Προτεραιότητα για τη MYTILINEOS η αειφόρος ανάπτυξη

Ο τομέας μεταλλουργίας της MYTILINEOS εντάχθηκε στην πρωτοβουλία ASI ως μέλος παραγωγής & μεταποίησης

Στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος παραγωγής και μεταποίησης εντάχθηκε ο τομέας μεταλλουργίας της MYTILINEOS.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Η ASI αποτελεί έναν παγκόσμιο, πολυμετοχικό οργανισμό δημιουργίας προτύπων και πιστοποίησης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο οποίος έχει αναπτύξει ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα πιστοποίησης με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι αρχές της Βιωσιμότητας, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της Διακυβέρνησης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ενσωματώνονται σε συνεχώς μεγαλύτερο βαθμό στην παραγωγή, τη χρήση και την ανακύκλωση αλουμινίου.

Στην παραπάνω πρωτοβουλία έχουν ενταχθεί μεγάλοι παγκόσμιοι παραγωγοί αλουμινίου/αλουμίνας, όπως οι Rio Tinto, Alcoa, Hydro και Rusal, δεσμευόμενοι να μεγιστοποιήσουν τη συμβολή του αλουμινίου σε μία βιώσιμη κοινωνία.

Τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας ASI προσδιορίζουν αρχές και κριτήρια τα οποία σχετίζονται με την κοινωνία, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση με σκοπό τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας της αλυσίδας αξίας του αλουμινίου.

Η συμμετοχή της MYTILINEOS στην Πρωτοβουλία ASI αντανακλά τη δέσμευση του ελληνικού βιομηχανικού ομίλου ως προς τη βιώσιμη παραγωγή, μαζί με τον στόχο χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον τομέα Μεταλλουργίας σε ποσοστό 100% μέχρι το 2030, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ευάγγελο Μυτιληναίο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη θεμελίωση του νέου σταθμού φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CCGT).

Ειδικά για το κομμάτι που αφορά τις ΑΠΕ, ο ιδρυτής και ηγέτης της MYTILINEOS είχε την ευκαιρία να πει περισσότερα στις αρχές της εβδομάδας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Εκεί ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε στην αξιοπρόσεκτη τάση ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι φωτοβολταϊκές δραστηριότητες, όπως αυτή που είναι διεθνώς γνωστή με τον όρο Building Operating Transfer. Μάλιστα, ο Ευ. Μυτιληναίος έκανε γνωστό ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να πωληθούν «έτοιμα και με το κλειδί στο χέρι» σε επενδυτές τα πρώτα συνδεδεμένα και σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα, που ανέπτυξε και υλοποίησε η ΜΕΤΚΑ EGN, που είναι ο κλάδος κατασκευών της Mytilineos. Τα πρώτα πάρκα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή επίκειται η διασύνδεση και λειτουργία τους θα είναι πάρκα ισχύος 47 MW στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναλλαγές στην Αυστραλία. Στόχος του πρώτου deal είναι να καταδειχθεί στην αγορά η φιλοσοφία αλλά και οι υψηλές αποδόσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Η MYTILINEOS ΕΧΕΙ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Υπεύθυνη παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου

Πίσω στα της ένταξης της MYTILINEOS στην Πρωτοβουλία ASI, ο γενικός διευθυντής του τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, Δημήτριος Στεφανίδης, σχολίασε εμφατικά ότι η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη MYTILINEOS και εκφράζεται μέσω της υπεύθυνης παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου, καθώς και μέσω της διαρκούς αυτοβελτίωσης και αδιάλειπτης διαδικασίας επιμόρφωσης με σκοπό την αύξηση του θετικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων μας στην ευρύτερη κοινωνία. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεφανίδη, η ένταξη στην Πρωτοβουλία ASI αντιπροσωπεύει για τη MYTILINEOS μία δημιουργική πρόκληση και πάγια δέσμευση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ταχεία μετάβαση προς μία παραγωγή ουδέτερη από άνθρακα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η MYTILINEOS έχει εδραιωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον κλάδο της Μεταλλουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ολοκληρώσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Ειδικότερα η MYTILINEOS διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής και εμπορίας βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ε.Ε., και μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της εθνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και των περιφερειακών οικονομιών της χώρας. Ο τομέας Μεταλλουργίας σήμερα απασχολεί άμεσα περίπου 1.200 άτομα, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών ο οποίος ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

Ξέκοψε κάθε κουβέντα για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ

«Για το θέμα της ΛΑΡΚΟ έχω μιλήσει τα τελευταία 20 χρόνια με τέσσερις υπουργούς οικονομικών (Παπαντωνίου, Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου και Στουρνάρα). Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να μιλήσω και με πέμπτο». Με αυτά τα λόγια ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξέκοψε σχεδόν κάθε πιθανότητα –και εκτός κάποιας συγκλονιστικής ανατροπής– την παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί στα ΜΜΕ και η οποία τον ήθελε σε ρόλο ναυαγοσώστη της προβληματικής και καταχρεωμένης εταιρείας. Σύμφωνα με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, η ΛΑΡΚΟ είναι το δεύτερο –μετά τη ΔΕΗ τεράστιο πρόβλημα που τους κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τη λύση του οποίου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε προ ημερών ότι θα ακολουθηθεί το πλαίσιο που επιβάλλει η σχετική απόφαση της Κομισιόν το 2014. Σημειωτέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή στη χώρα μας ημερήσιου προστίμου για κάθε 24ωρο(!) που η Ελλάδα δεν θα συμμορφώνεται με την «επιταγή» ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους €136.000.000.

Υπό αυτό το πρίσμα, η υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία αποτελεί μάλλον μονόδρομο για το υπουργείο Ενέργειας. Πέρα από τις εικασίες και τους ευσεβείς πόθους, το αν η παραπάνω λύση θα καταστήσει επενδυτικά ελκυστική τη ΛΑΡΚΟ μένει να αποδειχτεί στην πράξη, ωστόσο για τον Ευ. Μυτιληναίο η βιωσιμότητα της εταιρείας μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας που θα ξεκινά από την υιοθέτηση μίας καινούργιας κουλτούρας υγιεινής και ασφάλειας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα