Πρώτη σύλληψη για τα εξοπλιστικά

Στη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας WEGMANN στην Ελλάδα, οδηγήθηκαν οι Αρχές μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα.  Η σύλληψη του Δ. Παπαχρήστου επιβεβαιώνει πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Άποψης», που από την Κυριακή είχε γράψει ότι το ένταλμα είναι έτοιμο και αναμένεται να εκτελεστεί στο επόμενο εικοσιτετράωρο.

Ο Δ. Παπαχρήστος ο οποίος κατονομάστηκε από τον Α. Κάντα για διακίνηση μιζών συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας στο δρόμο, κοντά στο σπίτι του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες στην οικεία και το γραφείο του. Ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί τις επόμενες ώρες ενώπιον του ανακριτή για θέματα διαφθοράς.

Η σύλληψη του Παπαχρήστου δρομολογήθηκε έπειτα από την απολογία – ποταμό του Αντώνη Κάντα, αντίγραφα της οποίας (αρχικής και συμπληρωματικής) διαβιβάστηκαν από τον ειδικό ανακριτή Γ. Μαλλή στην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου. Στην απολογία του ο ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό Αντώνης Κάντας αποκάλυψε σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνδέονται με μίζες.

Η εμπλοκή του Δ. Παπαχρήστου αφορά στην προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού για την οποία υπεγράφη στις 5/7/2001 επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ η 017Α/2001 σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας KRAUUS – MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 €. Για την υπόθεση αυτή ήδη είχαν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί και είχαν επιβεβαιωθεί οι μίζες πριν την απολογία του Αντώνη Κάντα.

Επιπλέον ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση και για την υπόθεση προμήθειας 54 συστημάτων K/B STINGER επί οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000 επίσης επί  Άκη Τσοχατζόπουλου σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 €. Για την  υπόθεση αυτή προέκυψαν πολλά στοιχεία από τις έρευνες για τα υποβρύχια σε εταιρείες που σχετίζονται με την υπόθεση το περασμένο καλοκαίρι.

Πλέον και οι δυο δικογραφίες περνούν στα χέρια των ειδικών ανακριτών Γ. Μαλλή και Σπ. Γεωργουλέα καθώς ήδη και κατόπιν εντολής της εισαγγελέως για θέματα διαφθοράς Ελένης Ράικουασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα οι ήδη σχηματισθείσες δικογραφίες, οι οποίες είναι πάνω από δέκα, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Για το λόγο αυτό έχουν πυκνώσει οι επαφές της κ. Ράικου με την εισαγγελέα διαφθοράς της Γερμανίας και ανταλλάσσουν συνεχώς στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα