ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Πολυϊδιοκτησία, διαιτησία και άλλα κόλπα στο πρωτάθλημα

Η μπάλα παίζεται εκτός αγωνιστικών χώρων για την ανάδειξη του πρωταθλητή στην Ελλάδα

Εντός κι εκτός γηπέδων παίζεται το πρωτάθλημα μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, αλλά και οι πολιτικοαθλητικές ισορροπίες, καθώς Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης προχωρούν σε μετωπική σύγκρουση για το ποιος θα κυριαρχήσει στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος.

Μπορεί στο αγωνιστικό μέρος οι φίλαθλοι να γοητεύονται από τον Ελ Αραμπί, τον Βιεϊρίνια, τον Βαλμπουενά, τον Σφιντέρσκι, αλλά έξω απ’ αυτό γίνεται μια εξίσου ή ορθότερα μεγαλύτερη μάχη.

Κορυφαίο ζήτημα, το οποίο έχει σφραγίσει το διανυόμενο πρωτάθλημα, αυτό της καταγγελίας του Ολυμπιακού για πολυϊδιοκτησία ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, κάτι που αν αποδειχθεί θα οδηγήσει στην καλύτερη για τις δύο ομάδες περίπτωση, σε ποινή αφαίρεσης βαθμών.

Όλα ξεκίνησαν από ρεπορτάζ του «One Channel», ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, στο οποίο αναφέρθηκε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθη έχουν αγοραστεί από εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη αγόρασε τις εγκαταστάσεις της ακριτικής ομάδας –το αθλητικό «Sale» και το γήπεδο «Πηγάδια»– μέσω κυπριακής εταιρείας, η οποία αγόρασε την εταιρεία Vialand που κατείχαν οι Χρήστος Πανόπουλος και Πολυχρόνης Συγγελίδης.

Ο Ολυμπιακός κατήγγειλε το πρωί της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου την υπόθεση στην ΕΕΑ, ζητώντας τη διερεύνησή της σε βάθος, όπως και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από τις κείμενες διατάξεις του νόμου, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπάρχει παρατυπία.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν το 2018, ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη από το Κιλκίς, Ιωάννης Καλπαζίδης, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της κυπριακής εταιρείας RFA.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε την εταιρεία Vialand, η οποία άνηκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη.

Η Vialand είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης. Μάλιστα, λίγο πριν από την εξαγορά, δέκα εκατομμύρια ευρώ μπήκαν σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ίδιο τον ανιψιό του Σαββίδη, και φυσικά τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά για τη δράση του.

Ποια ήταν η πορεία αυτών των δέκα εκατομμυρίων; Από πού ξεκίνησαν για να καταλήξουν στην RFA; Μήπως αποτέλεσαν το αντίτιμο για την εξαγορά της Vialand;

Ο Ιωάννης Καλπαζίδης δεν είναι… ουρανοκατέβατος. Περισσότερο από μία δεκαετία –και συγκεκριμένα από το 2008, 29 ετών τότε– εμφανίζεται συνεχώς σε εταιρείες συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Ανάμεσα σε αυτές και στη ΣΕΚΑΠ. Βέβαια, η προ ενός έτους εμφάνιση είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες, αφού τούτη τη φορά εμφανίστηκε με δέκα εκατομμύρια ευρώ μετρητά και αγόρασε σχεδόν όλη την Ξάνθη.

Τυχαία δεν είναι ούτε η εταιρεία RFA. Όπως κατήγγειλε ο Ολυμπιακός, εδώ και έξι χρόνια υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της οικογένειας Σαββίδη και λειτουργεί ως παρένθετο πρόσωπο των συμφερόντων της οικογενείας του επιχειρηματία σε όλες σχεδόν τις «μπίζνες» του – από το ποδόσφαιρο και τα καπνά παλαιότερα μέχρι ιστοσελίδες και εταιρείες εμφιάλωσης. Η RFA εμφανίζεται συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ και την Dimera, την κυπριακή εταιρεία που αγόρασε τις μετοχές της ομάδας της Θεσσαλονίκης το 2012.

H RFA παίρνει δάνεια από την Dimera, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλες εταιρείες συμφερόντων Σαββίδη.

Η RFA προχώρησε το 2016 σε τουλάχιστον 140 συναλλαγές για λογαριασμό της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabac, τότε κορωνίδα των επιχειρήσεων Σαββίδη, που πλέον έχει εξαγοραστεί από την Japan Tobacco International.

H RFA έκανε συναλλαγές και για την Atlantis Pak, άλλη εταιρεία του Σαββίδη, στην οποία ανήκει η Σουρωτή και άλλες ιδιοκτησίες. Στην RFA ανήκει η Paralot, γνωστή χρηματoδότης παραγωγών του OPEN TV και αποκλειστική ιδιοκτήτρια του αθλητικού site SDNA, το οποίο ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η RFA, ως παρένθετο πρόσωπο, αποτελεί σημαντικό γρανάζι στον μηχανισμό συσσώρευσης πλούτου των εταιρειών συμφερόντων της οικογενείας Σαββίδη, γράφοντας ισολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι η RFA έχει εξαγοράσει τις μετοχές της Vialand, της εταιρείας στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης.

Μετά τα όσα καταγγέλθηκαν, θα διερευνηθεί αν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και ομάδες-δορυφόροι, που επηρεάζουν αποτελέσματα, άρα και την εξέλιξη της μάχης για τον τίτλο. Η οικογένεια Σαββίδη, μέσω της RFA, ελέγχει την ΠΑΕ Ξάνθη;

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο One Channel αγγίζουν κι άλλα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν άρρηκτα συνδεδεμένες σχέσεις τόσο με την ΠΑΕ Ξάνθη, όσο και με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Ένα από αυτά, ο Αριστείδης Πιαλόγλου, τον οποίο το ευρύ κοινό γνωρίζει από την ενασχόλησή του με την ΠΑΕ Ξάνθη, στην οποία κατέχει τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος και στη Vialand, την εταιρεία που εξαγόρασε η RFA του Σαββίδη. Ο Πιαλόγλου είναι υπάλληλος της ΠΑΕ Ξάνθης και υπάλληλος του Ιβάν Σαββίδη.

Άλλο κοινό πρόσωπο είναι ο Νικόλας Χαλαβαζής, πρόεδρος στην εταιρεία της οικογένειας Σαββίδη και μέλος της διοίκησης της Ξάνθης.

Οι Πανόπουλος και Συγγελίδης, επί 25-30 χρόνια απόλυτοι κουμανταδόροι της Ξάνθης, είναι αυτοί που εισέπραξαν από την οικογένεια Σαββίδη τα χρήματα για την αγορά της Vialand. Αλλά δεν πήραν απλά τα λεφτά και έφυγαν… Παραμένουν στο απόλυτα ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας της οικογένειας Σαββίδη με μπροστινό τον ανιψιό τού Ιβάν.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, συνδεδεμένα μέρη μίας εταιρείας θεωρούνται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και οι μέτοχοί της. Αυτό συνεπάγεται πως οι Πιαλόγλου, Χαλαβαζής, Πανόπουλος και Συγγελίδης θεωρούνται συνδεδεμένοι και με την ΠΑΕ Ξάνθη και με τη Vialand, δηλαδή με την οικογένεια Σαββίδη. Συνδεδεμένα μέρη εταιρείας σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι επίσης άλλες εταιρείες που ελέγχουν τη συγκεκριμένη εταιρεία ή ασκούν ουσιώδη επιρροή. Δηλαδή, η Vialand, μέσω της RFA, είναι ευθέως συνδεδεμένη με την Dimera, την ιδιοκτήτρια του ΠΑΟΚ και απώτερων συμφερόντων της οικογενείας Σαββίδη.

Πώς όλοι αυτοί παίρνουν αποφάσεις για την ΠΑΕ Ξάνθη; Αν αποδειχθεί πως Ξάνθη και ΠΑΟΚ ελέγχονται από τα ίδια πρόσωπα, τότε οι ποινές είναι αναπόφευκτες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την περασμένη Πέμπτη, το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ σημείωσε ότι:

«Πρέπει σήμερα να καταρρίψουμε έναν μύθο. Ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι απλά πρόεδρος. Η ΠΑΕ ανήκει στον Νίκο Σαββίδη και στην Κυριακή Σαββίδη, που κάνουν κουμάντο και απλά συμβουλεύονται τον Ιβάν».

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ ρωτήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής για τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ. Εκείνοι απάντησαν ότι η ΠΑΕ ανήκει στην Dimera. Ότι το 91% της Dimera ανήκει στον Νίκο Σαββίδη και το 9% ανήκει στη σύζυγο του Ιβάν Σαββίδη, Κυριακή.

Αφορά η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας όμως μόνο τον Ιβάν Σαββίδη και καθαγιάζεται αν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανήκει στον γιο και τη γυναίκα του; Προφανώς η ΕΕΑ δεν θα παίξει το κρυφτούλι με τα μέλη της οικογένειας και τον ρόλο που έχει το κάθε ένα στον «δικέφαλο του βορρά».

Αυτό που θα παίξει τον κύριο ρόλο είναι έγγραφα, που επιβεβαιώνουν όλες τις διαδρομές χρήματος, από όλες τις εταιρείες Σαββίδη προς την RFA και τον Ιωάννη Καλπαζίδη!

Ο τελευταίος από τους νομικούς του ΠΑΟΚ αναδείχθηκε πως είναι… τρίτος ξάδελφος του Ιβάν Σαββίδη και πως έτσι μπορεί να αγοράσει όποια ομάδα θέλει. Πως ο ΚΑΠ από τον τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά δεν απαγορεύει σε κάποιον να αγοράσει μια ΠΑΕ.

Ο ρόλος του προσώπου που φέρεται να λειτούργησε ως παρένθετο, στη σχέση ΠΑΟΚ – Ξάνθης – Οικογένειας Σαββίδη, είναι αυτός που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση με βάση τα στοιχεία για τις διαδρομές χρήματος…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα