
Ηχηρή παρέμβαση Α. Σαμαρά – «Η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο την τραγωδία των Τεμπών»
Δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας ο πρώην πρωθυπουργός
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία μέρα η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση.
Στο βήμα βρέθηκε προ ολίγου και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση τόσο για τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών όσο και για τα σημαντικότερα ζητήματα της επικαιρότητας. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μεσσήνιου μετά τη διαγραφή του στα μέσα Νοεμβρίου.
«Μοιάζει η Δύση να στρέφεται εναντίον της Δύσης. Οι δυτικοί λαοί αποδοκιμάζουν την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τους τόσα χρόνια», σημείωσε αρχικά ο κ. Σαμαράς.
«Σήμερα αποδοκιμάζονται πολλά πράγματα. Αποδοκιμάζεται η woke ατζέντα. Το πολιτικό σύστημα που επέβαλε αυτές τις πολιτικές στη Δύση καταρρέει. Η Ευρώπη αγωνιά πώς θα σταθεί απέναντι στη Ρωσία. Αυξάνεται η αβεβαιότητα παντού. Καταρρέει δίπλα ένα πολιτικό σύστημα μεταλλαγμένων δεξιών και αριστερών κομμάτων. Εγκατέλειψαν την οικονομία και την παραγωγή, εκτοξεύοντας τις τιμές ενέργειας και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Καταρρέει ένα πολιτικό σύστημα μεταλλαγμένων που εγκατέλειψαν τη δημόσια ασφάλεια. Αυτό το παγκόσμιο σύστημα αποδοκιμάζεται στη Δύση», πρόσθεσε.
Και συμπλήρωσε: «Καθήκον μου είναι να προειδοποιώ και το έκανα. Ήδη από τον καιρό που ήμουν πρωθυπουργός. Προειδοποίησα για τη βεβιασμένη πράσινη ανάπτυξη. Ήταν λάθη που θα πληρώναμε. Ο λεγόμενος δικαιωματισμός δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αμφισβήτησε την οικογένεια, όπως την ξέραμε τόσα χρόνια. Μετά την εκλογή του Τραμπ ανακαλύψαμε ότι τα φύλα είναι 2 και όχι 72».
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «η Τουρκία επέμεινε στα τετελεσμένα του τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως έκανε και στην Κάσο. Δεν κάναμε και θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία. Είχαμε ήρεμα νερά αλλά δεν σταμάτησαν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Όταν δεν μπορείς να ηρεμήσεις τον ταραξία δίπλα σου, μην περιμένεις να σε πάρει κανείς στα σοβαρά» και, στη συνέχεια, διερωτήθηκε «πώς θα πούμε στους συμμάχους μας τώρα να μην πουλάνε όπλα στην Τουρκία όταν λέμε ότι οι Τούρκοι είναι φίλοι μας;
Έπειτα, στάθηκε και στο κομμάτι της μετανάστευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είχα ζητήσει από την Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα. Επί ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε ο έλεγχος. Η Ελλάδα μετά το 2020 δεν είχε σαφή πολιτική. Έστειλε τα ΜΑΤ να καταστείλουν τις δυνάμεις στη Μυτιλήνη και στη Χίο. Η εκλογή του Τραμπ στην Αμερική άλλαξε τα πράγματα ριζικά και τώρα αλλάζει αυτή η πολιτική ριζικά».
Επιπλέον, σε σχέση με το Ουκρανικό τόνισε με νόημα ότι: «Έπρεπε να είχαμε στον νου μας ότι μετά τον πόλεμο θα ερχόταν η ειρήνη. Εμείς βγαίναμε πιο Ουκρανοί από τους Ουκρανούς. Αγνοήσαμε όσα έγιναν στην Κύπρο. Βρεθήκαμε απομονωμένοι τώρα. Κάλεσαν τώρα την Τουρκία στο Λονδίνο και δεν κάλεσαν την Ελλάδα. Αυτό και αν είναι απομόνωση. Τι να πει κανείς και για τους Ευρωπαίους; Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, υποστηρίζει τους φανατικούς ισλαμιστές στη Συρία. Σας μιλάω ως ένας κατεξοχήν ευρωπαϊστής. Πόση τύφλωση υπάρχει στην Ευρώπη;».
Όσον αφορά το κεντρικό επίδικο των ημερών, δηλαδή την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση χειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο την τραγωδία των Τεμπών. Η σύμβαση 717 σμπαραλιάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση προεξοφλούσε το πόρισμα ενώ δεν είχε βγει στη δημοσιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ζήτησα δημόσια να αγκαλιάσουν τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Να νιώσουν τον πόνο τους. Δεν το έκαναν. Μετέτρεψαν μια τεράστια παλλαϊκή διαδήλωση σε αντιπολιτευτικό συλλαλητήριο. Η τραγωδία έπρεπε να μας ενώσει και όχι να μας διχάσει. Η κυβέρνηση παραβίασε τον ελληνικό αξιακό κώδικα της οικογένειας. Έκανε άμυνα πολιτικού συμφέροντος, όχι στήριξη αγάπης. Όλοι οι Έλληνες ένιωθαν ότι ήταν δικά τους τα παιδιά που είχαν χαθεί. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους γιατί 2 χρόνια μετά ακόμα δεν είχαμε επίσημο πόρισμα. Και όταν βγήκε, αποδείχθηκε πως είχαμε έκρηξη από άγνωστο υλικό ενός παράνομου φορτίου.
Η κυβέρνηση έλεγε πως οι συγγενείς προεξοφλούσαν ένα πόρισμα που δεν είχε βγει ακόμα, ενώ αυτό το έκανε η κυβέρνηση. Χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία μετά και αποδείχθηκε πως και σε αυτό το θέμα οι γονείς είχαν δίκιο. Εκατομμύρια βγήκαν και βγαίνουν στους δρόμους και η κυβέρνηση, αντί να αγκαλιάσει τις οικογένειες, αντιδικούσε μαζί τους. Ζήτησα δημόσια να τους αγκαλιάσει, δεν το έκανε. Και έτσι, ενώ η τραγωδία έπρεπε να μας ενώσει αντί να μας διχάσει, ο κόσμος κατάλαβε πως από το πολύ επιτελικό κράτος, χάθηκε ο έλεγχος παντού, πρόσθεσε ακόμη.
«Η κυβέρνηση ανατροφοδοτεί την αποσταθεροποίηση. Για τις συγκεντρώσεις ανακάλυψε ξαφνικά τα bots. Ούτε το φρόνημά μου μπορεί κανείς να διαγράψει. Ούτε την αγάπη μου για την πατρίδα, ούτε τους αγώνες μου για την παράταξη. Ούτε το δικαίωμα να προειδοποιώ και να έχω τις δικές μου θέσεις. Η λαϊκή κατακραυγή δεν αντανακλά πάνω σε αυτή την παράταξη. Εμείς είμαστε η παράταξη που κράτησε τη χώρα αυτή όρθια σε στιγμές δύσκολες.», συνέχισε.
Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. «Μπορεί η κυβέρνηση να πέφτει δημοσκοπικά, όμως και τα άλλα κόμματα πέφτουν. Καλό είναι η αντιπολίτευση να αντιληφθεί ότι υπάρχει δυσπιστία και γι’ αυτήν. Θα απέχω από τη σημερινή ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας», υποστήριξε.
«Αν τσακωνόμαστε εδώ μέσα για το ποιος είναι χειρότερος, επιβεβαιώνουμε ότι η χώρα δεν έχει οξυγόνο. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες για συμμαχίες. Η Ελλάδα έχει πλούτο που δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη. Βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα από το 1977. Αν έχω κάποιο καθήκον είναι να σας καλώ όλους να δούμε το μέλλον της χώρας μας μέσα από τα μάτια ελπίδας. Τέλος η δαιμονοποίηση, αυτή η ευκολία με την οποία συζητάμε πρόθυμα με τον εχθρό. Τέλος.
Ελπίζω πως όλοι καταλαβαίνετε που βρισκόμαστε. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», κατέληξε ο Μεσσήνιος, με τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη, Γιώργο Καρασμάνη και Χαράλαμπο Αθανασίου, μεταξύ άλλων, να ξεσπούν σε θερμά χειροκροτήματα.
Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή: