Πρώτη σε εισιτήρια (και σε στησίματα)

Football League

Στη σκιά του πρωταθλήματος της Super League διεξάγεται το πρωτάθλημα της Football League, το οποίο αποκτά λάμψη ανάλογα με τις ομάδες που παίρνουν μέρος. Η Β΄ Εθνική πάντα συγκινούσε, αλλά όταν η μεγάλη κατηγορία αναζητεί με το ντουφέκι τους χορηγούς, είναι δεδομένο πως από ’κεί και κάτω η… σωτηρία επαφίεται στον πατριωτισμό των παραγόντων.

Το πρωτάθλημα της Football League άρχισε την 28η Οκτωβρίου και από τις 18 ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής εγκατέλειψαν αρχικά ο Αχαρναϊκός και στη συνέχεια η Βέροια. Ο αμισθί πρόεδρος Λεωνίδας Λεουτσάκος με δραστικές μειώσεις περιόρισε τα λειτουργικά έξοδα της διοργανώτριας από 1,6 εκατομμύρια ευρώ στις 350.000 ευρώ. Η ΕΡΤ με την παρέμβαση του υπουργείου Αθλητισμού ανέλαβε χορηγός και καλύπτει τηλεοπτικά το πρωτάθλημα, αλλά από ’κεί και πέρα… ουδέν.

Ήδη στο πρωτάθλημα έχουν ξεχωρίσει οι ομάδες που θα προβιβαστούν στη Super League, καθώς ΟΦΗ και Άρης έχουν αποκτήσει απόσταση ασφαλείας απ’ την Παναχαϊκή και τη Δόξα Δράμας. Από ’κεί και πέρα, όμως πέρα από τις δύο ΠΑΕ που θ’ ανέβουν με βάση την προκήρυξη, οι ομάδες που ακολουθούν, θεωρούν ότι θα καλύψουν τις θέσεις όσων δεν πάρουν αδειοδότηση στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Λεωνίδας Λεουτσάκος ανέφερε χαρακτηριστικά για την κάλυψη τυχόν κενών που θα προκύψουν:

«Εμείς θα ζητήσουμε να τηρηθεί η νομιμότητα, δεν μπαίνουμε σε άλλες διαδικασίες. Ήδη ταλαιπωρηθήκαμε πέρσι, μη γίνει το ίδιο και φέτος. Αυτό που πρέπει να γίνει στις ομάδες της Football League πρέπει να γίνει και με αυτές της Super League. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση για τις ομάδες μας. H εφαρμογή του κανονισμού είναι ευθύνη της ΕΠΟ. Ζητάμε να τηρηθεί η νομιμότητα. Αλλιώς θα παραπονεθούμε και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Γραμμένο».

Το θέμα της αδειοδότησης βρίσκεται στην επικαιρότητα, με τις ομάδες να συμπληρώνουν τους φακέλους τους στο τμήμα αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ.

Τα μέλη της Super League αποφάσισαν τη Δευτέρα (26/03) να μην αλλάξει ο κανονισμός κι επομένως όποια ΠΑΕ δεν περάσει επιτυχώς από τη διαδικασία, τότε θα υποβιβαστεί. Σε περίπτωση που πράγματι υπάρξει ομάδα ή ομάδες που δεν εξασφαλίσουν άδεια, τότε τι θα γίνει; Ποιος θα πάρει τη θέση τους στη μεγάλη κατηγορία; Την περασμένη περίοδο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε επειδή δεν αδειοδοτήθηκε. Η ομάδα ωστόσο που παρέμεινε στη Super League ήταν ο Λεβαδειακός, ο οποίος αγωνιστικά δεν μπόρεσε να κρατηθεί σε αυτή.

Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας που δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν μία εκ των δύο πρώτων θέσεων, έχουν ελπίδες για άνοδο, αν δεν αλλάξει ο κανονισμός περί υποβιβασμού των ομάδων που δεν θα λάβουν άδεια συμμετοχής στη Super League.

Με αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας, αλλά και το πρόγραμμα που περιλάμβανε σημαντικούς αγώνες, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην Football League, η οποία από την επόμενη περίοδο θα έχει 16 ομάδες αντί των 18 που είναι σήμερα. Στη Β΄ Εθνική θα προβιβαστούν τέσσερις ομάδες από την Γ΄ κατηγορία, ενώ αντίθετα θα πέσουν έξι. Όσον αφορά τη σχέση με τη Super League, δύο θα πέσουν και αντίστοιχα δύο θ’ ανέβουν από τη Β΄ Εθνική.

Οι τρεις ομάδες που έχουν ήδη πέσει είναι ο Αχαρναϊκός, η Βέροια και η Καλλιθέα, ενώ τις άλλες τρεις θέσεις θα πάρουν τρεις εκ των Παναιγιάλειου, Πανσερραϊκού, Εργοτέλη, Αιγινιακού, Αναγ. Καρδίτσας και Σπάρτης.

 

Θησαυρός ο άνθρακας

Η Football League είχε ξεχωριστή λάμψη τη σεζόν που πήρε μέρος η ΑΕΚ. Από ’κεί και πέρα υπήρξε πτώση ενδιαφέροντος, καθώς το προϊόν είχε απαξιωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πέρα των όσων είχαν ακουστεί, ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου στο σεμινάριο διαιτησίας 2ης και 3ης κατηγορίας, ο Μέλο Περέιρα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα στημένα της Football League και τόνισε στους διαιτητές να μην έχουν καμία ανάμειξη σε αυτά.
Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής ανέφερε ότι η UEFA έχει συγκεκριμένα στοιχεία.
«Υπάρχουν στοιχεία στην UEFA ότι το 75% των αγώνων της Football League είναι στημένοι. Μη διανοηθείτε να εμπλακείτε σε στημένα», είπε χαρακτηριστικά ο Περέιρα.

Κι όμως, συγκρίνοντας την εικόνα της σημερινής Super League, η Football League, δείχνει σημαντικά βήματα προόδου. Τα επεισόδια είναι πολύ περιορισμένα, οι παράγοντες των ομάδων δείχνουν αυτοσυγκράτηση, οι ποινές είναι λίγες και χαμηλές, οι προκλήσεις ελάχιστες.

Η δεύτερη κατηγορία είχε την ευκαιρία όχι απλά να δείξει ότι ο άνθρακας είναι θησαυρός, αλλά να θαμπώσει τους ποδοσφαιρόφιλους, αν η Super League αποδεχόταν την εισήγηση της ΝΟVA για μείωση των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας. Στη Football League θα έπαιζαν πολλές ομάδες κράχτες, και η οικονομική απόσταση από την πρώτη κατηγορία δεν θα ήταν χαώδης.

Ακόμη όμως και με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν ομάδες που αποτελούν πόλο έλξης στο διανυόμενο πρωτάθλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρώτο γύρο η Δόξα Δράμας είχε στους αγώνες της 2.006 μέσο όρο εισιτηρίων, έναντι 1.918 του Άρη, 1.605 του ΟΦΗ και 1.568 της Παναχαϊκής.

Αντίστοιχα στην Super League o Aτρόμητος έχει 950 εισιτήρια, ο Απόλλων Σμύρνης 961, ο Λεβαδειακός 1.126, η Κέρκυρα 1.186. Οι διαφορές είναι αισθητές και δείχνουν πως το πρωτάθλημα της Football League, έχει τα διαμαντάκια του.

Η νέα Football League

Τη νέα περίοδο η Football League μπορεί να μη φιλοξενεί τον Άρη και τον ΟΦΗ, όμως θα έχει εκτός απροόπτου επίσης ομάδες με ιστορία και κόσμο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι οι αγωνιστικές μειώνονται από 34 σε 30.

Από την Super League αναμένονται εκτός του Πλατανιά, ένας εκ των Απόλλωνα Σμύρνης, Κέρκυρας ή Λαμίας. Από τη Γ΄ Εθνική έρχονται επίσης ιστορικές ομάδες. Από τις 22 Απριλίου, μέχρι την Κυριακή 27 Μαΐου οι οκτώ πρωταθλητές θα διεκδικήσουν τα τέσσερα εισιτήρια. Στην μάχη αυτή θα είναι ο Εθνικός, ο Ηρακλής, ο Βόλος, ο Απόλλων Παραλιμνίου, ο Τηλυκράτης, ο Ηρόδοτος, ο Αήττητος Σπάτων και ο Αστέρας Αμαλιάδας.

Στον πυρήνα της Β΄ Εθνικής υπάρχουν ομάδες όπως οι: Δόξα Δράμας, Παναχαϊκή, Απόλλων Πόντου, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Εργοτέλης, Σπάρτη, Πανσερραϊκός απ’ τις οποίες οι περισσότερες θα είναι παρούσες και στο ραντεβού της επόμενης σεζόν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα