Πρωταθλήματα, Champions League, Europa League: «Ό,τι πουν οι… Τσιόδρες!!!»

«Μένουμε σπίτι» αν δεν τελειώσει το πρωτάθλημα

Η κίνηση της Βελγικής Λίγκας να ανακοινώσει ότι διακόπτει οριστικά το πρωτάθλημά της –πριν από μερικές μέρες– λόγω κορωνοϊού και να ανακοινώσει ως πρωταθλήτρια την Μπριζ πυροδότησε την έκρηξη της UEFA.

«Οι ομάδες του Βελγίου ρίσκαραν την ευρωπαϊκή συμμετοχή τους την επόμενη σεζόν. Αγώνες κεκλεισμένων θυρών; Καλύτερο από το τίποτα. Η αλληλεγγύη δεν έχει μόνο έναν δρόμο, όποιος κλείσει από τώρα το πρωτάθλημα μπορεί να του επιβληθεί τιμωρία», δήλωνε μία ημέρα αργότερα ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο πρόεδρος της UEFA.

«Τα πρωταθλήματα μπορεί να τελειώσουν το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου» , ήταν τα λόγια του προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

«Δεν νομίζω ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Δεν μπορεί κάποιος μόνος του με βάση τι του είναι πιο εύκολο», κατέληξε.

 Η UEFA

Eίχε προηγηθεί η οργισμένη επιστολή της UEFA προς τη βελγική Λίγκα στην οποία, ούτε λίγο-ούτε πολύ, γινόταν λόγος για τις συνέπειες της απόφασης να σταματήσει οριστικά το πρωτάθλημα στη χώρα.

«Προχωράμε», ανέφερε η επιστολή, «ενωμένοι με γνώση πως μόνο μια εκπληκτική συντονισμένη προσπάθεια όλων των διοργανωτών μπορεί να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να βγει από την κρίση, έχοντας ανακτήσει τον βασικό του κορμό, τις διοργανώσεις. Αυτή η δέσμευση πήρε σάρκα και οστά στις δύο ομάδες εργασίας που φτιάχτηκαν για να εξετάσουν τις επιλογές με το καλεντάρι και με τις νομικές και οικονομικές συνέπειες του να συνεχιστεί η σεζόν και μετά τις 30 Ιουνίου. Χωρίς ενότητα κι αλληλεγγύη, κανείς δεν θα βγει από την κρίση, γιατί εξαρτάται ο ένας από τον άλλον.

»Απαιτείται χειρισμός και για τα δύο καλεντάρια, αφού το φινάλε της τωρινής σεζόν θα επηρεάσει το ξεκίνημα της επόμενης. Παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της κατάστασης, η ομάδα εργασίας που ασχολείται με το καλεντάρι θα δείξει σύντομα, ιδανικά στα μέσα Μαΐου, ποιο πλάνο θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί η σεζόν, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω. Η διακοπή των διοργανώσεων θα έπρεπε πραγματικά να είναι η τελευταία λύση, μόνο αν δεν υπάρχουν ημερομηνίες που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση της σεζόν.

»Πιστεύουμε ακράδαντα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει στους επόμενους μήνες, μέσα σε συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι δημόσιες αρχές, και πως κάθε απόφαση οριστικής διακοπής εγχώριων διοργανώσεων είναι, σε αυτό το στάδιο, πρόωρη και αδικαιολόγητη. Από τη στιγμή που η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθορίζεται από το αποτέλεσμα στο τέλος μιας ολοκληρωμένης εγχώριας διοργάνωσης, ένας πρόωρος τερματισμός θα θέσει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

»Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει το δικαίωμα των ομάδων στη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2020/21, σύμφωνα πάντα με τους σχετικούς κανονισμούς».

Η Super League

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας  (2 Απριλίου) που οι Βέλγοι κατέβαζαν ρολά, ο Γιάννης Αλαφούζος πρότεινε στην τηλεδιάσκεψη της Super League την οριστική διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Για τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού, η εξάπλωση του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις του στην οικονομία ήταν τέτοια σε σημείο που… «η όποια συζήτηση για επανέναρξη του πρωταθλήματος είναι ανεδαφική»,  όπως είπε και τον οδήγησε στην απόφαση  να ζητήσει να… ανασταλεί οριστικά η ολοκλήρωση  του πρωταθλήματος.

Στην επιχειρηματολογία του, ο Αλαφούζος επικαλέστηκε το παράδειγμα του Βελγίου, όπου πράγματι η Λίγκα αποφάσισε να κατεβάσει ρολά και να ανακηρύξει πρωταθλήτρια την Μπριζ.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση Αλαφούζου βρήκε σχετικά ανταπόκριση στη Super League από πολλές ομάδες για ευνόητους λόγους. Με δεδομένο ότι τα έσοδα θα μειωθούν (εισιτήρια μηδέν, χορηγοί σε νευρική κρίση λόγω κορωνοϊού), πολλοί παράγοντες πιστεύουν ότι θα γράψουν μεγάλες ζημιές στους ισολογισμούς τους και προτιμούν να… σχολάσει η γιορτή εδώ, παρά να συνεχιστεί η αβεβαιότητα.

Η παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν καθοριστική. Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού ζήτησε το αυτονόητο. Να εξαντληθούν τα περιθώρια για να παρθεί μια τέτοια απόφαση (οριστικής αναστολής του πρωταθλήματος), αλλά, και αν γίνει αυτό, να γίνει με ξεκάθαρο τρόπο, δηλαδή να καταστεί σαφές η βαθμολογική θέση του καθενός και η έξοδός του στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο  Δώνης

Είναι χαρακτηριστικό πως μια μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη της Super League (όπου τελικά αποφασίστηκε η παράταση της αναστολής του πρωταθλήματος μέχρι τις 24 Απριλίου) ο Γιώργος Δώνης έλεγε σε ένα ραδιόφωνο:

«Υπάρχει υπερβολική βιασύνη στην Ελλάδα και δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Όταν έχουμε τις πληροφορίες πως χώρες όπως οι Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, προσπαθούν να βρουν τρόπο για να τελειώσουν τα πρωταθλήματά τους, πρέπει και εμείς να δώσουμε περισσότερο χρόνο. Υπάρχουν χώρες με μικρά προβλήματα και πρέπει να δούμε πώς θα κυλήσει ο επόμενος μήνας και με ψυχραιμία την καλύτερη απόφαση. Να υπάρχει υπομονή και μετά από ένα μήνα να δούμε πρώτα την υγεία και μετά το ποδόσφαιρο».

Παράλληλα, σχολίαζε για το Βέλγιο και την απόφαση να σταματήσει το πρωτάθλημα: «Και αυτό πάλι θα πρέπει να αποφασιστεί, γιατί δεν είναι μόνο απόφαση της λίγκας, τι θα συμβεί με τους ποδοσφαιριστές, με τους προπονητές, να αποφασίσει ο υπουργός Αθλητισμού για το αν θα το επικυρώσει. Σκεφτείτε στο ελληνικό πρωτάθλημα ποιες ομάδες θα πέσουν; Και μετά, με το μπαράζ τι θα γίνει; Και αν ο Παναθηναϊκός τα καταφέρει να πάρει την άρση στην Ευρώπη, ο Άρης θα μείνει εκτός Ευρώπης; Γι’ αυτό λέω, δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Σε χώρες που υπάρχουν 1.000 νεκροί την ημέρα σκέφτονται να γίνει το πρωτάθλημα τον Ιούνιο».

Στην Αγγλία

Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη να… ανασταλεί κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα οριστικά.

Στην Αγγλία, οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ  αποφάσισαν επ’ αόριστον αναβολή, αλλά μέχρι να πάρουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για να παίξουν ξανά, θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.

Στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησαν την απόφασή τους ανέφεραν ξεκάθαρα:

«Καθίσταται γνωστό ότι η Premier League δεν θα αρχίσει ξανά στις αρχές Μαΐου και η σεζόν 2019-20 θα επιστρέψει μόνο όταν είναι ασφαλές και επιτρεπτό να γίνει αυτό.

»Ο κοινός μας στόχος είναι να παιχθούν κανονικά όλες οι αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο που θα μας επιτρέψουν να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα κάθε διοργάνωσης.

»Ωστόσο, η επιστροφή θα γίνει μόνο με την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης και μόνο όταν δοθούν οι απαραίτητες ιατρικές διαβεβαιώσεις».

Εν τέλει όμως, φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για να παιχτεί ποδόσφαιρο, καθώς κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού θα σηματοδοτήσει την έναρξη του σχεδιασμού για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.

Τσέφεριν: «Ό,τι αποφασίσουν οι κυβερνήσεις»

«Η μόνη λανθασμένη απόφαση θα είναι να παίξουμε με έναν τρόπο που θα έβαζε σε κίνδυνο την υγεία των παικτών, των οπαδών, των διαιτητών. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Χρειαζόμαστε τον αθλητισμό. Ο κόσμος είναι με άγχος και πίεση. Το ποδόσφαιρο είναι μία σοβαρή βιομηχανία, που απευθύνεται στον κόσμο. Ωστόσο, οι σούπερ-σταρ αυτήν τη στιγμή είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές».

»Έχουμε πολλά πλάνα για να επανεκκινήσουμε το Champions και το Europa League, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, ή να μην παίξουμε ξανά. Υπάρχει μια ομάδα εργασίας ανάμεσα στην UEFA, τα πρωταθλήματα και τις ομάδες. Αν οι κυβερνήσεις δεν μας αφήσουν να παίξουμε, δεν θα παίξουμε. Εξαρτάται από τις κυβερνήσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα κεκλεισμένων των θυρών και με τηλεόραση. Το ποδόσφαιρο είναι αυτό που θέλει ο κόσμος», είπε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στη γερμανική ZDF.

Το μέτωπο ΑΕΚ-Ολυμπιακού

Υπέρ της μη λήψης απόφασης, της συνέχισης της αναστολής και της εκ νέου συνεδρίασης στις 24 Απριλίου τάχθηκε ο πρόεδρος της Super League, Mηνάς Λυσάνδρου. Με την πρόταση συμφώνησαν η ΕΠΟ, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΟΦΗ, ο Αστέρας, ο Βόλος και η ΑΕΛ. Οι δύο τελευταίες ΠΑΕ τάχθηκαν κατά της αναδιάρθρωσης.

Τελικά, οι ομάδες που ήθελαν οριστική διακοπή «εδώ και τώρα» συμφώνησαν στην παράταση αναστολής, με τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού να ζητεί η απόφαση να ληφθεί σε δύο εβδομάδες.

Οι εκπρόσωποι των ομάδων εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το θέμα των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση.

Τελικά, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ένα working group από παράγοντες οι οποίοι, αφού έρθουν σε επαφή με διάφορους φορείς, θα εισηγηθούν την περαιτέρω στάση που θα τηρηθεί στη Super League σε σχέση με το πρωτάθλημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα