Πρωτάθλημα με… ομορφιές

Πάει και αυτό. Πριν αλλάξει ο χρόνος βγήκε ο πρωταθλητής στη Super League. Δυστυχώς η «ΑΠΟΨΗ» δικαιώθηκε πολύ γρήγορα στις προβλέψεις της ότι ο δρόμος που αποφάσισαν οι φωστήρες της διοργανώτριας να οδηγηθεί το πρωτάθλημα, αποτελεί την ταφόπλακά του.

Μετά και τ’ αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ έχει τον τίτλο στο τσεπάκι του και πλέον το ενδιαφέρον περιορίζεται στις ομάδες που θα πάρουν κάποιο από τα άλλα ευρωπαϊκά εισιτήρια και αυτές που θα δώσουν μάχη για την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία.

Θεωρείται βέβαιο πως, εκτός από τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος θα εξασφαλίσουν θέση στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, ενώ το πέμπτο εισιτήριο θα το πάρει ο κυπελλούχος, ή αν αυτός διασφαλίσει συμμετοχή στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος, ο πέμπτος του βαθμολογικού πίνακα.

Τι συνεπάγεται αυτό; Αρκετές αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος και πάντως πολύ πριν από το Πάσχα, θα υπάρχουν αρκετές ομάδες που θα είναι αδιάφορες βαθμολογικά. Ετοιμαστείτε λοιπόν για νέες… ομορφιές. Σαν αυτές που καταδίκαζε ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, όταν έχοντας δίψα για μπάλα πήγαινε στο ΔΑΚ Λαμίας τον περασμένο Απρίλιο και παρακολουθούσε την αναμέτρηση της Λαμίας με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Η ΠΑΕ ΑΕΛ εξέδιδε ανακοίνωση για το… φτωχό 0-0 και καλούσε ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς και αθλητικούς δικαστές να παρέμβουν. Τι ανέφερε χαρακτηριστικά;

 «Ρε παιδιά, μπορείτε να μας πείτε πώς γίνεται αυτό που κάνατε σήμερα; Ποιος το κάνει;

»Μπαίνουν μέσα στα αποδυτήρια των δύο ομάδων και ζητούν να το κάνετε οι πρόεδροι; Μήπως μπαίνουν στα αποδυτήρια και το κάνουν οι δύο βραβευμένοι Έλληνες προπονητές με τα 500 και πλέον παιχνίδια και τις περισσότερες ανόδους στην Α΄  Εθνική και στη Σούπερ Λίγκα;

»Μήπως το κάνουν αυτά τα παλιόπαιδα οι παίκτες μόνοι τους; Και μία απορία: Ο ΟΠΑΠ πώς το γνώριζε ότι θα γίνει αυτό που έγινε κι έφραξε το παιχνίδι; Είπαν τίποτα οι δανεικοί;

»Και μία τελευταία ερώτηση: Πώς είσαστε σίγουροι ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν θα δει το παιχνίδι και θα αρχίσει να σας καλεί για στήσιμο; Ευτυχώς το θύμα της “δουλειάς” που έγινε σήμερα είναι μία ομάδα, που σε όλη της την παρουσία σε όλες τις κατηγορίες έχει κάνει τα ίδια…»

Τα παρατράγουδα επανέρχονται… δριμύτερα, καθώς κάποιοι φρόντισαν να βάλουν τις βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτοί οι κάποιοι έχουν ονοματεπώνυμο και κατέχουν θεσμικά αξιώματα πρώτου μεγέθους. Δεν μπαίνει τυχαία ταφόπλακα στην αξιοπιστία του προϊόντος του ποδοσφαίρου. Τα στελέχη της Super League μας γύρισαν στην περίοδο 2006-07 που δεν είχε play off.

Οι φωστήρες της διοργανώτριας θερίζουν ό,τι έσπειραν με την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Τα όργανα άρχισαν να παίζουν πολύ δυνατά με κραυγές και ψίθυρους να τα συνοδεύουν.

Τα στελέχη που κρατούν τις τύχες του ποδοσφαίρου μας στα χέρια τους, μάλλον ξέχασαν πολύ γρήγορα την απόφαση που είχαν πάρει ομόφωνα την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017, μία μέρα δηλαδή πριν από τη σέντρα του περασμένου πρωταθλήματος, να καταργήσουν τα play off. Μετά από 10 διαδοχικές σεζόν, όπου η δεύτερη θέση κρινόταν στα παιχνίδια κατάταξης, αντί η διοργανώτρια ν’ ακολουθήσει τις συμβουλές των ειδικών και να πάει πέρα από τη μείωση των ομάδων, σε διεξαγωγή play off (ακόμη και με τη συμμετοχή του πρώτου) και play out, έπραξε το αντίθετο. Κατήργησε ακόμη και αυτά τα play off, που δεν προσέφεραν απλά έξι αγωνιστικές για τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα, αλλά είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον ως μίνι πρωτάθλημα που έκρινε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Ο τότε πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος, ο διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού, Βασίλης Γκαγκάτσης,  και η παρέα τους στη διοργανώτρια, ευλόγησαν τα γένια τους για τις βάσεις… αναβάθμισης του πρωταθλήματος που έβαλαν.

Πώς έγινε όμως το πισωγύρισμα; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, το Δ.Σ. της Super League έθετε τις βάσεις για καλύτερες ημέρες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τότε αποφάσιζε (κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα) αλλαγές από την επόμενη σεζόν στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με μείωση ομάδων και καθιέρωση play off και για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Οι εταιρείες που είχαν μελετήσει το πρόβλημα (DELOITTE, Price Waterhouse) είχαν εισηγηθεί δραστικές μεταβολές. Nα μειωθούν οι ομάδες σε 14, να διεξάγονται αγώνες play off για τον πρωταθλητή και τις ομάδες του Europa League, αλλά και play out γι’ αυτές που θα υποβιβαστούν.

Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά και τις θέσεις που εξέφρασε η Nova για την αξιοποίηση του τηλεοπτικού προϊόντος του πρωταθλήματος, η Super League είχε πάρει σοφές αποφάσεις. Να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με μείωση ομάδων και καθιέρωση play off και για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Η διοργανώτρια είχε ανακοινώσει ότι οι ομάδες στη Super League θα γίνουν 14 από 16 με τη μείωση από τη σεζόν 2018-19. Αυτό σήμαινε ότι στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 θα υποβιβάζονταν οι δύο τελευταίοι, όμως ο 13ος και 14ος της βαθμολογίας θα έπαιζαν μπαράζ με τον 2ο της Football League, ώστε να προέκυπτε (από το μίνι πρωτάθλημα) η ομάδα, που μαζί με τον πρωταθλητή της β΄ κατηγορίας θα συμπλήρωναν τους 14.

Αλλά και ο πρωταθλητής θα προέκυπτε μέσα από τη διαδικασία των play off. Σε αυτά θα μετείχαν οι ομάδες από τη θέση 1-6 της κανονικής περιόδου, που θα μετέφεραν όμως τη βαθμολογία (και όχι με διαίρεση βαθμών της διαφοράς του 2ου από τον 5ο).

Οι συνολικές αγωνιστικές θα ήταν 26 στην κανονική περίοδο και άλλες 10 στη διαδικασία των play off. Με βάση το ίδιο σχέδιο από τη σεζόν 2018-19, όταν και θα ξεκινούσε με 14 ομάδες, θα καθιερώνονταν play out υποβιβασμού, από τις θέσεις 7-14 (μεταφέροντας τη βαθμολογία). Στο φινάλε ο ουραγός 14ος θα υποβιβαζόταν και ο 13ος θα έδινε αγώνα μπαράζ με τον 2ο της Football League.

Ακόμη και αυτή η ιστορική απόφαση, που δυστυχώς εξαφανίστηκε μετά από 4,5 μήνες, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς 13 ομάδες ψήφισαν υπέρ, αλλά η ΑΕΛ, ο Παναιτωλικός και ο Λεβαδειακός διαφώνησαν. «Λευκό» είχε ρίξει και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ. Τον Ιούλιο του 2017 στους τρεις…. αμετακίνητους, ήλθαν να προστεθούν και οι υπόλοιποι που δεν ήθελαν play off και play out, ούτε μείωση των ομάδων. Έτσι φθάσαμε να έχουμε σήμερα πρωτάθλημα τύπου… μια από τα ίδια.

Τα όσα έγιναν πέρυσι, οδήγησαν το μοντέλο του πρωταθλήματος στην οικονομική κατάρρευση. Η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων πήγε… περίπατο. H NOVA δεν ήταν εφικτό να στηρίξει ένα απαξιωμένο προϊόν, με αποτέλεσμα επτά από τις 16 ομάδες να μείνουν χωρίς τηλεοπτική στέγη.

Εκεί υπήρξε η παρέμβαση της Πολιτείας που μεσολάβησε προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, ώστε όλες οι ομάδες να πουλήσουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα και το πρωτάθλημα ν’ αρχίσει κανονικά. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μπήκε μπροστά και οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία συμφώνησαν σε κλειστό διετές συμβόλαιο για τη μετάδοση των αγώνων τους από την ΕΡΤ.

Ο πολιτικός ηγέτης του αθλητισμού ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι για την μεσολάβηση και την λύση του προβλήματος, θα έπρεπε ν’ αλλάξει το μοντέλο με σαρωτική αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Η περίφημη αυτή αναδιάρθρωση ανέδειξε μια νέα κατηγορία τη Super League 2, και τη μείωση του αριθμού των ομάδων στη Super League από την περίοδο 2019-20 σε 14. Μάχη δόθηκε για το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από τη μεγάλη κατηγορία και πόσες αντίστοιχα θα προβιβαστούν από τη Football League. Η ΕΠΟ έκανε παρέμβαση στις προκηρύξεις των δύο πρωταθλημάτων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και αποφασίστηκε να υποβιβαστούν οι τρεις τελευταίες ΠΑΕ (14η, 15η, 16η), ενώ αυτή που θα καταλάβει τη 13η θέση θα δώσει διπλό αγώνα μπαράζ με αυτή που θα πάρει τη 2η θέση στη Football League.

Η Super League πιέστηκε από την οικονομική ασφυξία στην οποία είχε οδηγηθεί και υποχρεώθηκε ν’ αποδεχθεί τη μείωση των ομάδων της από την περίοδο 2019-20. Από ’κεί και πέρα στο πρωτάθλημα των 14 ομάδων, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες αλλαγές θα γίνουν, ώστε να προβλεφθεί στην σχετική προκήρυξη που θα βγει.

Δυστυχώς όλα γίνονται στο πόδι και υπό καθεστώς πίεσης, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών από την ΕΠΟ, καθώς οι πιέσεις που υπάρχουν από συλλόγους και παράγοντες είναι πολυποίκιλες.

Πάντως στην Super League εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρχουν μόνο 26 αγωνιστικές εφόσον παίζουν 14 ομάδες, αλλά θ’ ακολουθήσει και μίνι πρωτάθλημα. Αν θα είναι μόνο στην κορυφή, θα περιλαμβάνεται και αυτός που θα διεκδικήσει τον τίτλο, θα σχετίζονται οι ομάδες που θα υποβιβαστούν, όλα ακόμη είναι στον… αέρα. ΕΠΟ και Super League κινούνται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Δύσκολα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη λογική των ΠΑΕ, σε καίρια θέματα αναβάθμισης του πρωταθλήματος. Ενός πρωταθλήματος, που κατά την περσινή σεζόν, ενώ νομίζαμε ότι τα ’χουμε δει όλα, στο τέλος αποδείχθηκε ότι έχουμε πολλά να μάθουμε. Οι άνθρωποι που πρώτα διέλυσαν την Κεντρική Διαχείριση και κατέληξαν να παρακαλάνε για τηλεοπτικό συμβόλαιο, είχαν απορρίψει κάθε πρόταση αναβάθμισης του πρωταθλήματος.

Στο διανυόμενο πρωτάθλημα αν υπήρχαν play off και play out, θα διασφαλιζόταν ότι δεν θα υπήρχε η δυνατότητα σε κανέναν να παίζει «φιλικά» με κάποιους από τους αντιπάλους του, αφού θα μπορούσε, ανεξάρτητα από τη βαθμολογική του κατάταξη στους 30 αγώνες του πρωταθλήματος, μέσω των play off και των play out να διεκδικήσει είτε την έξοδό του στην Ευρώπη, είτε την παραμονή του στην πρώτη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Το ποδοσφαιρικό θέαμα θα είχε έτσι μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πιο πολλούς φιλάθλους στα γήπεδα, μεγαλύτερο σε διάρκεια τηλεοπτικό προϊόν, αφού θα υπήρχαν επιπλέον αγώνες, άρα περισσότερα χρήματα από τους χορηγούς και βεβαίως από το τηλεοπτικό κανάλι που θα τους φιλοξενούσε.

Το εγχείρημα των περισσοτέρων αγώνων ενστερνίζονται FIFA και UEFA στις διοργανώσεις τους και δίνουν το σύνθημα προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο που στην Ελλάδα όσο και να φωνάξουν κάποιοι, υπάρχουν κλειστά αυτιά.

Δικαίωση…. ΠΑΟΚ

Γιατί λοιπόν δεν εγκρίθηκαν τα play off (κυρίως) αλλά και τα play out; Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως και τα συμφέροντα.

Η πρώτη ομάδα που είπε «όχι» ήταν ο ΠΑΟΚ. Και επειδή η διεξαγωγή των play off θα έπρεπε να εγκριθεί από τον –δικό του, κατά τη ρήση του ΙβάνΒαγγέλη Γραμμένο, μέσω της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, το «όχι» του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ ήταν αρκετό ώστε να συνταχθούν όλοι με την άποψή του.

Η θέση που πήρε ο ΠΑΟΚ τον δικαιώνει, καθώς έχει το πρωτάθλημα στο τσεπάκι του και σε λίγο καιρό θα κααααάθεται. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα έπρεπε να κυνηγά όλα τα παιχνίδια για να πάρει προβάδισμα στα play off, αλλά θα κινδύνευε να χάσει τον τίτλο. Γιατί όταν θα έπαιζε με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και μια, δύο ακόμη ομάδες, καθόλου βέβαιο δεν θα ήταν πως θα έκοβε τελικά πρώτος το νήμα. Ο Ιβάν Σαββίδης πέραν αυτού, δεν ενδιαφέρεται για τα κέρδη των επιπλέον αγώνων. Ούτε καν για τα κέρδη από το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη NOVA, που πρώτος είχε υπογράψει. Η αδιαφορία του για τα λεφτά που κυριολεκτικά «πετάει» στο ποδόσφαιρο φάνηκε στη χορηγία της «Σουρωτή» στη Super League, χορηγία για την οποία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίησή της, αφού δεν προχώρησε σε καμία άλλη ουσιαστική προωθητική ενέργεια.

Η εξήγηση για την άρνησή του είναι πολύ απλή. Στο παραπέντε έχασε ένα πρωτάθλημα που ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να χάσει. Κατάφερε το ακατόρθωτο. Σε δύο αγώνες, αντί να χάσει 6 βαθμούς, έχασε 8(!!!). Μια ο Γκαρσία, μια ο αλλοπρόσαλλος Σκουτέρης, ο Ιβάν άρχισε να φοβάται τις «προβοκάτσιες» και στον ύπνο του. Το όνομα Κομίνης αποτελεί έναν εφιάλτη για τον Ρωσοπόντιο επιχειρηματία. Σου λέει ότι στους 30 αγώνες μπορεί να είμαι πρωταθλητής, και στα play off κάποιος Κομίνης, κάποιο Ιατρικό Κέντρο, ή κάποιος Φλαμπουράρης, μπορεί να με κάνει να δω τον Χριστό φαντάρο…

Ας μην ξεχνάμε και το παράδειγμα που ακολούθησαν κατά τη θητεία τους –αλλά και την παντοδυναμία τους– οι ιστορικοί πρόεδροι Σωκράτης Κόκκαλης και Βαγγέλης Μαρινάκης, του Ολυμπιακού, που ποτέ δεν θέλησαν όσες φορές υπήρχαν play off να συμμετέχει ο πρωταθλητής. Ουδείς ισχυρός ρισκάρει για το… καλό του ποδοσφαίρου.

Η περίοδος 2019-2020 θα έχει δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα: της Super League 1 με 14 ομάδες, και της Super League 2 με 12 ομάδες.

Η Super League ιδρύθηκε με τον νόμο 3479/2006 του τότε υπουργού Γιώργου Ορφανού, χωρίς καμία συμμετοχή ή απόφαση των ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, και των διεθνών αθλητικών φορέων FIFA και UEFA. Η Super League 2 είναι ακόμη στα… χαρτιά, καθώς πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το σύνολο της αναδιάρθρωσης, αλλά και πως θα εκπροσωπείται η νέα κατηγορία στα όργανα. Τα… ψηφαλάκια ουσιαστικά στην ΕΠΟ, που μπορεί ν’ αλλάξουν τις ισορροπίες.

 

Τα χειρότερα.. έρχονται

Το νέο πρωτάθλημα είχε αρχίσει με μεγάλες προσδοκίες, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που βλέποντας τα ρόστερ των ομάδων, θεωρούσαν ότι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ο κυπελλούχος ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός θα έδιναν μάχη σχεδόν μέχρι τέλους για τον τίτλο.

Η προσδοκία αυτή έφερε ξανά τους φιλάθλους στα γήπεδα. Τα εισιτήρια ξεπέρασαν τις 6.000 κατά μέσο όρο. Μπορεί σ’ αυτό να συνέβαλε καταλυτικά η συμμετοχή του Άρη και του ΟΦΗ που επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία, αλλά ήταν και η προδιάθεση πως τρεις ομάδες θα διεκδικούσαν το στέμμα. Διαψεύσθηκαν πολύ γρήγορα όσοι πίστευαν κάτι τέτοιο.

Ο ΠΑΟΚ με 12 νίκες και μια ισοπαλία σε 13 ματς πήρε αέρα επτά πόντων από τον Ατρόμητο Αθ., οκτώ από τον Ολυμπιακό και 12 απ’ την ΑΕΚ. Ως εκ τούτου, αγωνία τέλος μετά και το στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στην  Ξάνθη και τα… χειρότερα έρχονται.

Η ΑΕΚ βγήκε ακόμη νωρίτερα εκτός τροχιάς τίτλου. Στο ματς με την Ξάνθη έκοψε 6.114 εισιτήρια την 12η αγωνιστική και την Λαμία μόλις 5.541 εισιτήρια την 13η. Ουσιαστικά κατέρρευσε δηλαδή η προσέλευση φιλάθλων στους αγώνες της.

Συνολικά στα οκτώ ματς της τελευταίας αγωνιστικής κόπηκαν λιγότερα από 32.000 εισιτήρια, δηλαδή ούτε 4.000 κατά μέσο όρο! Επιστροφή στα πέτρινα χρόνια. Ήδη για πρώτη φορά έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 6.000 εισιτηρίων και φθάσαμε στα 5.840 κατά μέσο όρο. Και ο κατήφορος συνεχίζεται.

 

Περίπατο η αξιοπιστία

Η ήττα του Απόλλωνα Σμύρνης στο Αγρίνιο την περασμένη Δευτέρα σηματοδοτεί ουσιαστικά τον… προγραμματισμό της ομάδας για τη συμμετοχή της τη νέα σεζόν στη Super League 2.

H «Ελαφρά Ταξιαρχία» αγνοεί τη νίκη μετά από 13 ματς στα οποία μετράει δύο ισοπαλίες και 11 ήττες. Ουσιαστικά από τώρα έχει τη δυνατότητα ο Απόλλων Σμύρνης να δίνει παιχνίδια που θα έχουν εχθρικό ή φιλικό χαρακτήρα.

Όλοι αντιλαμβάνονται τι έχει να γίνει τις τελευταίες έξι-επτά αγωνιστικές όπου θα υπάρχουν βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες, και τα κίνητρα για να χτυπήσουν κάποιο ματς θα έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η αξιοπιστία θα πάει περίπατο. Αλλά ποιος… νοιάζεται γι’ αυτήν;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα