Προτάσεις για έξοδο της ευρωζώνης από τη στενωπό της λιτότητας

Μία σειρά από προτάσεις προκειμένου η ευρωζώνη να μετακινηθεί από την… πανάκεια της λιτότητας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημοσιεύσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως ανέφεραν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην ετήσια αξιολόγησή της η Κομισιόν θα υποστηρίζει ότι, ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί, ο ρυθμός μπορεί να είναι πλέον πιο αργός καθώς μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη έχει αποκατασταθεί.

Επειδή οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών τους – κάνοντας τις αγορές εργασίας πιο ευέλικτες ή ανοίγοντας τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, οι προτάσεις, αφού εγκριθούν στη σύνοδο της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να επηρεάσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών από το 2014.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσει στη Γαλλία και την Ισπανία άλλα δύο χρόνια για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ παράταση αναμένεται να δοθεί και σε άλλα κράτη – μέλη.

Διαβάστε επίσης