Προτεραιότητα εμβολιασμού σε ασθενείς με βαριά νοσήματα ανεξαρτήτου ηλικίας προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Τα παραδείγματα Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου επικαλείται ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ερωτηματικά σε σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα αναδεικνύει με ανάρτησή του στα Social media ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

¨Όπως εξηγεί ο Έλληνας ευρωβουλευτής  στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. κινείται σε άλλη κατεύθυνση από την ελληνική, φροντίζοντας για τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητου ηλικίας.

Σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη, η Γαλλία συμπεριλαμβάνει ανοσοκατεσταλμένους λόγω αυτοάνοσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας εμβολιασμού μαζί με τους άνω των 75 ετών.

Αντίστοιχα, το Βέλγιο δίνει προτεραιότητα σε όλους τους ενήλικους ασθενείς με λευχαιμία, με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθειες, σύνδρομο down, οροθετικούς, ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους και στους άνω των 45 με χρόνιες αναπνευστικές νόσους, καρδιοπαθείς, παχύσαρκους, διαβητικούς, με χρόνια νευρολογική νόσο, ανοϊκούς, ασθενείς με καρκίνο και υπέρταση, ξεκινώντας τους εμβολιασμούς μαζί με τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Στην Γερμανία μαζί με τους άνω των 70 ετών, εμβολιάζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, με σύνδρομο Down, άνοια, σοβαρή ψυχιατρική νόσο, ασθενείς με λευχαιμία ή καρκίνο υπό θεραπεία και σε ύφεση εντός πενταετίας, χρόνια σοβαρή πνευμονική νόσο, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, παθολογική παχυσαρκία. Μαζί με τους άνω των 60 θα εμβολιαστούν οι υπόλοιποι χρονίως πάσχοντες.

“Παρομοίως έχουν πράξει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία μαζί με την χώρα μας αφήνει τους χρόνιους ασθενείς να περιμένουν” συμπληρώνει ο Ν. Ανδρουλάκης και κριτικάρει την εμβολιαστική στρατηγική της Ελλάδας σημειώνοντας ότι “επιμένοντας σε οριζόντια αντιμετώπιση με ηλικιακό κριτήριο και μόνο, βάζουν σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους, μικρότερων ηλικιών συνανθρώπους μας, με νοσήματα που σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής στην αρχή της πανδημίας, οδηγούσαν σε βαριά νόσηση, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή και απώλεια της ζωής”.

“Η κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική της, παίρνοντας στοιχεία από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ), τον ΕΟΠΥΥ, τα ΚΕΠΑ κλπ. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και τόσους μήνες, όπως έκαναν άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να υπάρξει ο κατάλογος προτεραιότητας καθορισμένος βάση και των δύο αντικειμενικών κριτηρίων, της ηλικίας αλλά και της ευπάθειας. Αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειες τους που αγωνιούν έπρεπε ήδη να έχουν ενημερωθεί για το πότε θα εμβολιαστούν” καταλήγει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα