Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό σε νοσοκομείο του Ισραήλ

Οι Αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι «για πρώτη φορά» στην ιστορία του κράτους ένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας δέχθηκε μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό

Η επίθεση αυτή ανάγκασε το νοσοκομείο να χρησιμοποιήσει «εναλλακτικά συστήματα» για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Το λυτρισμικό εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας σε εταιρείες ή άτομα για να κρυπτογραφήσει και να αποκλείσει συστήματα υπολογιστών τους, απαιτώντας λύτρα για να τα ξεκλειδώσει.

Το Ισραήλ «βιώνει μια εντελώς απροσδόκητη μεγάλη επίθεση», δήλωσε ο Ουγκάλ Ούνα, διευθυντής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνόδου με θέμα τη διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση των επιθέσεων με λυτρισμικό.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, αλλά αυτή δεν φαίνεται πολύ ενδεδειγμένη», συμπλήρωσε ο Ούνα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι είναι «η πρώτη φορά στο Ισραήλ» που ένα νοσοκομείο γίνεται στόχος αυτού του τύπου επίθεσης.

Η διοίκηση του νοσοκομείου «Hillel Yaffe» στη Χαντέρα, στα κεντρικά της χώρας, υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωση ότι, «χρησιμοποιεί εναλλακτικά συστήματα για τη θεραπεία ασθενών» μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ισραηλινή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας τον Ιούλιο, μία στις πέντε επιχειρήσεις της χώρας είχε γίνει στόχος τέτοιων επιθέσεων, προκαλώντας ζημιές στο 20% των περιστατικών. Νοσοκομεία άλλων χωρών έχουν ήδη υποστεί «χτυπήματα» με λυτρισμικό, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα