Πρώτη Συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν – Ζητάνε διεθνή διάσκεψη για να λάβουν οικονομική βοήθεια

Την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ μετά την σοκαριστική κατάληψη της πόλης πραγματοποίησαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (Σαρία), όπως μεταδίδει το Reuters

«Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς», σημείωσε ο βασικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Ανέφερε επίσης ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επιτρέπεται να εργάζονται και να σπουδάζουν.

«Θα έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία, αλλά πάντα εντός του πλαισίου του Ισλάμ», δήλωσε.

Οι γυναίκες, όπως εξήγησε, θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο και θα μπορούν να εργάζονται σε σχολεία ή νοσοκομεία. Ανέφερε επίσης ότι μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα αποφασιστεί το είδος των νόμων που θα παρουσιαστούν στη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι τα σύνορα ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και δεν θα επιτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων ή η διακίνηση ναρκωτικών. Υποσχέθηκε αμνηστία για τους μεταφραστές και εργολάβους που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν δεν θα τους εκδικηθούν.

«Αυτοί που βρίσκονται με τις οικογένειες τους στο αεροδρόμιο [της Καμπούλ], αν επιστρέψουν στα σπίτια τους, κανείς από το κίνημά μας δεν θα τους κάνει κάτι, θα είναι ασφαλείς», ανέφερε.

Για τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφερε ότι μπορούν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα, σημειώνοντας όμως ότι η πιο σημαντική αξία στη χώρα είναι το Ισλάμ «και τίποτα δεν θα πρέπει να πηγαίνει ενάντια στις αξίες του Ισλάμ».

Ανέφερε επίσης ότι το Αφγανιστάν θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με ξένες χώρες, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν έχουν προσφέρει διαβεβαιώσεις στα Ηνωμένα Έθνη για να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί από ξένες δυνάμεις εναντίον άλλης χώρας, τόνισε.

Τι δήλωσε ο Μοχαμάντ Σοχάιλ Σαχίν

Νωρίτερα μιλώντας στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Sky News ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν με έδρα το Κατάρ, Μοχαμάντ Σοχάιλ Σαχίν, δήλωσε πως είναι αναγκαίο να διοργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

«Σε βραχυπρόθεσμη προοπτική αναμφίβολα, θα χρειασθούμε την βοήθεια άλλων χωρών. Χρειαζόμαστε βοήθεια, για να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων, των υπαλλήλων και των μαχητών των δυνάμεων ασφαλείας. Καλούμε όλες τις χώρες να μας βοηθήσουν. Θεωρώ ότι ωρίμασε η αναγκαιότητα μια διεθνούς διάσκεψης για παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για εμάς, αλλά για χάρη του αφγανικού λαού», δήλωσε ο Σαχίν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται επίσης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομών.

«Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI, έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους», δήλωσε ο Σαχίν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα