Προτάσεις, αντιπροτάσεις και μπλόφες… στον αέρα

Παρασκήνια: TOP SECRET

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του Καταστατικού της ΕΠΟ, η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου ­–στην οποία προεδρεύει ο Ευάγγελος Γραμμένος– ασχολείται και «[…] με τη σχέση μεταξύ των λιγκών καθώς και με θέματα που αφορούν στα γενικότερα συμφέροντα του επαγγελματικού διασυλλογικού ποδοσφαίρου […]». Η Football League έκανε αγωγή στη Super League για 13,5 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος Βαγγέλης θα ασχοληθεί με το θέμα ή θα ακούσει τον Βασίλη της λίγκας, που ως γνωστόν έχει γράψει τη Football League στα… μπαλάκια του;

Στη διαιτησία ο Μαρίν –που ήρθε στα τελειώματα του πρωταθλήματος– έμαθε τους νέους πίνακες διαιτητών από τις εφημερίδες. Ο Λίντμπεργκ ήρθε μετά τη δημοσιοποίησή τους. Πώς λοιπόν επιτελούν τον ρόλο για τον οποίο χρυσοπληρώνονται; Ή μήπως αυτός είναι ο ρόλος τους, να κάνουν τις ακριβές «γλάστρες» του Περέιρα στην ΚΕΔ;

Αν η Super League έχει plan b, όπως διαρρέει, προκύπτουν δύο ερωτήματα. Πότε το έφτιαξε; Γιατί συνεχίζει τις… εκπτώσεις και τις (διά ζώσης από πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο) προσφορές, ώστε να δεχτεί ο «πελάτης» το 14-12 και να «πέσει το μπαγιόκο»;

Ο Βασιλάκης της λίγκας παραπονιόταν ότι περίμενε, αλλά ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν τον πήρε, όπως ισχυριζόταν πως είχαν συνεννοηθεί, τηλέφωνο. Κάποιοι, όταν το έμαθαν «έσκασαν» στα γέλια. Παραπέμποντας στο γνωστό ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι. Το γεγονός δεν είναι περίεργο. Ως γνωστόν, 20 μήνες ο Βασιλάκης πουλάει μούρη, ενημερώνοντας ακόμη και τους μικροπωλητές των γηπέδων ότι «τα λέει καλά» με τον υπουργό. Τελευταία το πήρε είδηση και ο Βασιλειάδης…

Σε ποιον χρεώνει η συμμαχία την ευθύνη για την αποτυχία Λυχναρά και την επανεκλογή Λεουτσάκου στη Football League; Στους «κουμανταδόρους» που δεν τα κατάφεραν, ή στους πολιτικούς που μάλλον δεν «άκουσαν» καλά;…

Προτάσεις, αντιπροτάσεις και μπλόφες… στον αέρα

Σε… πόκερ φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση της «στέγασης» των 7 ΠΑΕ της Super League που συνδέεται άμεσα με τη δομή του πρωταθλήματος. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, έχει καταθέσει πρόταση με συγκεκριμένους όρους. μεταξύ των οποίων οικονομικός έλεγχος, μπόνους, ρήτρες, δημιουργία δύο κατηγοριών με 12 ομάδες στην κάθε μια και είσοδο της ΕΡΤ στο «παιχνίδι». Όλο αυτό θα αποφέρει την πρώτη χρονιά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ στις ΠΑΕ.

Η Super League, λέει –εμείς έχουμε πολλά ερωτηματικά– ότι δέχεται τα πάντα, εκτός από τη μείωση των ομάδων. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καταθέτει αντιπροτάσεις –η τελευταία έγινε την Πέμπτη (5/7)– με στόχο να κάμψει την επιμονή της κυβέρνησης και οι ομάδες να μειωθούν στις 14.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι φήμες ότι στο παιχνίδι θα μπει και ο τηλεοπτικός σταθμός –συμφερόντων Ιβάν ΣαββίδηEpsilon. Φέρεται να προτείνει στις 7 περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να θέτει ζήτημα μείωσης. Η Super League όρισε συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη (11/07). Στην ημερήσια διάταξη συμπεριέλαβε και: «Θέματα διάρθρωσης και οργάνωσης πρωταθλημάτων επόμενων αγωνιστικών περιόδων και συναφή ζητήματα ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων».

Οι εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αντικρουόμενες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα απορριφθεί οριστικά η πρόταση της κυβέρνησης και τη λύση που θέλει η Super League θα δώσει το Epsilon. Άλλοι επισημαίνουν πως η επιμονή –μέσω αντιπροτάσεων– στη ΓΓΑ, δείχνει πως η λίγκα επιθυμεί να «κλείσει τη δουλειά» με την κυβέρνηση. Αλλά επιχειρεί, ως την ύστατη ώρα, να αποκομίσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί. Τι θα γίνει τελικά, θα το μάθουμε σε μερικές μέρες. Άλλωστε «η άμμος στην κλεψύδρα» τελειώνει για όλους.

Ο «σωτήρας» Βασίλης και η χαμένη ευκαιρία του ποδοσφαίρου

Την Τετάρτη (4/7) συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η Ελλάδα σήκωσε το τρόπαιο του Euro 2004, και μάλιστα μέσα στο «σπίτι» της συνδιεκδικήτριας.

Κάποιοι ήλπισαν πως η επιτυχία αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μιας άλλης πορείας. Ότι το δημοφιλέστερο των αθλημάτων θα κερδίσει και στη χώρα μας πολύ περισσότερα, σε βάθος χρόνου, από μια κούπα.

Οι ελπίδες τους αποδείχτηκαν φρούδες. Το όνειρο, δυστυχώς, άρχισε να ξεθωριάζει νωρίτερα και περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος ή ρεαλιστής. Οι αποδοκιμασίες στο Καλλιμάρμαρο, για τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, ήταν ένα μήνυμα από το μέλλον.

Οι περισσότερες χώρες με τέτοιες επιτυχίες κάνουν βήματα μπροστά, αλλά στη δική μας χώρα γίνονται άλματα πίσω. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στην ανυποληψία, την ανισονομία, τα έκτροπα, την έλλειψη οράματος και σχεδίου. Είναι ουσιαστικά είναι διαλυμένο. Απειλήθηκε με GRexit, είναι υπό επιτροπεία με αβέβαιο παρόν και μέλλον. Το μόνο που άλλαξε είναι πως ο «σωτήρας» Βασίλης –αν και τρις υπόδικος– προσφέρει τις έμμισθες υπηρεσίες του από τη Super League, με ΕΠΟ, Λίγκα και κυβέρνηση να υιοθετούν τον τίτλο της μαγικής ταινίας του Stanley Kubrick «Μάτια ερμητικά κλειστά»…

Η γυναίκα του Καίσαρα…

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (6/7) οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προεδρείου στη Football League. Ο Λεωνίδας Λεουτσάκος επανεξελέγη στη θέση του προέδρου.

Στην εκλογική διαδικασία, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους –δηλαδή τις ΠΑΕ της κατηγορίας–, πήραν μέρος, «δρώντας πίσω από την κουρτίνα», και «κάτοικοι» στα… σαλόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Και για τους μεν και για τους δε (άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους) προκύπτει ένα ερώτημα. Το ενδιαφέρον τους αφορούσε το καλό της Football League και του ποδοσφαίρου, ή άλλα ήταν τα ζητούμενα; Η πιθανότερη εκδοχή είναι να ισχύει το δεύτερο.

Αλλά ας πάρουμε ως δεδομένο το θετικό ενδεχόμενο, ότι δηλαδή ενδιαφέρονται για το καλό της κατηγορίας. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται η εξής απορία. Γιατί το θυμούνται τόσο περιστασιακά, μόνο πριν από τις εκλογές; Πού ήταν όταν συσσωρεύονταν τα χρέη της Super League προς τη Football League; Γιατί δεν άσκησαν την επιρροή τους, ώστε να μην ασφυκτιά η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία και να αποφευχθούν πολλές «ομορφιές»;

Τα «μεγάλα αφεντικά»

Μια τοποθέτηση που «σηκώνει» πολλή συζήτηση έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ στο διοικητικό συμβούλιο της Football League, Λεωνίδας Θωμαΐδης. Πριν από την ψηφοφορία, ανέφερε ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει –εκ της θέσεώς του– και δεν θα ψηφίσει για την ανάδειξη προέδρου. «Όλα τα λεφτά» ήταν όχι η γνωστοποίηση της απόφασης αλλά η αιτιολόγησή της.

Αρχικά στάθηκε σε «αυτά που έχω βιώσει σε αυτό τον έναν χρόνο που συμμετέχω στο συμβούλιο της Football League και βλέπω την προσπάθεια του Λεωνίδα Λεουτσάκου». Απαρίθμησε ορισμένες από τις διαπιστώσεις του, μεταξύ των οποίων πως ο πρόεδρος της Football League «θυσίασε την οικογενειακή του γαλήνη, κάθισε σε ηλεκτρική καρέκλα με πολλά χρέη και πολλές εκκρεμότητες. Δούλεψε αυτά τα δύο χρόνια για να συμμαζέψει την κατάσταση και αν σήμερα υπάρχει και δεύτερος υποψήφιος, αυτό συμβαίνει γιατί έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Ζητούσε χρήματα στα συμβούλια και αυτό τον μετέτρεψε σε μαύρο πρόβατο».

Και στη συνέχεια… έριξε τη βόμβα: «Σήμερα η ΕΠΟ θα απέχει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, επειδή το αποφάσισαν τα μεγάλα αφεντικά». Σωστά τα λέει ο παίκτης. Μόνο που έπρεπε να γνωρίζει ότι το έγγραφο του Γραμμένου έχει αξία μόνο για χρήση στο WC, αφού η τοποθέτησή του ως εκπρόσωπο της ΕΠΟ στη Football League έγινε με απόφαση του Δ.Σ. και όχι με απόφαση του «δικού μας» –κατά τον Ιβάν Γραμμένου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα