Πρώτα οι εκλογές του Μαΐου (υποψήφια η κα Δούρου), μετά η ανάκριση για το Μάτι (κατηγορούμενη η κα Δούρου)

Ο ανακριτής κ. Μαρνέρης δεν «αγγίζει» τη δικογραφία για τους 100 νεκρούς στο Μάτι, πριν γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές…

Μετά την καταστροφική φωτιά με τους 100 νεκρούς, οι συγγενείς των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι έχουν τώρα να παλέψουν και με τον… πάγο! Όχι φυσικά με τις παγωνιές του χειμώνα που έφυγε, αφού ημερολογιακά έχουμε περάσει –και επίσημα– στην άνοιξη, αλλά με τον βαρύ «πάγο» της Δικαιοσύνης, που μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον 20 προσώπων, δεν κινείται με ταχείς ρυθμούς, όπως απαιτεί το βάρος 100 χαμένων ζωών, αντίθετα δουλεύει στο… ρελαντί, καθώς έβαλε προσωρινά στο… ψυγείο τη δικογραφία της υπόθεσης.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Φήμες, που κυκλοφορούν και πληροφορίες, που διαρρέουν, αναφέρουν ότι ο πολύ έμπειρος ανακριτής κ. Μαρνέρης, ο οποίος θα διενεργήσει την ανάκριση, για τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους, μαζί με τραυματισμούς εκατοντάδων άλλων και απώλειες ζώων και περιουσιών ανυπολόγιστης αξίας, έχει «παγώσει» προς το παρόν την έρευνα, για τη συγκεκριμένη δικογραφία και δεν σκοπεύει να την ανοίξει άμεσα, αλλά μετά από τουλάχιστον δυόμισι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξήγητη στάση του ανακριτή προκάλεσε απορίες και πολλά ερωτηματικά, καθώς η σοβαρότητα και η βαρύτητα της υπόθεσης επιβάλλουν όχι απλώς να μην καθυστερήσει να ξεκινήσει την έρευνά του, η οποία θα οδηγήσει στην προσωποποίηση των αδικημάτων, για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε 20 πρόσωπα, αλλά αντίθετα να επιταχύνει και ακόμη πιο σωστά να κινήσει τη συγκεκριμένη δικογραφία κατά προτεραιότητα.

 

Η αντίδραση από τους συνηγόρους…

Κατά τις ίδιες πηγές, η απραξία της ανάκρισης έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών συνηγόρων, που εκπροσωπούν οικογένειες θυμάτων, οι οποίοι βλέπουν τον χρόνο να τρέχει, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να ξεκινήσουν τα ένδικα μέσα (αγωγές, μηνύσεις κ.λπ.), εναντίον των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς για να γίνει αυτό απαιτείται να πάρουν οι συνήγοροι αντίγραφα της ογκωδέστατης δικογραφίας, η οποία αριθμεί χιλιάδες σελίδες.

Η απάντηση που, σύμφωνα με δικαστικούς και νομικούς κύκλους, εισπράττουν οι συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων είναι ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη, καθώς δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τότε που ασκήθηκε η ποινική δίωξη, ενώ προηγούνται άλλες δικογραφίες, οι οποίες είχαν μπει στο ανακριτικό γραφείο πριν από τη συγκεκριμένη».

Σύμφωνα με δικαστικούς και νομικούς κύκλους, η απάντηση που εισπράττουν οι συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων είναι ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη, καθώς δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τότε που ασκήθηκε η ποινική δίωξη, ενώ προηγούνται άλλες δικογραφίες, οι οποίες είχαν μπει στο ανακριτικό γραφείο πριν από τη συγκεκριμένη»

…και τα ανεξήγητα

Ανεξήγητο ωστόσο παραμένει, πώς είναι δυνατόν, για μία άλλη, μεγάλης εμβέλειας υπόθεση, όπως είναι η έρευνα για την εγκληματική οργάνωση του Κορυδαλλού, να συγκροτείται η Ολομέλεια Εφετών και να ανατίθεται κατά προτεραιότητα η δικογραφία σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώ για τη δικογραφία με τους 100 θανάτους στο Μάτι να επιλέγεται η συνήθης δικονομική τακτική της ανάκρισης, του τύπου «αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας».

Ανεξήγητο παραμένει επίσης, γιατί δεν κινείται κατά προτεραιότητα από τον ανακριτή η συγκεκριμένη δικογραφία για τους θανάτους στο Μάτι, όταν μόνο για να απολογηθούν τουλάχιστον 20 πρόσωπα, για εκατό θανάτους, εκατοντάδες τραυματισμούς, απώλειες ζώων, περιουσιών κ.λπ., θα χρειαστεί πολύς χρόνος, που στην προκειμένη υπόθεση δεν περισσεύει, καθώς τα αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και ο χρόνος, για να φτάσει η υπόθεση σε δικαστήριο πριν παραγραφούν, δεν είναι άπλετος.

Όταν μάλιστα, όπως αποκάλυψαν στην «Α» δικαστικές πηγές, το πόρισμα του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, και των εισαγγελέων Νίκου Φιστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου, οι οποίοι καταλογίζουν βαριές ποινικές ευθύνες σε 20 πρόσωπα, για πράξεις και παραλείψεις τους πριν από τη φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκειά της, είναι τόσο τεκμηριωμένο και συγκροτημένο, που «θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο από τον ανακριτή ως κατηγορητήριο, προκειμένου να τρέξει η ανάκριση».

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ;

«Το κλειδί βρίσκεται στις επερχόμενες εκλογές»!

Στο εύλογο ερώτημα της «Α» γιατί καθυστερεί ο ανακριτής, η απάντηση που μας έδωσαν δικαστικοί κύκλοι, που επέλεξαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, ήταν ότι «το κλειδί βρίσκεται στις επερχόμενες εκλογές»!

Σύμφωνα με αυτή την πολύ βάσιμη εκδοχή, εάν ο ανακριτής ξεκινήσει την ανάκριση τώρα, θα γίνει… κόλαση στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, καθώς ανάμεσα στους κατηγορούμενους για τους νεκρούς στο Μάτι βρίσκεται ένα πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος φυσικά για την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, η οποία θα είναι εκ νέου υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής.

Φανταστείτε τι θα γίνει με την κα Δούρου βασική κατηγορούμενη, για τους 100 νεκρούς στο Μάτι, να καλείται σε απολογία από τον ανακριτή, ενώ ταυτόχρονα να διεκδικεί την επανεκλογή της.

Αντιθέτως, η τακτική της ανάκρισης να ξεκινήσει η έρευνα δυόμισι μήνες μετά, συμπίπτει απόλυτα με τη μετεκλογική περίοδο, όταν πλέον όλα θα έχουν κριθεί…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα