Πρωτομαγιά

Γιορτή της Άνοιξης στην αρχαιότητα – Γιορτή του εργατικού κινήματος σήμερα

Μάιος. Το όνομά του το οφείλει στην Πλειάδια νύμφη Μαία, τη μητέρα του θεού Ερμή. Η Μαία είναι μία από τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης ή Πληιόνης, γνωστή και ως μία από τις Πλειάδες.

Ο μύθος τις θέλει να γεννιούνται στο όρος Κυλλήνη που τότε ανήκε στην Αρχαία Αρκαδία. Η Μαία, η ομορφότερη, η μεγαλύτερη αλλά και η πιο συνεσταλμένη, η «ελικοβλέφαρη και ιοπλόκαμη» σύμφωνα με τον Σιμωνίδη, έσμιξε με τον Δία σε μία σπηλιά στην Κυλλήνη, και γέννησε τον δοξασμένο θεό Ερμή. Η Μαία και ο Ερμής θεωρούνταν οι προστάτες της Αρχαίας Αρκαδίας.

Τα Ανθεστήρια ήταν οι γιορτές που τιμούσαν τον Μάιο στην αρχαιότητα, και την αναγέννηση της φύσης, συνδέοντας την αρχή της καρποφορίας με την Άνοιξη. Έφτιαχναν στεφάνια με λουλούδια, πολύ πράσινο και καρπούς.

Ο εορτασμός της αναγέννησης της φύσης ήταν καθιερωμένη σε όλη τη βόρεια κυρίως Ευρώπη, αλλά και στη μεσογειακή, πριν από την έλευση του Χριστιανισμού.

Σήμερα εορτάζεται επίσης, διατηρώντας ένα παγανιστικό έθιμο ριζωμένο στο dna των λαών, καθώς η Εκκλησία δεν μπόρεσε να το αποβάλει.

Η απαρχή της εργατικής Πρωτομαγιάς

Ήταν 1η Μαΐου του 1886, όταν οι εργάτες στο Σικάγο, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς, αποφάσισαν να απεργήσουν απαιτώντας 8ωρο, καθώς η απληστία των εργοδοτών τους ανάγκαζαν να δουλεύουν από ανατολή σε δύση του ηλίου, ακόμη και τις Κυριακές. απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του, Λούσι, και τα επτά παιδιά τους. Ο κλοιός ήταν ασφυκτικός, και δύο ημέρες αργότερα προσπάθησαν να τον σπάσουν απεργοσπάστες και αστυνομικοί, με αποτέλεσμα τέσσερις απεργούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ακολούθησε συλλαλητήριο την επομένη, όπου κάποιος από τους διαδηλωτές πέταξε χειροβομβίδα προς τους αστυνομικούς, σκοτώνοντας έναν από αυτούς και τραυματίζοντας πολλούς. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά βούληση, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και επτά αστυνομικούς.

Ακολούθησε δικαστήριο, όπου κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν Γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Στις 20 Αυγούστου κρίθηκαν ένοχοι. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Αυτή η δίκη χαρακτηρίστηκε στην πορεία ως μία από τις χειρότερες δίκες κακοδικίας. Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ, παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι!

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1893, 2 Μαΐου, για τον εορτασμό της πρώτης εργατικής Πρωτομαγιάς, με διοργανωτή τον 25χρονο φοιτητή του Πολυτεχνείου, Σταύρο Καλλέργη, πατέρα του ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη, ο οποίος μάλιστα εξέδιδε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής». Η διαδήλωση έγινε την Κυριακή στις 2 του Μάη, καθώς Πρωτομαγιά έπεφτε Σάββατο που τότε ήταν εργάσιμη μέρα.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν:

Α] Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν΄αναπαύωνται.

Β] Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν’ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.

Γ] Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.

Δ] Να καταργηθώσιν οι θανατικαί εκτελέσεις.

Ε] Να καταργηθή η διά χρέη προσωπική κράτησις.

Το ψήφισμα με τα παραπάνω αιτήματα επιδόθηκε από τον Σταύρο Καλλέργη την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους! Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε έντονα μέσω της εφημερίδας του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικασθεί σε 10 ημέρες φυλάκιση!

Οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τις 2.000, ενώ την επόμενη χρονιά είχαν ξεπεράσει τις 6.000.

Πέρασαν πολλά χρόνια για να φτάσουμε στην Πρωτομαγιά του 1944, κατά την οποία οι Γερμανοί Ναζί εκτελούν στην Καισαριανή 200 Έλληνες κομμουνιστές, κρατούμενους από το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη και τον Αϊ-Στράτη, μεταφέροντάς τους από το Χαϊδάρι σε δέκα φορτηγά.

Η επιχείρηση των Ναζί βασίστηκε στο σαμποτάζ που έκανε ο ΕΛΑΣ στις 27 Απριλίου 1944 στην 41η Μεραρχία Οχυρών, η οποία ήταν υπό τη διοίκηση του υποστράτηγου Φραντς Κρεχ, στους Μολάους Λακωνίας. Ο Κρεχ και οι τρεις άντρες της συνοδείας του σκοτώθηκαν, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των Γερμανών, οι οποίοι αποφάσισαν να εκτελέσουν ως αντίποινα 200 Έλληνες εξόριστους. Πενήντα Έλληνες για κάθε νεκρό Γερμανό…

Η Πρωτομαγιά του 1976 σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Αλέκου Παναγούλη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα