Προτεραιότητα για Ορεσάρσκι η καταπολέμηση της φτώχειας

Σήκωσε το μανίκια, μία μόλις ημέρα μετά την εκλογή του στη θέση του  πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, ο Πλάμεν Ορεσάρσκι. Ο νέος ηγέτης της χώρας, με συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεών του και έθεσε ως προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης την αύξηση των αποδοχών των πολιτών και την  καταπολέμηση της φτώχειας.

«Οπωσδήποτε κι εμένα θα μου άρεσε να έχω αύξηση του μισθού από αύριο κιόλας. Αλλά, ξέρω ότι είναι ανέφικτο. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Βούλγαροι πολίτες καταλαβαίνουν ότι στην εισοδηματική πολιτική πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας, ιδιαίτερα στα δύσκολα δεδομένα της κρίσης. Κι ότι η κυβέρνηση υποχρεωτικά πρέπει να προχωράει βήμα – βήμα. Και, μάλιστα, χωρίς βιασύνη.

Επειδή είναι γνωστό, ότι εκείνος που σπεύδει μπροστά με υπέρμετρα μεγάλα βήματα, έπειτα αναγκάζεται να γυρίζει πίσω». Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Ορεσάρσκι αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής, τα οποία περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τα άμεσα μέτρα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων ομάδων ως την 1η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 450 λέβα (περίπου 225 ευρώ) «ανατέλλει» ως προοπτική – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – στο τέλος της θητείας του. «Κι έτσι, πάλι φτωχοί θα είμαστε. Με 450 ή, έστω, με 500 λέβα… Ωστόσο, αυτές είναι οι προβλέψιμες δυνατότητες της ανάπτυξης της οικονομίας μας στα δεδομένα της κρίσης» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορεσάρσκι, η απόφαση να συνεχιστεί ή όχι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» θα ληφθεί μόνο έπειτα από την – σε βάθος – ανάλυση της οικονομικής αποδοτικότητας του έργου, η οποία θα είναι και κύριος παράγοντας για την ενδεχόμενη προσέλκυση ξένου επενδυτή. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι, σε περίπτωση υλοποίησης του επενδυτικού αυτού σχεδίου «δεν πρέπει να επιβαρυνθεί ούτε με ένα λέβα ο Βούλγαρος φορολογούμενος».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα