Πρόβλημα η χαμηλή συσπείρωση

Σε ποιες εκλογικές περιφέρειες το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία προσπαθούν έως την ύστατη ώρα για να αποφύγουν την αποχή και τις διαρροές

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου στο εκλογικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος έχουν καταγράψει κάποιες περιοχές που τις θεωρούν δύσκολες και γι’ αυτό έχουν δώσει όλη τους την προσοχή για να μετριαστούν οι διαρροές και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για περιοχές που μπορεί να κρύβουν νάρκες για τη Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό το λόγο από το Μαξίμου έχουν επιστήσει την προσοχή όλων, υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών. Και βέβαια μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όπου ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει ουσιαστικά την εκστρατεία επαναπροσέγγισης του ακροατηρίου που έδωσε στην παράταξή του τη νίκη στις τελευταίες εθνικές κάλπες, με το βλέμμα ταυτόχρονα στους παραδοσιακούς νεοδημοκράτες και σε μια κεντρώα συμμαχία.

Σε όλη την Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα, όμως τα περισσότερα εντοπίζονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά στους δήμους της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις περιοχές και τον Ιούνιο του 2023 η Νέα Δημοκρατία υστερούσε έναντι του πανελλαδικού της ποσοστού της, κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Τώρα υπάρχει κίνδυνος νέων διαρροών, είτε απευθείας λόγω δυσαρέσκειας, είτε μέσω της αποχής παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπως παρατηρήθηκε την δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών τον περασμένο Οκτώβριο. Μερικά 24ωρα πριν από την αναμέτρηση ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη για 3η φορά σε αυτή την προεκλογική περίοδο για την κεντρική εκδήλωση. Διαρροές παρατηρούνται και στις δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα τα δύο κόμματα που έχουν σαν βάση τους την συμπρωτεύουσα, η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Δυσκολίες στο Κιλκίς

Μπορεί να ακούγεται περίεργα, όμως τελευταία τα «γαλάζια» ραντάρ έχουν πιάσει πολλά και διάφορα στο συγκεκριμένο νομό, όπου ναι μεν η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε πολύ κοντά στο πανελλαδικό ποσοστό της, όμως το ΠΑΣΟΚ μετά από 15 χρόνια εξέλεξε βουλευτή, τον Στέφανο Παραστατίδη, καθώς βγήκε δεύτερο. Σε αυτό το νομό παρατηρούνται σημαντικές διαρροές της Νέας Δημοκρατίας προς τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας, ενώ την ίδια ώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς το ΠΑΣΟΚ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Παραστατίδη, Θεόδωρος είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009 και το 2012, εν συνεχεία διαγράφηκε και το 2015 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 αποσύρθηκε και ως φαίνεται οι ψηφοφόροι του στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ καις τον Στέφανο. Αυτή την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την πόλη του Κιλκίς, καθώς εκεί στις μετρήσει φαίνεται πως η Νίκη παλεύει να περάσει στην 3η θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δυσφορία του κάμπου

Ίσως η πιο δύσκολη περιφέρεια για τη Ν.Δ. κι εκείνη που προβληματίζει περισσότερο τους επιτελείς σε Μαξίμου και Πειραιώς για την προοπτική να σταλεί μήνυμα δυσφορίας προς την κυβέρνηση, είναι η Θεσσαλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να βρεθεί στη Λάρισα την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών. Στον συγκεκριμένο νομό πάντως υπήρχαν έτσι κι αλλιώς δυσκολίες στις τελευταίες εθνικές κάλπες, παρότι η Ν.Δ. πέτυχε στη Θεσσαλία υψηλά ποσοστά, ξεπερνώντας κατά τόπους το πανελλαδικό της – με το 43,09% στην Καρδίτσα, για παράδειγμα. Η διάλυση του Κάμπου από τις καταστροφικές πλημμύρες έχει επιδεινώσει την κατάσταση, την ώρα που ολόκληρη η Θεσσαλία είναι διαρκώς στο κάδρο, και από την Κουμουνδούρου, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές του ευρωκοινοβουλίου έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις φορές την Θεσσαλία, ενώ προ ημερών ο υποψήφιος πρόεδρος των ευρωσοσιαλιστών, ο Νικολας Σμιτ, μετείχε της προεκλογικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ στην πόλη της Λάρισας, όπου ομολογουμένως για την εποχή μάζεψε πολύ κόσμο. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα εκφραστεί στις 9 Ιουνίου η απογοήτευση των πολιτών σε μια Περιφέρεια η οποία «χάθηκε» άλλωστε για τη Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, καθώς εξελέγη ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενος και από τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κουρέτας.

 «Αγκάθια» σε Αχαΐα και Ηλεία

Η Περιφέρεια Αχαΐας και ειδικότερα η Πάτρα είναι στο πρόγραμμα όλων των πολιτικών αρχηγών. Οι πέντε δήμοι της Αχαΐας έχουν πλέον ξεχωριστή σημασία και για το πρεστίζ της Κεντροαριστεράς και για τις κεντροδεξιές εντυπώσεις. Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωνε το 2019, κυριάρχησε η Ν.Δ. το 2023, αλλά όχι εύκολα. Η Περιφέρεια βάφτηκε μπλε με ποσοστό 34,04% (στην Πάτρα η Ν.Δ. κινήθηκε στο 32,11%) ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε έναν δήμο, τον Ερυμάνθου.

Στην Αχαΐα σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τα κομματικά στελέχη υπάρχει γκρίνια και για τα αγροτικά ζητήματα, αλλά και το νόμο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος θύμισε αστραπές και βροντές κατά την διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στον όμορο νομό ίσως υπάρξουν κι εκεί εκπλήξεις. Από την μία οι Ήλειοι είναι πυρ και μανία με το ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η Εθνική οδός Πατρών-Πύργου. Από την άλλη η αποχώρηση του Κώστα Τζαβάρα έχει επηρεάσει αρκετούς δεξιούς ψηφοφόρους που προτιμούν την αποχή. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει άλματα χάρη και στην δουλειά του Μιχάλη Κατρίνη και κάποιοι πιο αισιόδοξοι  μιλούν για ντέρμπι.

Να κρατηθεί η Κρήτη

Ένα από τα στοιχήματα που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης είναι να παραμείνει μπλε η Κρήτη. Ένα πραγματικό δύσκολο εγχείρημα, καθώς το ΠΑΣΟΚ μοιάζει σα να επανήλθε λόγω του Νίκου Ανδρουλάκη. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν τα παρατά και θεωρεί ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τα κεκτημένα. Η Κρήτη αποτελεί το μεγαλύτερο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόσω η ΝΔ προσδοκά να μην… αλλάξουν χέρια οι Περιφέρειες, αλλά να κρατήσει αναλλοίωτη την εικόνα του περασμένου Ιουνίου: το μπλε σε όλους τους νομούς. Γνωρίζει ωστόσο ότι η Χαριλάου Τρικούπη, που κέρδισε τη δεύτερη θέση παντού, χάνοντας μόνο τα Χανιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει έστω για μία πρωτιά, αν και στην Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν βέβαιοι για δύο πράσινους νομούς (Λασίσθι και Ηράκλειο), ενώ παλεύει το Ρέθυμνο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα