασάτων ενέχει και κινδύνους. Και δεν μιλάμε μόνο για τις πιθανές γκρίνιες και μουρμούρες από τους κομμένους, ειδικά όταν μιλάμε για πρωτοκλασάτους, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν και άλλους βουλευτές-δορυφόρους. Αλλά κυρίως ότι θα προσφέρει επιχειρήματα στην αντιπολίτευση του στυλ ότι «ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να διώξει το μισό Υπουργικό Συμβούλιο αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είχαμε δίκιο όταν μιλάγαμε για λίγους υπουργούς». Και σε μία περίοδο που δικαίως θεωρείται προεκλογική θα έμοιαζαν με χαρακίρι πολλές και ηχηρές μετακινήσεις. Βέβαια για να πούμε και στου στραβού το δίκιο ουδείς μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο και στο θέμα του ανασχηματισμού.

Όσοι πάντως τον γνωρίζουν καλά και συνομιλούν συχνά-πυκνά μαζί του αποκλείουν δομικές αλλαγές. Ειδικά σε κρίσιμα υπουργεία που διαχειρίζονται και την ενεργειακή και οικονομική κρίση, αλλά και στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Εξάλλου η ενεργειακή κρίση και τα ελληνοτουρκικά με δεδομένα και την ακυβερνησία τουλάχιστον πενήντα ημερών μέχρι να οριστικοποιηθεί η νέα κυβέρνηση έκαναν τον πρωθυπουργό να ανακρούσει πρύμναν και να «κάψει» τις πρόωρες εκλογές.

Συγχωνεύσεις

Καλά πληροφορημένες πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός που πιθανότατα θα δούμε περί τα τέλη Αυγούστου και πριν από την ΔΕΘ θα έχει συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων, ή και σπάσιμο υπουργείων σε τομείς όπου ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα. Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο υπουργό να αναλαμβάνει όλα τα μεγάλα πρότζεκτ, όπως το ΕΣΠΑ, το «Αντώνης Τρίτσης», που μπορούν να διοχετεύσουν ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα στην αγορά.

Επίσης μία σκέψη του υπουργού είναι να ιδρυθεί ένα υπουργείο Καινοτομίας, το οποίο τώρα είναι υπό τον υπουργό Ανάπτυξης. Εάν τελικά υλοποιήσει την σκέψη του ο κ. Μητσοτάκης θα είναι όπως λένε οι γνωρίζοντες ένας προάγγελος για την κυβέρνησης της επόμενης τετραετίας. «Μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας», λένε οι συνεργάτες του οι οποίοι δεν αποκλείουν να υπάρξει και ένα νέο υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει. Επίσης στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργού είναι και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Οι εντολές του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι να προωθεί ταχύτατα το κυβερνητικό έργο

Το κυβερνητικό έργο

Προς ώρας πάντως και στις συζητήσεις για τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος. «Προηγείται το κυβερνητικό έργο» είναι η ατάκα του πρωθυπουργού και προς τους συνεργάτες του, αλλά και με τους υπουργούς που επικοινωνεί.

Ήδη ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, όπου στο Μαξίμου βλέπουν από κέρδη από την όλη διαδικασία. Πρώτον ο πρωθυπουργός απάντησε σε υψηλούς τόνους στην χυδαιότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον εκμεταλλευόμενος την γκάφα Βερναρδάκη (αποκάλεσε «Πισπιρίγκου» τη Νίκη Κεραμέως) κατέστησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απολογούμενο. Ακόμη και όταν ο Βερναρδάκης ζήτησε μισή συγνώμη αποκαλώντας την υπουργό Παιδείας ως «Μήδεια», η κυβερνητική παράταξη ήταν νικήτρια από τα αποδυτήρια. Φυσικά η όλη κατάσταση βοήθησε την κυβέρνηση αφού απέφυγε να αλλάξει πράγματα στα οποία δεν συμφωνούσε η αντιπολίτευση και ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα εκτός του να ζητήσει συγνώμη στο τέλος να αποχωρήσει από την μάχη. «Και μάλιστα όλο αυτό έγινε την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο», λένε μειδιώντας στο Μαξίμου.

Επίσης με ικανοποίηση είδαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο να ψηφίζεται στην Βουλή με ευρεία πλειοψηφία (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ)και το νομοσχέδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικότητας. «Άλλο ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι αδιάβαστος και τράπηκε σε άτακτη φυγή με το παρών», επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τώρα σειρά παίρνουν τα ψηφιακά ζητήματα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να έχει την τιμητική του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης 27 Ιουλίου. Εκεί θα αποκαλυφθεί το αντίγραφο της ψηφιακής ταυτότητας στην οποία θα ενσωματωθούν ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και ο κάθε πολίτης με ένα μόνο αριθμό θα μπορεί να συναλλάσσεται σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Μία ημέρα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, την Πέμπτη 28 Ιουλίου αναμένεται στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία είχε αναβάλλει την επίσκεψη της στη χώρα μας στις 8 Ιουνίου, επειδή είχε νοσήσει από τον Covid-19. Και φυσικά η εντολή που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει καλοκαίρι για τις επαφές μας σε διπλωματικό επίπεδο.

Έπεται η ΔΕΘ

Και φυσικά μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές στις 16 Αυγούστου το Μαξίμου θα εισέλθει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Στόχος είναι να υπάρξει μία ΔΕΘ πολύ δυνατή, όπου ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει το όραμα του για την επόμενη τετραετία και το πώς η χώρα θα καταστεί πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή», μας έλεγε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκης.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Α» από του βήματος της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και τα πρώτα μέτρα του φθινοπώρου για να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη έχουν γίνει γνωστά η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι αυξήσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Στην ΔΕΘ εάν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι κόντρα στην απόφαση του ΣτΕ θα καταβληθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά δώρα της περιόδου 2015-2016. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να δοθούν σε δόσεις τους πρώτους μήνες του 2023.

Η κοινωνική πολιτική

Και τέλος ο πρωθυπουργός όπως έχει ενημερώσει τους συνεργάτες του θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην κοινωνική πολιτική. «Τις ευαισθησίες δεν πρόκειται να τις δωρίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο είμαι είμαστε που στην πράξη βοηθούμε όσο μπορούμε τους ευάλωτους», τονίζουν από το Μαξίμου.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο «Ίσες ευκαιρίες στην εργασία» αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη στόχευση. Στο συνέδριο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το αναπηρικό κίνημα και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να έχει, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά υπάρχει μια εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με επιμέρους δράσεις και με ένα συντονισμό πολλών υπουργείων». Ο πρωθυπουργός έκανε ευρύτερες αναφορές στην κοινωνική ατζέντα, καθώς μίλησε για τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήθηκαν, ενώ στην εξίσωση μπήκε και η εθνική στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, στην οποία η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη έμφαση.

Επίσης ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια μίνι αναδρομή στην κοινωνική πολιτική που έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά, υπογραμμίζοντας βεβαίως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιδοματική πολιτική είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά και στις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας, όπως είναι οι 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ο θεσμός των νταντάδων της γειτονιάς και το ολοήμερο σχολείο.

Ακόμη και η συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους γονείς του Ζακ Κωστόπουλου στο Μαξίμου, ήταν ένα μήνυμα προς όλους και ειδικά προς τον Αλέξη Τσίπρα, όπου όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη της δίκης. Μιλώντας με τους γονείς του Κωστόπουλου ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας». Κι όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής τελικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί «προνομιακό» της.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις άλλωστε φαίνεται πως αν η κυβέρνηση καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά της σε αυτό που λέγεται μικρομεσαία οικονομικά τάξη, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας, που παραμένει κεντρικός, θα είναι πιο εφικτός. Στο ίδιο παζλ πρέπει να προστεθούν και οι συνεχείς περιοδείες, τις οποίες ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου και θα τις συνεχίσει από αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες άλλωστε λένε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία διάθεση, το διάστημα που απομένει έως τις εκλογές, να σταματήσει τις περιοδείες, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα