Πρόβλεψη για αύξηση του πετρελαίου στα 90 δολάρια στο τέλος του 2023

Οι τελευταίες περικοπές του ΟΠΕΚ+ εκτιμάται ότι θα περιορίσουν σημαντικά την προσφορά στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σκαρφαλώσουν στα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023, λόγω της αυξημένης κινεζικής ζήτησης και της σύσφιγξης της αγοράς, μετά τις τελευταίες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, όπως δείχνει έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 40 αναλυτές και οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές του αργού Brent αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 87,12 δολάρια το βαρέλι φέτος, τιμή που αποτελεί υψηλότερη μέση πρόβλεψη από ό,τι στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Το σημείο αναφοράς για το αμερικανικό αργό WTI έχει οριστεί στα 82,23 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο φέτος, όπως αναμένουν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Απριλίου, σε σύγκριση με μια μέση πρόβλεψη 80,88 δολαρίων ανά βαρέλι στη δημοσκόπηση του Reuters τον Μάρτιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές, και όχι μόνο εκείνοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, αναμένουν ότι οι αιφνιδιαστικές πρόσθετες περικοπές του ΟΠΕΚ+ κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου, θα περιορίσουν σημαντικά την προσφορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ρόλος της Κίνας

Η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα αναμένεται επίσης να μειώσει την προσφορά και ενδεχομένως να αντισταθμίσει την αδυναμία στις μεγάλες ώριμες οικονομίες, εάν οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων οδηγήσουν σε ύφεση αργότερα αυτό το έτος.

Λίγες ώρες αφότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τις νέες περικοπές, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το αργό Brent στα 95 δολάρια από 90 δολάρια στο τέλος του έτους. Η τράπεζα αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για το αργό Brent για το 2024, κάνοντας εκτίμηση τώρα για 100 δολάρια στο τέλος του έτους, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη 97 δολαρίων.

Παρά τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ 101,9 εκατομμυρίων bpd φέτος, λόγω της αύξησης της κινεζικής κατανάλωσης, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του στα μέσα Απριλίου.

Η σταθερή ζήτηση από την Κίνα αύξησε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 810.000 bpd από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο σε 100,4 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την IEA στην έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου τον Απρίλιο.

«Αναμένεται πολύ ισχυρότερη αύξηση 2,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, ωθούμενη από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην Κίνα και τα διεθνή ταξίδια», σημείωσε η IEA.

Πηγή: ΟΤ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα